Družinovka pro vedoucí č. 6 – důležitá ingredience družinového systému? Jídlo!

V minulé Družinovce pro vedoucí se nám představili tři družiny. Ptali jsme se jich, co tvoří jejich družinu družinou. Součástí jejich identity bylo jídlo. O jídle mluvily i další družiny. Proč je pro ně jídlo tak důležité? Jak podpořit vaše družiny, aby měly k přípravě jídla pozitivní vztah? Co vše si na vaření jídla družina vyzkouší?

Jak družina Lišek k jídlu přišla

"Začalo to postupně degustací svačin na družinovce. Až se ze vzájemného ochutnávání stal družinový rituál. Pak jsme zjistili, že nejlepší svačina ja bageta Sýrový mlsoun. Chutná všem. Dáváme si ji i jako dárek.  

Pravidelně během schůzek vaříme, udělali jsme klubové sendviče, tortily či cibulové kroužky. Navštívili jsme i nějaké fastfoody, degustačně samozřejmě. Na výpravě jsme uvařili smažák v kotlíku - to bylo něco!

Na táboře jsme si postavili vlastní pec a upekli pizzu. Svoji lásku k jídlu jsme na táboře předávali i vlčatům - učili jsme je vařit. My si plnili odborku Kuchaře a oni vlčka Kuchaře. Bylo to fajn."

Co družiny na jídle oceňují?

  • je to něco jako náš rituál, kdybychom si nedělali jídlo, chybělo by nám to
  • můžeme si vymýšlet vlastní jídla a libovolně experimentovat
  • tajné přísady! je to naše společné tajemství, čím jídlo dochucujeme
  • je nám dobře, když společně jíme a povídáme si
  • je to něco co děláme dohromady, každý něco přinese, dáme to dohromady a chutná to báječně

Z výpovědi družin vyplývá, že jídlo má pro ně nezastupitelnou roli - kloubí v sobě důležité prvky družiny: spolupráci - děláme věci dohromady, každý je důležitý (každý přinese část jídla), každý se zapojí - celek je více než součet jednotlivých částí (když dáme jídla dohromady, je to chutnější), družinové tajemno (tajná ingredience), společné zážitky (pamatujete, jak se nám povedlo uvařit..), je to praktické, užitečné (stejně potřebujeme jíst) a zároveň výzva (pojďme vyzkoušet něco nového, tohle jsem vždycky chtěl/​a udělat) a v neposlední řadě sociální rozměr (při tom se dobře povídá).

Jak začít s jídlem na družinovkách? 

  • Podpořte družiny z oddílové rady, uspořádejte kulinářskou výzva napříč družinami. Jak může kulinářská výzva vypadat? Třeba takto: S družinou se domluvte, do jaké cizí země si uděláte „výlet“. Na schůzce společně zkuste uvařit tradiční jídla vybrané země. Zjistěte, jaké má země tradice a co je v ní jinak než u nás. Dejte nám vědět, jak se jídlo povedlo, kdo s čím pomáhal a co je podle vás na dané zemi zajímavého. Výsledek s námi nasdílela družina Rosniček.
  • Ukažte družinám časopis Skaut, poslední roky v něm vychází pravidelná rubrika Recept. Družiny mohou před družinovou výpravou nebo schůzkou projít recepty, vytvořit si žebříček toho, co by chtěli ochutnat. A příště si to uvařit.
  • Vyvěste družinový kalendář, nechte členy a členky družin zapsat svátky přezdívek, narozeniny, svátky družinových funkcí. Svátky a narozeniny je potřeba oslavit dobrým jídlem! 
  • Odborka Kuchař/Kuchařka skýtá velké množství nápadů na program, od jednoduchých až po ty složitější. 
  • Doporučte rádcům a rádkyním chystamprogram.skaut.cz - kromě inspirace her na družinovky, zda najdou i aktivity týkající se jídla, např. Pečení chleba v kotlíkuPolévka z louky
  • Udělejte si na oddílové radě piknik, kam každý přinese něco dobrého k jídlu. Vytvořte příjemnou povídací atmosféru. Stejně tak jako vy v oddílové radě to pak rádce či rádkyně může udělat na družinovce.

Pavla Sýkorová - Gymi
koordinátorka programových projektů

Bára Tichavová - Rozárka
místostarostka a zpravodajka pro program