Zprávy Výkonné rady duben – červen 2023

Informace o aktivitách realizovaných Výkonnou radou a na ni napojenými celostátními dobrovolnickými týmy.

Starosta a zpravodaj pro vnější vztahy / Josef Výprachtický – José

Výkonná rada

19.-21. května proběhlo výjezdní jednání Výkonné rady. VRJ se věnovala mj. návrhu koncepce v oblasti bezpečného skautingu, dalšímu zapojení do přípravy Strategie 2030 nebo uvažovaným změnám ve vzdělávání. VRJ také provedla své hodnocení kvality, výsledky zohlední ve své další práci.

V Kanceláři ústředí došlo v uplynulých měsících k výrazným personálním změnám – Ludmilu Hobzovou vystřídala na pozici vedoucí KÚJ Vendula Pětníková – Bylinka a Terezu Štysovou na pozici finanční manažerky od července nahradí Katarína Petránková. Markéta Olišarová ukončila svoji práci na pozici zpravodajky pro ústředí a na pozici hlavní ekonomky nastoupila sestra Olga Dočekalová. Na pozici manažera pro nemovitosti nastoupil Jan Mesl – Mýval. 

Spolu s ČRDM jsme se intenzivně věnovali problematice přerozdělování dotací MŠMT na pobočné spolky, resp. skautské kraje. Ve spolupráci se skautskými poslanci se podařilo v rámci novelizace zákona o zadávání veřejných zakázek dosáhnout doplnění výjimky z povinnosti zadávat podlimitní veřejné zakázky pro dodávky a služby související s podporou dětí a mládeže. Zákon vstoupí v platnost v průběhu července, následně bude možné rozeslat finanční prostředky pětici krajů, které mají nárok na provozní dotaci ve výši nad 2 mil Kč. 

Koncem dubna proběhlo 57. valné shromáždění České rady dětí a mládeže. Delegáti a delegátky vyslechli ekonomické, projektové a legislativní informace Představenstva ČRDM, včetně zprávy o řešení problematiky přerozdělování dotací či odpadních vod na táborech. Více informací je k dispozici ve článku na adam.cz.   

21. 4. proběhlo první Snídaňové setkání pro významné dárce, které jsme seznámili s tím, co jsme i díky jejich podpoře mohli uskutečnit, poděkovali jsme jim za podporu a  představili jim projekty pro další možnou spolupráci. Setkání se velmi vydařilo, část dárců využila naše pozvání a navštívila Národní skautské jamboree. 

Věnovali jsme se fundraisingové podpoře Národního světového jamboree, aktuálně se věnujeme vyhodnocení a reportování dárcům, a kontingentu na Světové skautské jamboree. 

Místostarosta a zpravodaj pro komunikaci a projekty služby společnosti / br. Petr Vaněk – Permi

Výzkumná agentura Ipsos pro nás provedla pro bono v pořadí už třetí (v letech 2015, 2019 a letos) výzkum vnímání skautingu českou veřejností. Jeho výstupy budeme komunikovat na skautském Zpravodajství. 

V rámci mezinárodního WOSM projektu k hodnocení dopadu skautské výchovy na mladého člověka (MIYO) jsme provedli výzkumné skupinové rozhovory na Národním skautském jamboree a celostátní online dotazník. 

Skautský instagramový účast instagram.com/​skaut překonal hranici 25 tisíc sledujících, je pro nás velmi významným nástrojem interní komunikace směrem k roverskému věku a mladším vedoucím.

Komunikovali jsme nárůst členské základny Junáka – českého skauta a využili jsme Národní skautské jamboree jako zajímavý obsah jak pro média, tak i pro skautské celostátní sítě.

Připravili a vydali jsme Výroční zprávu Junáka – českého skauta za rok 2022. 

Za aktivní účasti desítek skautských dobrovolnic a dobrovolníků proběhl 10. června Dětský den na Hradě, pořádaný prezidentem republiky a jeho ženou. Děkujeme všem, kteří se do přípravy akce zapojili a výborně reprezentovali skauting.  

Místostarostka a zpravodajka pro program / ses. Barbora Tichavová – Rozárka

V polovině dubna proběhlo v Nymburce Setkání krajů s Výkonnou radou a náčelníky, po třech letech se jednalo o setkání prezenční. Na programu setkání bylo mj. informování vedení krajů o uvažovaných změnách v oblasti vzdělávání, proběhly strategické besedy k vybraným tématům, věnovali jsme se problematice růstu organizace z pohledu krajů.  Setkání nabídlo také prostor ke vzájemnému sdílení mezi kraji.

Spolu s časopisy byl rozeslán a vydán plakát s novou ideou vlčat, světlušek a žabiček určený do kluboven. Odbor pro vlčata a světlušky dále ve spolupráci s dalšími dobrovolníky připravil minimetodiku k nové ideji a dle zájmu realizuje semináře k tématu.

Vyšla publikace Svět vlčat a světlušek (handbook pro tuto věkovou kategorii).

Byla spuštěna pilotáž nového roverského programu, která poběží do listopadu. Bližší informace lze najít na Rovernetu Křižovatce, vítáme zájemce o zapojení do testování během léta či podzimu.

Vyšel Rádcovský zápisník 2.0 a čerstvě také publikace Roverská metodika v papírové podobě.  

Roverské porada proběhne 3.-5. 11. v Havlíčkově Brodě. Více o programu i možnostech zapojení se můžete dočíst v článku na Zpravodajství.

Poslední březnový víkend proběhla celostátní akce Umělecká šestka pro vlčata,  světlušky a žabičky, která navázala na půlroční soutěž probíhající v časopisu světýlko.  Odbor vlčat a světlušek připravil pro holky a kluky zajímavý program zaměřený na rozvoj výtvarných, hudebních, divadelních a fotografických dovedností.

V březnu a dubnu probíhala velmi úspěšná sbírka Posíláme světlo a teplo na Ukrajinu. Do projektu se zapojily desítky oddílů z celé republiky, společnými silami se podařilo vyrobit 18 tisíc svíček, které jsme ve spolupráci s ukrajinskými skauty poslali na Ukrajinu. 

V květnu jsme uzavřeli roční projekt UAct (zaštítěný WOSM a financovaný Unicef), díky kterému jsme mohli realizovat většinu aktivit na podporu Ukrajiny. Vyhodnocujeme projekt a zpracováváme závěrečnou zprávu, která bude následně k dispozici. 

Jako poděkování všem zapojeným do pomoci Ukrajině jsme připravili nášivku Skautská pomoc, která je v nabídce JUNshopu (aktuálně vyprodaná, zvažujeme dovýrobu).

V březnu proběhly Sondy k tématu klimatické změny, do nichž se zapojilo více než 1500 respondentů. V článku na Zpravodajství nabízíme výstupy a zjištění, které z nich vyplynuly. 

Koncem dubna jsme pak otevřeli druhý program Dostupný skauting – podpora táborů, který je financován z prostředků získaných ve FR kampani Dostupný skauting a podpora je určena na úhradu části účastnického poplatku potřebným dětem. V tuto chvíli máme žádosti ve výši cca 350.000,- Kč. 

Zpravodajka pro ústředí / Markéta Olišarová – Jóňa

Zúčastnili jsme se jednání s MŠMT o podobě vyúčtování dotací v letošním roce, letní výzvě předkládání žádostí o udělení titulu “NNO uznaná MŠMT” a základním rámci výzvy pro neorganizovanou mládež v roce 2024. 

Věnovali jsme se podpoře velkých akcí, zejména Národního skautského jamboree a kontingentu na Světové skautské jamboree, v oblastech ekonomické agendy, smluv a pojištění.  

Připravili a realizovali jsme online seminář Pojištění pro skauty, kterého se zúčastnilo cca 20 osob z řad vedoucích OJ, hospodářů i vedoucích oddílů.

Vydali jsme článek Pojištění a tábor.

Jako pozitivní vnímáme skutečnost, že  zájem o problematiku pojištění v organizaci roste.

Připravili a realizovali jsme seminář pro začínající hospodáře a hospodáře akcí, který proběhl 17.-18. 6. v Praze, a 22. 6. se uskutečnil online seminář Jak na hospodaření tábora s využitím h.skautingu.

Proběhl online seminář Jak porozumět účetním výkazům, kterého se zúčastnilo 10 členů revizních komisí.

K 31. 5. podalo 17 organizačních jednotek projekty v rámci malé investiční výzvy MŠMT v celkovém objemu cca 16 mil. Kč. Tým ekonomického oddělení připravil online seminář k výzvě pro zástupce OJ, které plánovaly podání projektu, a připomínkoval všechny odevzdané projekty.

V červnu proběhlo jednání komise Fondu nemovitostí, která rozdělila pěti střediskům cca 370 tisíč Kč a další tři OJ podpořila výpůjčkami ve výši 2,5 mil Kč.  Další zasedání komise proběhne v listopadu, žádosti je možné podávat do konce října. 

Další Setkání stavitelů proběhne 10.-11. 2. 2024 v Pardubicích. Program setkání bude nově připraven pro všechny zájemce, kteří se o chod nemovitostí starají – správce, hospodáře, vlastníky, tedy nikoli jen pro stavebníky jako v minulých letech.

Účastníme se strategických besed k oblasti nemovitostí, v květnu jsme jednu z nich také uspořádali.

Zpravodaj pro vzdělávání / br. Filip Hlavinka – Mukóki

Na Křižovatce jsme zveřejnili informační přehled – rozcestník pro informování o procesech změny vzdělávání, který průběžně aktualizujeme a doplňujeme, k tématu jsme vydali článek na Zpravodajství. Do veřejného připomínkování koncepce vzdělávání se zapojilo více než 80 jednotlivců z řad skautské veřejnosti, problematiku průběžně konzultujeme s pracovní skupinou Náčelnictva pro vzdělávání i různými skupinami vzdělavatelů. V polovině června proběhl veřejný meet zaměřený na informování skautské veřejnosti o posunech v přípravě změn vzdělávání. Záznam je k dispozici na Křižovatce.

Zveřejnili jsme zprávu o kapacitách kvalifikačního vzdělávání za rok 2022, která navazuje na obdobná shrnutí za předchozí dva roky. 

Vydali jsme publikaci Duševní stabilita na kurzu, která instruktorům vzdělávacích kurzů může pomoci pracovat s riziky, která k těmto akcím nevyhnutelně patří.

Zveřejnili jsme  přehled kurzů Střediskového minima plánovaných na letošní rok. (Další kurzy se mohou do budoucna ještě objevit.)

V návaznosti na rozhodnutí Náčelnictva jsme novelizovali Směrnici k dotacím a promítli do ní navýšení dotačních částek pro některé typy vzdělávacích akcí. Zvýšena byla také dotace pro nově vznikající čekatelské a vůdcovské kurzy. O změně jsme informovali v článku na Zpravodajství

MŠMT informovalo o změnách v akreditacích vzdělávacích programů. Platnost akreditací na kurzy Zdravotník zotavovacích akcí a Kurz vodní turistiky, které aktuálně využíváme, tak skončí k 1. 3. 2025. 

V Jablonci nad Nisou proběhly v květnu vůdcovské zkoušky bez kurzu organizované pod ústředím, z 19 účastníků jich kvalifikaci zatím získalo 16. 

Zahájili jsme administrativní přípravu a spustili přihlašování pro vůdcovské zkoušky bez kurzu, které budou probíhat v říjnu 2023 v Jablonci nad Nisou. Zkoušky chceme mj. využít jako stáž pro vzdělavatele, kteří by v budoucnu realizovali zkoušky bez kurzu v jiné komisi.

Zpravodaj pro ICT a organizaci / br. Ondřej Peřina – Jerry 

Probíhají přípravy XVII. valného sněmu, který proběhne 15.-17. 3. 2024 v Olomouci. 

Výkonná rada určila kvótu pro delegáty a vydali jsme Směrnici ke sněmům, proběhly první schůzky s pořadatelským týmem sněmu.

Ve spolupráci s HKVS jsme vydali novelizovanou a pro suchozemské i vodní skauty společnou Směrnici k akcím na vodě. Článek, který shrnuje provedené změny, je k dispozici na Zpravodajství. 

NSJ – průběžně jsme pokračovali v pomoci týmu s přípravami, kontrolou smluv i další podporou; pomáhali s agendami kolem účastníků a registrace osob, a pak i osobně během prvního dne akce pomáhali týmu akce na místě zajistit registraci.

Ukončili jsme původní samostatný web jobs.skaut.cz a tuto adresu začali směřovat na novou sekci Jobs na Zpravodajství, kam může přispívat i skautská veřejnost. 

Od únorového spuštění e-přihlášek na tábory poskytujeme podporu, doplňujeme nápovědusbíráme zpětnou vazbu. Přihlášky zatím využila cca třetina táborů. Celkové vyhodnocení a plán vylepšení do dalšího roku budeme řešit po táborech. 

Vydali jsme dvě nové verze skautISu, obě přinesly hlavně významné technické změny v pozadí, které výrazně ulehčí další rozvoj a správu skautISu, a k tomu několik oprav a dílčích vylepšení pro táborové e-přihlášky.

Zpravodajka pro dospělé / ses. Jana Jirasová – Prcek

V rámci ČRDM spolupracujeme na vstupech k připravované novele zákonné úpravy refundovaného volna pro táborové vedoucí.

Pracovní skupinu Ochrana a bezpečí dětí jsme přeměnili na stálý Odbor pro bezpečný skauting.

Pokračujeme v podpoře uvádění Kodexu jednání dospělých do organizace – ve spolupráci s komunikačním oddělením a TDC jsme připravili předtáborovou kampaň k tématům bezpečí a propojovali ji s Kodexem. Shrnutí toho nejpodstatnějšího je k dispozici ve článku na Zpravodajství.

Pro Národní skautské jamboree 2023 jsme připravili službu Uši pro duši, která byla zajištěna dobrovolníky z řad poučených laiků i profesionálů v oblasti krizové intervence. V průběhu akce jsme jsme řešili 110 případů různé závažnosti. 

Doškolili jsme nové operátory Skautské krizové linky před tábory a připravili její chod na silnější provoz v létě.

Běží přihlašování na celostátní Setkání výchovných zpravodajů, které proběhne 15.-17. září v Miletíně. Přihlašování na akci stále běží, neváhejte možnost účasti nabídnout v rámci vašeho střediskového týmu, a to nejen výchovným zpravodajům. 

Zahraniční zpravodaj / br. Vojtěch Olbrecht – Fišer

3.-8. května proběhlo u Hradce Králové Národní skautské jamboree, největší akce Junáka – českého skauta od roku 1931. Akce se (i díky podpoře Kanceláře ústředí) vydařila, více než 5000 skautů a skautek z celé republiky si odvezlo nové zkušenosti i spoustu skvělých zážitků. Výkonná rada děkuje přípravnému týmu pod vedením bratra Jana Špatenky – Špáti a stovkám dalších dobrovolnic a dobrovolníků, kteří se na přípravě a realizaci akce podíleli, za odvedenou práci. 

Probíhají přípravy kontingentu na Světové skautské jamboree 2023, které proběhne začátkem srpna v Jižní Koreji. Tým uspořádal celokontingentní setkání a potkává se na pravidelných poradách. 

Výkonná rada schválila projekt Obroku 2024.

Výkonná rada schválila projekt českého kontingentu na Roverway 2024.

27. 5. proběhlo neformální setkání organizátorů velkých akcí pořádané Odborem pro velké akce, kterého zúčastnilo cca 20 lidí. 

26.-29. 5. proběhl v Německu Intercamp 2023, akce se zúčastnilo cca 500 skautek a skautů z České republiky. 

Spolu s Kristýnou Jelínkovou – Leelou jsem se zúčastnil zahraničních zpravodajů WOSM Europe.

Proběhlo setkání WAGGGS Europe, kterého se zúčastnila Petra Adamušková – Hruška. Účastnice mj. diskutovali o plánovaném výrazném navýšení poplatku pro světový WAGGGS, o němž se bude rozhodovat na Světové konferenci WAGGGS letos v létě.

V polovině května proběhlo v Praze výjezdní jednání vedení Norské skautské organizace, aby diskutovalo o své růstové strategii, mj. s podporou WOSM. Spolu s br. Vaňkem – Permim jsme návštěvě představili, jak uvažujeme o růstu a jaké jsou pravděpodobné příčiny růstu naší organizace v uplynulých 15 letech. 

Zpravodaj pro strategii / br. Marek Baláš - Čiča

V rámci pracovní skupiny Náčelnictva pro strategie jsem se spolupodílel na procesu přípravy Strategie 2030, přípravě a realizaci online strategických besed, Táborové výzvy a Strategického víkendu, který proběhne začátkem října letošního roku.