Je tu pro vás nová týdenní "Družinovka pro vedoucí". Díl první – jak dopadl nábor skautek v Surikatí družině?

Startujeme nový seriál Družinovka pro vedoucí. Každé pondělí odpoledne – tak jako mají svůj pravidelný čas družinové schůzky v oddílech – vám nabídneme jeden článek. Až do Vánoc se budeme dívat na život skautských družin z různých úhlů pohledu.

Družinovka pro vedoucí

Přineseme vždy zkušenost reálného oddílu a jeho družin/​y, žádnou suchou teorii. Takže jestli v oddíle zrovna makáš na družinovém systému, nezapomeň si do svého diáře dát upomínku na každé pondělí: Přečíst další díl "Družinovky pro vedoucí!”.

A jak tedy vypadal nábor ve skautské družině Surikaty očima rádkyně Čočky:

Stala jsem se rádkyní, Nany mi předala družinu a zároveň s ní odešly starší skautky do roverské družiny. V družině nás tedy zbylo 3 + 2 a z těch tří členek byly dvě už několik let téměř neaktivní. Bylo jasné, že potřebujeme další holky!
Čočka (14 let)
Rádkyně, 3. oddíl Jindřichův Hradec

Některé se už předtím snažily přesvědčit někoho ze školy, aby začal na skauta chodit, ale nikdo se nepřidal. Luiza tedy dala na Facebook nějaký lísteček, že hledáme nové skautky ve věku 12-13 let.

A nakonec se nám ozvaly dvě! Jedna proto, že už od malička čte Foglarovky, a tak když ji táta na příspěvek upozornil, rozhodla se to zkusit. Druhá byla ze stejné školy jako některé naše holky a zrovna jí konkrétně se několikrát ptaly, jestli se nechce přidat.

Nikdy nechtěla, ale nakonec se i z toho důvodu, že viděla letáček, přidala. Zaujaly ji historky z táborů, schůzek a výprav. Zároveň v tu dobu hledala nové podobně staré kamarády. Z toho jsme usoudily, že asi vždycky nestačí jen nabídka spolužáka, ale funguje to víc nějakou oficiální cestou.

Jestli i vy chcete doplnit stavy vašich skautských družin, čtěte dál!

Jak na nábor skautů a skautek do družin?

Surikatám nábor vyšel. Díky letáčku na sociální síti získaly dvě nové členky do družin tam, kde je potřebovaly. A jaké jsou další způsoby, jak můžete rádcům a rádkyním pomoci sehnat nové holky a kluky do družin? 

Ke společnému zamyšlení nad otázkou proč nábor a jakou formu zvolit, můžete na oddílové radě využít například rady z tohoto článku.

Proč vyzkoušet nábor holek a kluků ve skautském věku? Zamyslete se s námi!
Bára Tichavová – Rozárka
místostarostka a zpravodajka pro program

Nebo se podívat, co můžete dostat v náborovém balíčku, který lze získat úplně zdarma, když se přihlásíte k náborové akci.

Pokud se chcete primárně zaměřit na starší děti, doporučujeme objednat balíček na míru právě pro ně. Rádci a rádkyně můžou nadějným zájemcům nabídnout pozvánku na akci nebo třeba novou přebíračku (tahle retrohra je novinkou letošních náborů ;).

Spíše pro vás pro vedoucí je tu pak přehled všech informací na Křižovatce Jak uspořádat efektivní nábor nových členů, včetně šikovné metodiky Jak získat nováčky.

Pokračování příště!

Čočka se s námi podělila i o své další zkušenosti. Pověděla nám třeba tom, čemu se na prvních schůzkách s nováčky vyhnout, aby přišli i podruhé.

Sledujte nás proto i příští pondělí na naší další Družinovce pro vedoucí!

Pavla Sýkorová  – Gymi
koordinátorka programových projektů

Barbora Tichavová – Rozárka
místostarostka a zpravodajka pro program