Družinovka pro vedoucí č. 5 – co tvoří družinu družinou?

Co dělá vaši družinu družinou? Vyzpovídali jsme tři družiny a zjišťovali jsme, co je pro ně důležité. Náměty můžete využít při povídání s vašimi rádci a rádkyněmi. Podpořte je, aby si postupně jejich družina vytvořila vlastní identitu.

Rosničky - Jak nášivka pomohla získat název družiny

“Jsme Rosničky vlastně kvůli nášivce. Měly jsme světluškovské jméno, přešly jsme do skautek, jméno nám sebraly malé světlušky. Dívaly jsme se na nášivky a tahle se nám líbila. Vlastně byly ve hře pumy a pomněnky, ale rosnička byla nejhezčí.”

"Je nás šest holek. Já jsem vlajkonoš! Já jsem challenger! Já jsem kronikář! Máme zdravotníka, který stará se o lékárničku a pomůže nám, když se nám něco stane. Máme rychlou spojku, která běhá pro věci, když něco potřebujeme, bydlí kousek od klubovny. Narozeninář hlídá, kdy má někdo narozeniny nebo svátek."

Zajímá vás, co obnáší challenger a jak holky představují své funkce? Podívejte se na video, které Rosničky natočily

Hojhojhoj, my jsme skautský roj, ničeho se nebojíme, ale pozor, všechno sníme. Rosničky!

Stébla trávy ze Šumavy a jejich tajemství

“šššš ssšss šššš” (představte si, že celá družina šumí úplně stejně jako stébla trávy)

Naše nejoblíbenější jídlo jsou palačinky s tajnou ingrediencí. Každý rok také vyrábíme nápoj z jitrocele. "Ale ingredience vám neřekneme, ty jsou taky tajné. Jednou za rok ho vytvoříme - vydrží nám to celý rok, tedy podle toho, jak nám to chutná."

Ilipiky

“Malé, čilé, kouzelné, všechno spolu zvládneme, je nás málo, to my víme, ilipiky zachráníme!”

"Já jsem rádkyně družinky. Já jsem podrádkyně. Já jsem bavička a uvaděčka. Já gamesterka. Já fotografka a nástěnkářka."

Pro nás je typické na každou schůzku přinést jídlo. Proč? Nám je v tom dobře.

Co podle družin tvoří družinovou identitu?

  • Název, na který jsou všichni hrdí. Hrdost vzniká tím, že si ho sami vytvořili a prošli náročným procesem vymýšlení a rozhodování, co vybrat (Rosničky). Název vystihuje místo, odkud pocházejí (Stébla trávy), společnou vlastnost, společný zájem, tajemství vzniku. 
  • Pokřik, který se odvíjí od názvu družiny. Má nějaký skrytý vtip, začleněný pohyb či nějakou specifickou zvláštnost. A všechny baví ho říkat.
  • Každý má svoji funkci, na kterou je patřičně hrdý a je pro družinu důležitá. 
  • Tajemství. Je náročné dozvědět se, co to tajemství je, ale když o něm družina mluví, všichni se šibalsky usmívají.
  • Jídlo. To se v příručkách většinou nedočtete, ale právě o jídle většina našich družin mluvila při představení. Příští týden se o jídle dozvíte více!

Jak jsou na tom vaše družiny?

Na počátku družinová identita nemusí být příliš nápadná. Možná si rádce či rádkyně bude na prvních oddílových radách stěžovat, že družina nemá svůj název, že se neumí dohodnout. Pokřik nebude všechny bavit, pro někoho je vtipný a pro jiného trapný. A nebudou vědět, jaké funkce si mají členové a členky vybrat. Podpořte rádce a rádkyně, ať vytrvají, protože 

Družinový duch nemůže vyrůst přes noc jako houba. Je to naopak útlá bylinka, která potřejuje ke vzrůstu dobře připravenou půdu, dostatek vláhy, trpělivosti a hodně slunce a vzduchu, aby zesílila.
Jan Novák - Junácká družina, str. 57

Využijte metodiku Družinový systém (str. 19-22), kde si můžete společně přečíst, co všechno družiny mohou mít. Sdílejte s rádci a rádkyněmi nápady jiných družin, ať si dovedou představit, co vše si družina může vymyslet. Přečtěte si v článku Mají všichni v družině svoji funkci?, jaké různé funkce družiny mají a jak vznikají. Vezměte si družinový kalendář, kdy je jeden měsíc věnovaný družinovým funkcím.

Pavla Sýkorová - Gymi
koordinátorka programových projektů

Bára Tichavová - Rozárka
místostarostka a zpravodajka pro program