Pro vedoucí táborů a nejen pro ně. Posíláme táborový newsletter, aby šly přípravy hladce

Připravili jsme speciální newsletter, adresovaný všem vedoucím táborů, podle údajů v hlášenkách. Zde vidíte jeho online verzi, kterou můžete poslat i ostatním členům vašeho táborového týmu.

Tento speciální newsletter jsme pro vás připravili, protože víme, že předtáborové období je hektické a není snadné zachytit všechny informace. Moc si přejeme, aby vám pomohl zorientovat se v těch nejdůležitějších otázkách a tématech. Ať se táborové dobrodružství stane opravdovým vrcholem vašeho léta!

Administrativa

Program

Pojištění 

Úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti nebo majetku, to všechno jsou dost užitečné věci, když se stane nějaká nepříjemnost. Před létem je dobrý nápad prozkoumat, jaká pojištění máme sjednaná, a přečíst si, jaký je postup v případě pojistné události. Tou může být třeba úraz nebo škoda, kterou způsobíte na cizí věci. Pokud nejde o velké a vážné události, není potřeba je řešit na Skautské krizové lince.     

Bezpečnost, krizové situace a komunikace

  • Jak se připravit na náročné situace v oblasti fyzického i psychického zdraví a jak se do maximální míry vyhnout těm krizovým? To shrnuje článek na Zpravodajství plný odkazů na další zdroje. Pro prázdniny víc než kdy jindy platí: Buď připraven/​a! 
  • Chystáte se s oddílem nebo kmenem na vodu? Pak je na místě důkladná příprava.  Věnujte pozornost právě vydané směrnici. Je účinná povinně až od 1. září 2023, doporučujeme ale řídit se jejími pravidly už v průběhu léta. Podceňování rizik stojí v Česku každý rok desítky životů. 
  • Často jsme my vedoucí těmi, komu se světluška či skaut svěří s trápením, zároveň právě my můžeme být i těmi, kteří se (přímo, či nepřímo) na ubližování podílí. Různé formy rizikového chování vůči dětem mapuje tento článek
  • Pro mimořádné situace, s nimiž si na táboře (ale i jindy) nebudete umět poradit, je tu nonstop Skautská krizová linka: 737 205 520.

Nakupte si před táborem

Skautský obchod pro vedoucí naskladnil vybavení potřebné na tábory a nabízí poštovné zdarma. Nepřehlédni publikace Buď pobaven (nově máme druhý díl), Táborovou ordinaci a nový Rádcovský zápisník. Jako odměny se můžou hodit skautské náplasti, skautské karty na prší či ponožky se skautskými motivy. 

Pro předtáborové skautské nákupy je tu samozřejmě (online i offline) i JUNSHOP. Nabízí třeba dva nové druhy skautských mikin nebo trička. A do táborového vybavení se můžou hodit lékárničky nebo lakrosky. 

Co můžete letos zkusit jinak?

  • Zapojte kluky a holky víc do chodu tábora!  Dejte jim prostor pro realizaci nápadů a učte je díky tomu odpovědnosti.
  • Nechejte rovery a rangers prozkoumat databázi projektů a výzev na roverském rozcestníku – můžou najít inspiraci jako jednotlivci i jako skupina a posunout se na roverské stezce. 
  • Zkuste být letos lepšími ochránci přírody a cenných výtvorů lidských, jak nám ukládá jeden z bodů skautského zákona. Na táboře (i jinde) vám s tím pomůže příručka udržitelných skautských akcí PUSA pro svět.   
  • Podělte se o svá táborová dobrodružství! Na vaše fotky a zážitky se těšíme na adrese komunikace@skaut.cz. Pokud budete ke sdílení využívat Instagram, nezapomeňte na #skaut – díky tomu vás najdeme.