Družinovka pro vedoucí č. 15. – jak na družinové projekty? Družina a vánoční čas

Poslední družinovka pro vedoucí nám dá nahlédnout, jak družina může prožívat advent a předvánoční čas. Na několika příkladech si ukážeme, co může prosinec družině přinést.

Předchozí družinovka pro vedoucí se věnovala rodičům. Jak jim vysvětlit, co to družinový systém je? První příklad vánočního projektu ukazuje, jak rodič může vnímat zapojení svého dítěte do družiného vánočního projektu:

“U nás doma to poslední dva týdny žilo Svojsíkem a dalšími skautskými osobnostmi. Skříťa (dcera) trénovala jejich družinové divadlo na vánoční výpravu, které napsala jejich rádkyně. Potká se v něm několik klíčových skautských osobností na štědrovečerní večeři pořádané Baden Powellem."

Líbilo se mi, že žije skautingem i doma, trénuje svou roli, shání kostým a o všem si píší na WA skupině jejich družiny. Divadlo bylo z jejich vlastní dílny, originál, a mladším dětem vtipně představuje skautské osobnosti.
Rozárka

Další družina využívá toho, co je baví:

Červená družina vyráběla přáníčka, která poté roznášela. “Rády vyrábíme a povídáme si při tom, takže bylo jasné, že chceme něco vyrábět. Hledaly jsme v tom nějaký větší smysl a právě nás napadlo přáníčka rozdat po okolí klubovny lidem a udělat jim radost.”

Další oddíl pořádá vánoční výpravu, na které si družiny vzájemně dávají dárky:

Velrybičky ostatním družinám vymýšlely dárky k Vánocům. “Dost jsme se při tom nasmály.” A co jste vytvořily? “Druhé družině jsme daly zlatou židli. Židli proto, protože pořád říkají, že nemají kde sedět a zlatou proto, že jsou zlatí.” (výbuch smíchu)

Poslední příklad je družina, kde se na oddílové radě domluvili, že společně pomohou někomu dalšímu:

“Loni jsme se zapojili do maratonu psaní dopisů. Zároveň jsme se snažili zjistit více o lidech, kteří jsou nespravedlivě věznění. Letos už jsme se mohli setkávat naživo, tak jsme nacvičili besídku do domova důchodců. Moc se nám to ale nepovedlo, protože nás byl pořád někdo nemocný, tak jsme to nestihli dost natrénovat. Ale myslím, že jsme to dohnali společným nadšením..”

Co může prosinec družině přinést?

Smysluplný společný projekt - s jasným cílem a termínem. Všechny výše uvedené příklady mají jedno společné. Družina se rozhodla, že chtějí něco udělat společně. Jedni připravují scénku na Vánoční výpravu pro mladší, druzí vyrábí přáníčka, třetí dárky ostatním družinám, čtvrtí hledali možnosti, jak někomu pomoci.

Proč na společný projekt právě teď? Družina už má po náborech, přijala mezi sebe nováčky, má svoji identitu, nastavené fungování oddílové rady, která rádce a rádkyně podporuje, na předchozí krize je už zapomenuto… Je tedy čas na něco většího zarámovaného právě vánočními svátky.

Družinovky pro vedoucí končí.

Seriál vás provedl tématy, která za poslední čtyři měsíce řešily různé družiny. Děkujeme všem družinám za spolupráci a pokud si chcete některé témata připomenout, tak zde je souhrn:

1. Jak na nábor do družiny.

2. Jak zařídit, aby nováčci přišli poprvé, podruhé, potřetí..

3. Jak rozjet s rádci a rádkyněmi nový skautský rok a nastavit spolupráci v oddílové radě.

4. Radosti a strasti rádců a jak jim my vedoucí nasloucháme

5. Co tvoří družinu družinou?

6. Důležitá ingredience družinového systému? Jídlo!

7. Rovering, nebo rádcování? A nejde to obojí?

8. Nejen schůzkami živa je družina, svůj prostor potřebuje i jinde

9. Družinové projekty a výzvy

10. Bezpečnost především! Jak ji zajsitit na družinových akcích?

11. Také vás zajímá, co se děje na družinovce, když tam nejste?

12. Co má společného střediskový sněm a družinový systém?

13. Přijde náraz do zdi? Aneb když se družině nedaří

14. Jak na schůzce s rodiči mluvit o družinovém systému?

Pavla Sýkorová - Gymi
koordinátorka skautských projektů

Barbora Tichavová - Rozárka
místostarostka a zpravodajka pro program