Stezky a odborky patří na tábor. Zkoušej nové věci a podpoř samostatnost skautů a skautek

Letní prázdniny jsou za rohem a s nimi i tábory! Těšíme se na dny strávené v přírodě a plné dobrodružství. Holky a kluci už nedočkavě čekají na to, co se na táborech bude dít, a co všechno s námi zažijí. Skautská stezka a odborky nepatří jen na schůzky. Sbal si ji s sebou na tábor!

Stezka na táboře

Chceš mít na táboře různorodý program? Chceš naučit skauty a skautky samostatnosti? Pomůže ti stezka. Jak?

  • Stezka nabízí aktivity ze šesti oblastí. 
  • Aktivity směřují k samostatnosti a snadno se podaří družiny zapojit do fungování tábora (stavba, nákup, příprava jídla a další)
  • Díky splněným úkolům a nálepkám na mapě mohou skauti a skautky vidět, co všechno za tábor zvládli a naučili se.

Zkus si otevřít jeden ze stupňů skautské stezky a jen tak si ho projít. Online si můžeš stezku prolistovat zde. Taky tě u toho napadlo, že je v něm spousta úkolů, které jsou jako dělané na to splnit si je na táboře? Je to tak, tak pojďme na to!

Jak zapojit stezky do chodu tábora?

Vytvořte v harmonogramu dostatek prostoru pro to, aby si holky a kluci mohli stezku plnit sami. Tenhle způsob, který bude fungovat u vás, kteří máte stezku již zavedenou a skauti a skautky jsou motivovaní k jejímu plnění. Výhodou je, že každý si ji plní svým tempem a to, co ho baví. Podporujeme tím individuální přístup ke každému v oddíle a samostatnost.Další možností je, že si věci, které běžně v oddíle děláte propojíte s úkoly a holky a kluci si tak úkoly plní naprosto přirozeně během činnosti, na kterou jsou zvyklí. Tohle se hodí dělat obzvlášť pokud se stezkou začínáte a potřebujete pro ni své členy a členky nadchnout. Není nic lepšího, než si splnit úkol a mít u toho pocit, že to šlo samo. 

Jestli jste se stezkami v oddíle zatím ještě nezačali, tábor je pro to skvělá příležitost. Zkuste jim stezku předat nějakým zajímavým způsobem. Co takhle rituál spojený s živly, který stezku provází? Udělejte je pro holky a kluky atraktivní. Rovnou si na táboře splňte nějaké úkoly a zavádět stezky i přes školní rok pak bude mnohem snazší. 

Tyto aktivity skauti a skautky na táboře určitě dělají!

Cesta Země & Vody:

  • úkol 1 Pořádek – Udržuje na táboře pořádek ve stanu.
  • úkol 5 Sekera – Připraví dřevo do kamen, ke sprše nebo třeba na večerní oheň.
  • úkol 6 Oheň – Splní si třeba při službě v kuchyni.
  • úkol 33 Přespání – Postaví stan nebo přístřešek.

Cesta Vzduchu & Ohně:

  • úkol 6 Práce na táboře – Pokácí a zpracuje soušku, pomáhá s postavením táborových staveb, ...

A co tyto aktivity? Také je na táboře dělají skauti a skautky?

V mnoho dalších úkolech je potenciál, ale k tomu aby se daly snadno splnit, možná potřebují trochu upravit vaši běžnou činnost. Pojďme se podívat na to, které by to mohly být.

Cesta Země & Vody:

  • úkol 7 Nové uzly – Použijte nové uzly při stavbě vázaných staveb.
  • úkol 8 Sportování – Postavte si na tábořišti hřiště a sportovní pomůcky nechte dostupné, aby si je skauti a skautky mohli půjčit. 
  • úkol 18 Kladné vzory – Pracujete-li v celotáborové hře s příběhy postav, nechte je na základě ní splnit tento úkol.
  • úkol 24 Můj názor – Vytvořte prostor pro zpětnou vazbu a nechte se všechny vyjádři. 

Cesta Vzduchu & Ohně:

  • úkol 1 Cestování – Nechte holky a kluky naplánovat cestu na tábor.
  • úkol 3 Nakupování a vaření jídla – Dejte možnost podílet se na přípravě táborového jídelníčku. Nechte je v rámci služby pomoct s nákupem a uvařit.
  • úkol 9 Zkouším nové sporty nebo je zorganizuji - Nechte holky a kluky připravit sportovní program.
  • úkol 14 Hledám sebe – Vyrobte si místo jmenovek na stany osobní erby.
  • úkol 38 Demokracie v konkrétních příkladech – Zařaďte program, kde se budete bavit o vašich pravidlech, táborovém řádu, odměnách a trestech a jak o nich rozhodujete. Rozhodujete demokraticky?
  • úkol 50 Šetrné chování – Zapojte holky a kluky do příprav zero-waste tábora.

Zapojení členů a členek do chodu oddílu

Taky sis všiml/​a, že hodně úkolů ze stezek nabádá k tomu zapojit skautské družiny, skauty a skautky, do příprav a chodu tábora a nechat je tábor spoluutvářet? Neboj se jim předat zodpovědnost za dílčí úkoly. Holky a kluci se tím naučí postupně přebírat zodpovědnost a být samostatní. Věř, že je tábor, do něhož sami investují energii, snahu a nebudou jen pouhými konzumenty programu, je bude nejen bavit ale udělá velký milník v jejich rozvoji. :) 

Kde najdu další inspiraci? 

Další nápady na zapojení stezek na táboře najdeš třeba v příručce Skautskou stezkou lehkým krokem. Nebo třeba ve článku z časopisu Skauting Revidovaná stezka jede poprvé na tábor. Programy ke stezce najdeš v Chystám program, kde si můžeš skrze oblasti ze stezky propojit úkoly a aktivity, kterými je splníte. Inspirovat se taky můžeš v družinovém kalendáři, kde na každý týden letních měsíců najdeš úkol propojený se stezkou nebo skautskými odborkami. 

Odborky na táboře

Odborky u skautů a skautek podporují osobní růst ve smyslu rozvoje speciálních dovedností. Prohlubují a rozšiřují zájem o konkrétní oblast. Povzbuzují je v hledání individuálních zájmů. Mrkni na celou nabídku odborek

Jak zapojit odborky do chodu tábora?

Zkuste společně vybrat odborky, které je zaujmou a jejich úkoly se dají splnit na táboře. Nebo nechte odborky vybrat družiny. Pro jejich plnění stejně jako u stezky vyhraďte čas. Chcete aby je to bavilo ještě víc? Nebojte se vrhnout do plnění odborek s nimi. Odborky mohou plnit i roveři a rangers. 

Mrkni na naše tipy odborek ideálních na tábor

Táborník/​Tábornice – Trénujte, jak si zabalit na tábor! Zapojte družiny do stavby tábora. Každý si postaví svůj stan nebo družina své teepee.
Kuchař/Kuchařka – Nechte holky a kluky vymyslet táborový jídelníček a ve službě pak vařit jejich oblíbená jídla! Zkuste tematická jídla podle různých mezinárodní kuchyně. Ideální příležitost je taky pro zálesácké vaření – zkoušeli jste někdy Setonův hrnec? Z ověřených receptů si pak můžete udělat oddílovou kuchařku. 
Geocacher/​Geocacherka – Ulovte společně všechny kešky v okolí tábořiště a při cestě na puťáku.
Hudebník/​Hudebnice – Nebojte se nechat táborové budíčky v režii holek a kluků. Co takhle táborový zpěvník, kam přispějí vaši skauti a skautky. Na konci pak nechte prostor pro nové táborové songy, které družiny složíte.
Meteorolog/​Meteoroložka – Zkuste tvořit vlastní předpověď počasí nebo si vyrobte vlastní meteorologickou stanici!
Kouzelník/​Kouzelnice – Vyměňte běžné divadlo u táboráku za představení kouzla s příběhem.
Divadelník/​Divadelnice – Zkuste připravit muzikál inspirovaný táborem. Sranda taky může být loutkové divadlo.
Strážce přírody/​Strážkyně přírody – Které chráněné území a druhy máte kolem tábora? Vyražte na pozorování nebo si domluvte brigádu s místními ochránci přírody.
Obřadník/​Obřadnice – Jaké máte oddílové rituály? Jsou bezpečné? Máte na táboře přechodové rituály? Nechte to skauty a skautky prozkoumat.
Uzlař/Uzlařka – Vyzkoušejte na tábor vzít slackline. Nemohla by o lana pečovat nějaká konkrétní družina? Zkuste nějakou stavbu nahradit její vázanou alternativou nebo si z tábora odvezte náramky přátelství.
Plavec/​Plavkyně – Jdete na koupák nebo k rybníku? Nechte skauty a skautky představit zásady bezpečného koupání nebo záchranu tonoucího.
Fotograf/​Fotografka – Kdo vytvoří táborovou reportáž? A víte, jak vidí holky a kluci tábor - nechte je fotit.
Zdravotník/​Zdravotnice – Nechte si družiny nachystat družinové lékárničky. Kdo pomůže nachystat a zabalit tu oddílovou? Ať si vezmou kluci a holky na starosti rozcvičky.
Kutil/​Kutilka – Co takhle poledňáková pohoda ve vlastnoručně vyrobené houpací síti? Nebo zkusit vyrobit vychytávky, co vám zjednoduší život na táboře?

Zapojení členů a členek do chodu oddílu

Hodně úkolů z odborek přirozeně nabádá k tomu zapojit naše skautské družiny, skauty a skautky, do příprav a chodu tábora a nechat je tábor spoluutvářet. Neboj se jim předat zodpovědnost za dílčí úkoly a pomoct vytvořit prostor pro jejich zapojení. 

Kde najdu další inspiraci? 

Jak zapojit odborky na táboře můžeš najít ve článku Táborové odborky. Inspirovat se taky můžete v družinovém kalendáři, kde na každý týden letních měsíců najdete úkol propojený se stezkou nebo skautskými odborkami. Nápady na aktivity na tábor taky najdete v časopise SKAUT, stačí mrknout do archivu a skrze tagy najít požadované téma. 

Ywen – Eliška Omelková
koordinátorka programových projektů