Nová nášivka Skautská pomoc 2022 – 2023 v ukrajinských barvách jako poděkování i připomínka

Uplynulo 15 měsíců od doby, kdy se řada z nás aktivně zapojila do pomoci Ukrajině poté, co ji napadlo Rusko. To všechno v návaznosti na náročné časy covidové. Než jsme vydechli po jedné společenské krizi, byla tu další, která nás volala k naplňování hesla Buď připraven/a. A my jsme opět obstáli. Pro všechny, kteří se zapojili nebo stále zapojují do pomoci Ukrajině, tu je druhá nášivka Skautská pomoc, tentokrát v modrožlutých barvách.

Nášivku si mohou pořídit jednotlivci – všichni, kteří se jakýmkoliv způsobem zapojili nebo stále zapojují do pomoci Ukrajině. Ať už jste pořádali materiální sbírky, pomáhali v kontaktních centrech pro uprchlíky, organizovali herní odpoledne pro ukrajinské holky a kluky, příměstský tábor a nebo je přizvali do vašich oddílů, je tu pro vás jako znamení toho, že jste vykonali menší i větší dobré skutky.

Mohou ji ale pořídit také okresní nebo krajské rady, vedoucí dobrovolnických týmů, vedoucí středisek, jako památku nebo jako ocenění a poděkování členům jednotky či dobrovolnického týmu.

Nášivka je ve tvaru srdce, v nejdelším rozměru má 7 cm. Je provedena symbolicky v barvách ukrajinské vlajky. Na kroji ji můžete umístit nad mezinárodní domovenku. Nášivku prodáváme za cenu pod výrobními náklady, aby byla co nejdostupnější. 

Nášivku si můžete pořídit v Junshopu: https://www.junshop.cz/​nasivka-skautska-pomoc-ukrajine-2023.

Nekončíme

Věříme, že nášivka nám může připomínat také to, že naší pomoci je stále třeba. Mezi námi stále žije mnoho ukrajinských obyvatel, kteří se tu snaží najít možná i jen dočasný domov. Aby toho mohli dosáhnout, potřebují být přijati. To je náš dlouhodobý úkol, pomáhat utvářet takovou společnost, která bude otevřená a nápomocná těm, kteří její pomoc potřebují. V současné době uzavíráme velký projekt UAct realizovaný ve spolupráci s WOSM a UNICEF, který se na pomoc Ukrajině zaměřoval. I nadále jsme ale připraveni podpořit vás v integračních a dalších aktivitách, pokud to budete potřebovat. Stále je vám k dispozici e-mail ukrajina@skaut.cz a stránka skaut.cz/​ukrajina se všemi podpůrnými materiály, které v průběhu doby vznikly.

Bára Tichavová - Rozárka
místostarostka a zpravodajka pro program

Natálie Dubanevičová - Doby, Jana Harušťáková - Žíža
koordinátorky projektu UAct