Švédská základna Kopparbo očima Veverky a Kolíčka

Zima je ideální doba k ulovení letního dobrovolnického pobytu na mezinárodních skautských základnách. Ten svůj ve Švédsku na Kopparbo pro tebe shrnuly skautky Veverka a Kolíček:

"Psal se začátek roku 2019 a my jsme se rozhodly, že část prázdnin strávíme na mezinárodní skautské základně. Na Křižovatce jsme si otevřely Mapu možností, která nás překvapila širokou nabídkou. Vybraly jsme si Švédskou základnu Kopparbo, na které jsme pak v létě strávily 3 týdny a odvezly si mnoho vzpomínek, zážitků, radostí i strastí a nových zkušeností, o které bychom se s vámi chtěly podělit:  

Pokud se nechcete stát údržbářem základny, je dobré vybrat si vhodný termín příjezdu:

Náš pobyt se dělil na 2 části: bez dětí a s nimi. První týden jsme pracovaly hlavně v okolí základny. Po příjezdu dětí se náš program velmi změnil. Jednotlivým oddílům jsme rozdělovaly suroviny na vaření a zajišťovaly pro ně program, který byl zaměřený především na lanové aktivity a lezení na stěně. S jištěním na těchto aktivitách jsme neměly žádné zkušenosti, ale vše potřebné nás tam ochotně naučili. 

Trička, mikiny a spacák Vám akorát budou zabírat místo v zavazadle:

Hned po příjezdu jsme dostaly slušivá červená trička a mikiny s logem základny, které jsme nosily během celého dne. Výměny oblečení samozřejmě byly možné, jejich praní bylo jedním z úkolů služby v kuchyni. Na posteli nás čekala taky deka s polštářem.

Pokud jste milovníci mrkve a rychlých jídel, se švédskou gastronomií budete spokojení:

Naše 1. jídlo se skládalo z rozmražených palačinek s marmeládou a mrkví. Byly jsme překvapeny. To jsme ještě netušily, že mrkev bude naším denním „chlebem”. Jednoduchost jídla jsme ale ocenily, když jsme ho samy jako služba v kuchyni připravovaly. Tahle služba se skládá ze 2 až 3 lidí, kteří celý den připravují jídlo pro ostatní dobrovolníky a uklízí společné ubytovací prostory.

Movie night, moose safari, banana cake:

Na dobrovolníky nečeká jenom práce, ale i spousta zábavy. S ostatními můžete podnikat spoustu aktivit. Ať už je to pořádání filmové noci, večerní pozorování losů, koupání v místním rozlehlém jezeře, společné pečení nebo vzájemné obohacování se o cizí slovíčka z různých jazyků.

Jednou na to budeme vzpomínat…

Cesta na základnu proběhla bez problémů, z letiště jsme jely dvěma pohodlnými autobusy a z nádraží jsme přímo do cíle dorazily autem. Cesta zpátky už tak hladce neproběhla. Náš vlak měl zpoždění, takže hrozilo, že nestihneme letadlo. Naštěstí jsme si domluvily odvoz taxíkem až na letiště. Během pár hodin úzkostí a stresu jsme se uklidňovaly tím, že na to jednou budeme vzpomínat. Řídíme se totiž heslem: „zážitek nemusí být pozitivní, stačí, když je intenzivní”.

Čas strávený na švédské základně jsme si celkově moc užily. Tím naše mezinárodní skautská dobrodružství rozhodně nekončí a plánujeme navštívit další základnu nebo se vrátit na Kopparbo. Pokud váháte, rozhodně Vám doporučujeme sebrat odvahu a vyrazit na jakoukoli mezinárodní základnu. Stojí to za to!" Veverka - Klára Mádrová a Kolíček - Alena Brychová 

Zaujala tě možnost vyrazit jako dobrovolník/​dobrovolnice na mezinárodní skautskou základnu? Zjisti o tom více a ozvi se na international@skaut.cz a nebo pošli zprávu na náš Facebook, rádi ti pomůžeme!

Markéta Byrtusová – Koordinátorka mezinárodní spolupráce