Uzavíráme strategické téma Mezinárodní skauting pro mladší členy. Mrkněte do závěrečné zprávy a nahlédněte do skautského zahraničí

Vylepšení sekce na Křižovatce, "mezinárodní" odborky nebo spolupodílení se na vzniku plaformy Azimuth, která ulehčuje propojení se skautkami a skauty v zahraničí, pokud máte chuť sami nebo s oddílem vycestovat - podívejte se, jaké další nástroje můžete v oddílové činnosti využít.

Práce na tématu s prioritou 3 probíhala v letech 2017 - 2022, garantem tématu byl Vojtěch Olbrecht - Fišer, zahraniční zpravodaj, ve spolupráci se zahraničním odborem. Jedná se o jedno z několika málo témat, které bylo ve velké míře naplňováno dobrovolnicky.

V roce 2019 Náčelnictvo schválilo zadání tématu, v návaznosti na to pak VRJ projednala a schválila plán jeho realizace.

Cíl naplňování strategického tématu: “Dlouhodobě vzrůstá počet dětí, které se zúčastnily mezinárodní akce nebo mají zkušenost s mezinárodním skautingem.”

Mezinárodní skauting pro mladší členy je ve velmi dobré kondici a v lepším stavu než v roce 2017, kdy bylo naplňování ST zahájeno. Zájem o mezinárodní skauting roste, a to jak o akce pořádané v ČR, tak o samostatné skautské cestování a kontingenty na mezinárodní akce WOSM nebo jiných národních skautských organizací. 

Mezinárodní skauting zároveň patřil mezi oblasti výrazně postižené dopady pandemie covid-19 - byly zrušeny nebo odloženy mnohé plánované mezinárodní akce např. Evropské jamboree, Moot či dva ročníky Intercampu.

V rámci naplňování ST se podařilo

Kompletní závěrečná zpráva strategického tématu Mezinárodní skauting pro mladší členy  je k dispozici zde.

Doporučení k dalšímu pokračování tématu

Doporučujeme pravidelně revidovat vzniklé nástroje. Za žádoucí považujeme další posilování podpory týmů velkých akcí a vedení kontingentů. Máme pokračovat v pravidelných, byť na přípravu náročnějších, aktivitách jako je World Thinking Day a JOTA-JOTI, stejně tak v podpoře  mezinárodního skautingu pro jednotlivce a v klubovně, kterým není vždy věnována adekvátní energie.  

Poděkování

Děkujeme všem zapojeným dobrovolníkům, kteří svou prací přispěli k naplňování strategického tématu - Zahraničnímu odboru, jeho současným i bývalým členkám  a členům, podobně členkám a členům International Teamu, kteří byli zapojeni do naplňování projektů, vedoucím kontingentů na velké akce a akcí a jejich týmů, stejně jako dalším jednotlivcům a skupinám, které nám pomáhali s jednotlivým projekty.

Lenka Šablová, koordinátorka agendy Strategie 2022