Rozhýbej skautskou výchovu a přijeď na Setkání výchovných zpravodajů v září do Miletína

Je skautský slib a zákon základem činnosti vašich oddílů? Využívají oddíly stezky či odborky? Funguje vám přechod od světlušek ke skautkám, neodcházejí? Máte zmáknutou přípravu rádkyň a rádců, zvládají vaše družiny skautů a skautek samostatné družinové schůzky či výpravy? Funguje ve vašich oddílech nástupnictví? Jezdí vaši vedoucí na čekatelské a vůdcovské kurzy? A kdo se o všechno tohle ve vašem středisku stará?

Aby skautská výchova v oddílech dobře fungovala, potřebují podporu v otázkách skautské výchovy. Vůdce střediska však bývá vytížen zázemím a administrativou, proto každé středisko potřebuje někoho, kdo bude oddílům pomáhat s rozvíjením skautské výchovné metody. Zpravidla to bývá výchovná zpravodajka či zpravodaj, zástupce vůdce střediska, nebo jen aktivní vedoucí jednoho z oddílů. I tito lidé ale potřebují čerpat inspiraci a setkávat se. 

Všechny, kdo pomáhají oddílům rozvíjet skautskou výchovu, zveme na Setkání výchovných zpravodajů, které proběhne 15.-17. září v Miletíně. Můžete se přihlásit například na praktický nácvik psychické první pomoci, práci se svobodnou hrou, efektivní řízení oddílové rady, nebo zkušenosti s přípravou kurzů přežití. Ale i mnoho dalšího! Programy jsou zaměřené na tři principy: odolnost, jednoduchost, a skauting. 

Možná vás za několik měsíců čeká střediskový sněm. Pokud už máte své výchovné zpravodaje, vyšlete je na SeVýZ. Pokud je zatím nemáte, zvažte, kdo může vašim oddílům nejlépe pomáhat s rozvojem skautské výchovy, a pošlete je taky. Stávající výchovní zpravodajové s sebou mohou vzít své spolupracovníky a připravit si tak pomocníky pro další období. 

Setkání výchovných zpravodajů se koná pouze jednou za dva roky, proto neotálejte. Přihlašování už běží, veškeré informace naleznete na webu sevyz.skaut.cz. Můžete přijet i s rodinou, SeVýZ je zcela family-friendly.

SeVýZ je:

  • Inspirující
  • Motivační
  • Vzdělávací
  • Family friendly

Jaroslav Petřík – Australan 
koordinátor výchovných zpravodajů 
podporavychovy@skaut.cz