Družinovka pro vedoucí č. 8 – nejen schůzkami živa je skautská družina, svůj prostor potřebuje i jinde

Pravidelné každotýdenní schůzky jsou bezpochyby základ - dávají jistotu a průběžně posilují pospolitost družiny. Správná skautská družina potřebuje ale taky svoje vlastní výpravy za dobrodružstvím, čas pro sebe na táboře nebo dalších - zejména delších - oddílových akcích. Využíváte je?

Družinové akce

“Na družinové akce se těším, máme hodně času na povídání, ale taky na hry a společné blbnutí.” říká Skříťa, členka skautské družiny Ještěrky. A je to přesně tak - výprava na oblíbené družinové místo, společné kino, přespávačka v klubovně a nebo třeba sobotní výroba hmyzího domku a vygruntování klubovny jsou nezbytnou ingrediencí života skautské družiny. Schůzky zdaleka nenabízí tolik prostoru pro větší projekty, společné zážitky a dobrodružství. A ty jsou moc důležité pro posilování vztahů, pro budování společné identity, ale i týmové spolupráce a dalších dovedností. Intenzita společného prožívání tu je zpravidla o dost větší než na schůzkách.

“O tom, co chceme dělat na družinové výpravě, se bavíme společně na schůzkách. Každá může přijít s návrhem, co by ji zajímalo, bavilo. Společně pak hlasujeme o tom, co opravdu uděláme. Někdy s plánem přijde naše rádkyně, že se na tom dohodly s vedoucími.” pokračuje Skříťa a ukazuje tak důležitý princip družinových akcí - pokyn a plán shora z oddílové rady je jen doplňkový, základ plánování tvoří zájmy a přání družiny samotné. To jí dává příležitost zaměřit se na to, co je její téma, co v ní rezonuje a za čím chtějí holky a kluci sami jít. Pro někoho to bude společné vaření, pro dalšího promítání filmu, jinde zase společná výroba čehokoliv. Ano, úlohou vedoucího potažmo rádců je, aby činnost družiny nebyla úplně bezcílná a holky a kluky rozvíjela, ale stále platí, že hlavní hybnou silou má být zájem družiny samotné a vedoucí případně nabízí cesty, jak ho posunout k něčemu rozvojovému. A když se to nepovede, i takové povídání s družinou o tom, jak je bavilo zevlování v klubovně a co jim to dalo, může být užitečné a vést napříště k lepším volbám činnosti.

Oddílové akce a prostor pro družiny

Každá družina patří do větší oddílové party a je to tak dobře. Soužití více skautských družin dělá oddíl pestřejší, družiny se navzájem inspirují, někdy možná trochu hecují k lepším výkonům, mohou se učit navzájem, učí se respektu k odlišnostem. Aby to tak mohlo být, je dobré i na oddílových akcích dát družinám prostor a nepracovat s nimi jen jako s organizační jednotkou pro zjednodušení práce ve větším kolektivu, nebo soutěžním družstvem. Jak to může vypadat?

  • Na táboře může být opakovaně zařazován družinový program - tedy prostor, který si družiny mohou využít po svém případně s částečnou náplní ze strany oddílové rady. Je dobré, když o tomto plánu ví družiny s předstihem a můžou si rozmyslet a naplánovat, čemu se na táboře chtějí samostatně věnovat.
  • Část programu na výpravě mohou vést jednotlivé družiny - ostatním můžou představit a sehrát s nimi oblíbenou družinovou hru. Pobavte se s jednotlivými družinami, čím by je bavilo přispět - třeba vás překvapí a jedna bude chtít naučit ostatní novou písničku, další naučit ostatní lasovat, kdoví.
  • Družiny si mohou rozdělit role na výpravě - jedna může naplánovat jídelníček, druhá vést oddíl podle mapy, třetí zjistí spoje a zajistí jízdenky. 
  • Pokud mají družiny rozběhnutý nějaký větší projekt (třeba přípravu představení na vánoční výpravu nebo výrobu něčeho užitečného do klubovny apod.), vyhraďte jim na víkendovce prostor, kde se projektu mohou věnovat a společně ho posunout.

Máte vlastní zkušenost s prostorem pro družinový život mimo standardní schůzky? Je něco, co u vás dobře funguje? Nebo naopak při snaze o podporu skautských družin narážíte na překážky? Dejte nám o tom vědět na program@skaut.cz, rádi se na to zaměříme v některém z dalších dílů seriálu Družinovka pro vedoucí.

Přejeme krásný závěr října, třeba na podzimkách s oddílem, kde si na své přijdou i skautské družiny se svým prostorem.

 - - -

Barbora Tichavová – Rozárka místostarostka a zpravodajka pro program

Pavla Sýkorová  – Gymi koordinátorka programových projektů