Bezpečí při letních skautských dobružstvích? Prozkoumej zdroje inspirace

Za měsíc už začínají první tábory a i zde platí heslo “buď připraven*a”. Nejen na čas v přírodě, na spaní ve spacáku, na absenci mobilních telefonů nebo na výborné táborové jídlo uvařené holkami a kluky.

Ale také na prevenci rizik spojených nejen s přípravou a realizací programů. Na možné fyzické i psychické úrazy. Na náročnější situace plné vypjatých emocí. Na intenzivní čas po dobu 2 až 4 týdnů se stejnými lidmi kolem sebe. Na táboření se vším, co k tomu patří.

Abychom byli připraveni o něco lépe než loni, jsou pro nás k dispozici připravena témata k bezpečnému skautingu v různých formátech.

Za posledních pár týdnů:

  • přibyl rozhovor s Jelenem (kapitán oddílu a instruktor Prázdninové školy Lipnice) o řízení rizik a dobrodružství. Mluvili jsme o tom, jak zajistit bezpečí a že nesmíme zapomenout na dobrodružství, které s sebou rizika vždy ponese.
  • vyšel článek na zpravodajství Nepřehlížej rizikové chování vůči holkám a klukům. Poznáš různé formy a všímáš si jich? O tom, že moc je v našich rukách coby vedoucích a je na nás, jak s ní naložíme. Zda se nám podaří, abychom holky a kluky nezraňovali, byť neúmyslně.
  • otiskli jsme článek v časopise Skauting Jedno pivo ještě nikoho nezabilo. Zamýšlí se nad tím, jak přistoupit k alkoholu na skautských akcích v roverském věku. Jak se v roverském společenství k alkoholu postavit.
  • ve Skautském světě (duben 2023) jsme představili přehled nástrojů a podpory, které k tématu bezpečného skautingu máme, a které se hodí znát před tábory, kdy ještě nejsou jejich přípravy zcela ukončené (nebo u vás už jo? :)) 
  • ve stejném čísle časopisu si Prcek (zpravodajka VRJ pro dospělé a personalistiku), Týnka (psycholožka, instruktorka VLK a ILŠ) a Vuk (skautský vedoucí) povídali o tom, jak a proč bychom se ve skautingu měli věnovat oblasti duševního zdraví dětí a dospělých. Dobrý začátek, pokud jste se této oblasti celkově ještě příliš v oddíle nevěnovali.
  • tým kolem Kodexu jednání dospělých natočil také 5 videí k jeho jednotlivým oblastem (vůči skautům a skautkám, vůči dalším dospělým v organizaci, vůči organizaci, vůči rodičům, vůči sobě). Můžeš je využít jako přiblížení témat týkajících se fyzického, psychického a sexuálního bezpečí. Zatím jsou zveřejněna dvě z nich.
  • vznikl podcast Jak vést laický rozhovor v obtížné (krizové) situaci ve spolupráci s Bárou Luckou (psycholožka, speciální pedagožka), který vychází z jejího článku Úvod do krizové intervence ve Skautingu. Dozvíš se, jaký má být rámec a struktura podpůrného rozhovoru, na co si dát pozor a že máš myslet také na sebe. 
  • letos také proběhl první kurz Základů krizové intervence pro skautské vedoucí a bude se opakovat na podzim - sleduj tak komunikační kanály Junáka - českého skauta, ať ti další příležitost neunikne.
  • odbor pro bezpečí zajistil “službu Uši pro duši” na Národním skautském jamboree pro 5000 účastníků*účastnic. Jedná se o možnost kdykoli přijít za určenými dospělými skauty a skautkami probrat své trápení. Ví holky a kluci ve tvém oddíle, že se mohou kdykoli svěřit a komu z vedoucích?

Z dřívější doby můžeš využít další podporu a pomoc zejména v prevenci a řešení krizových situací či dalších metodických tipů a inspirací na program v oblasti bezpečného skautingu v Rozcestníku na Křižovatce.

Před prázdninami je ještě v plánu:

  • vydat článek na téma “Ovlivňují tě tvé limity v oddílové činnosti?”, kde se dočteš také praktické tipy, jak své limity objevit a že se s nimi dá pracovat.
  • sepsat přehled nejčastějších situací k řešení na táborech a co s nimi.
  • zveřejnit další video ke Kodexu jednání dospělých: vůči sobě.

Kateřina Slavíková
koordinátorka personalistických projektů