Družinovka pro vedoucí č. 11 – klíčovou dírkou na družinovou schůzku. Jak se dozvědět, co se na schůzce děje?

“Vedoucí do schůzek nezasahuje a dělá si vedle svoji práci.” Stejně jako Jindřichohradecká Trojka mají své družinovky bez vedoucích i na Lukách. Pojďme se podívat, jak schůzku popíše rádkyně a jaké zprávy si po schůzce vymění na WhatsApp. Jaký program mají vaše družiny? A jakým způsobem to s vámi sdílí? Chtějí vědět, co si o obsahu schůzky myslíte? Máte čas jim odpovídat?

Kanál: Družinovky 

rádkyně: 17:00

zdravíme z družinovky! dneska jsme všichni!

vedoucí:  17:15

Také vás zdravím! Pak napiš, jaké to bylo.

rádkyně: 18:15

Ahoj, 

pomocí morseovky jsem rozdělila holky do dvou skupinek. Potom jsme měly oběhnout celý blok za 1 minutu, ale uběhly jsme to za 1 minutu a 20 s. Následovala kimovka, ve které bylo 25 věcí. Potom jsme hrály další hru. Vždycky šla jedna za dveře a ostatní si vybraly písničku a tu pantomimicky předvedly. Ta, co byla za dveřmi, potom hádala, jaká písnička to je. Když nás to přestalo bavit, začaly jsme si prohlížet kroniky. Už od samého začátku schůzky jsme se snažily přemluvit Rampouch, aby se nějak projevila. Nakonec nám přečetla úryvek z Pokladovky. Rampouch si domů odnesla i kroniku na prohlédnutí. Příští schůzku bude mít Maky, řekla nám, že si máme přinést baterku. 

vedoucí:  18:20

Ahoj,

a jaký máš ze schůzky pocit?

rádkyně: 18:22

Jsem ráda, že přišli všichni. Také jsem ráda, že se nám podařilo zapojit Rampouch. Napřed jsme vůbec nevěděly, co máme dělat, když nemluví. Ale nakonec vypadala nadšeně, že si může vzít domů kroniku a číst si. Vypadá to, že se těší na další schůzku. 

vedoucí:  18:25

Je něco, v čem bych ti mohla pomoci?

rádkyně: 18:25

Moc si nevím rady s dalšími hrami. Příští týden má na starosti družinovku Maky, tak snad bude mít více nápadů než já.

rádkyně: 18:26

Máš nějaké postřehy k programu? 

vedoucí: 18:30

Popovídáme si na oddílové radě. 

rádkyně: 18:31

Napiš. 

vedoucí: 19:00

Dobře, jen napíšu později večer, nyní jedu domů z práce.

vedoucí: 22:30

Jsem ráda že jsi ráda, že přišli všichni - i mě to těší. Máš nápad, čím by to mohlo být? Třeba že už je za vámi čtvrtletí a tedy i písemky ve škole?  Taky oceňuji, že jste se snažily zapojit Rampouch - je super, že vaše snahy byly úspěšné. Kdyby ses chtěla poradit, co s ní, určitě něco vymyslíme. K obsahu schůzky - přišlo mi super, že se střídaly aktivity pohybové a přemýšlecí i na srandu - předchází to nudě. Pro příště bych si možná připravila nějakou záložní aktivitu, když ostatní budou kratší. Taky bych se nebála mrknout třeba do stezek, na chystamprogram.skaut.cz, něco se naučit nového nebo tak. Vím, že jste dlouho už nic neplnily, tak zkus třeba každou druhou schůzku něco zapojit. Navíc ti to pomůže s těmi nápady. Kdybys nevěděla jak na to, mrkneme na to spolu. Ale jako celek se mi schůzka líbí.

rádkyně: 22:31

děkuju <3

těším se, až bude další oddílová rada

Stejně jako rádkyně z družiny na Lukách, tak i na Hře družin rádci a rádkyně zmiňovali, že je pro ně důležité moci sdílet družinovou schůzku s vedoucí/m. Jsou rádi za reakce, chtějí vidět, že to vedoucí zajímá. 

Jak se vy bavíte o družinovkách s rádci a rádkyněmi? Chtějí znát váš názor? Zkoušíte reagovat hned po družinovkách, čekáte na oddílovou radu, máte oddílové rádce / družinové patrony, kteří si píšou s rádkyněmi/​rádci za vás? Chcete další inspiraci, jak vypadají družinovky jinde a jak se o nich baví? 

Příští týden nahlédneme klíčovou dírkou na družinovku další družiny a zjistíme, jak vypadá program družinovky u nich a jak se rádce baví s vedoucím po schůzce.

Pavla Sýkorová  – Gymi
koordinátorka programových projektů

Barbora Tichavová – Rozárka
místostarostka a zpravodajka pro program