Inspiro skautek z Krkonoš a vlčat z Prahy k oslavě Dne zamyšlení 22. 2.

Den zamyšlení je tu už 22. 2. Oslav ho s družinou/oddílem/kmenem taky, inspiruj se loňskými zážitky krkonošských skautek a pražských vlčat a jejich tipy k využití českého překladu balíčku aktivit!

Loni jsme si ke Dni zamyšlení psaly dopisy s holkama z Nového Města nad Metují. Každá měla přiřazenou konkrétní osobu, tak aby si byly blízké věkem. Předtím se nikdy nesetkaly a neznaly se mezi sebou. Holky z obou středisek se měly za úkol v dopisech představit, napsat, co pro ně znamená skauting a vybrat zážitek, na který rády vzpomínají a podělit se o něj.

Zároveň s dopisem posílaly puzzlík, který z jedné strany vybarvily, pokreslily skautskou tématikou a napsaly jedno z devíti slov. Slova říkají, co pro nás všechny znamená skauting. Bavily jsme se o tom předtím na schůzce a společně je vybraly. Na druhé straně puzzlíku je pak vzkaz "pro lepší den a úsměv na tváři". Když jsme se pak sešly, složily jsme puzzlíky dohromady a vzniknul nám tak v klubovně krásný skautský obraz. Některé puzzlíky a dopisy si můžete prohlídnout.

Inspirovaly jsme se aktivitou Puzzle míru z loňského balíčku, moc se nám totiž líbila a i holky snad podle reakcí bavila. Balíček nám posloužil jako super inspirace, podle které jsme si aktivity upravily tak, aby nám vyhovovaly. Příště bychom možná uvítaly ještě více aktivit a her pro mladší děti.“ Péťa, vedoucí prvního dívčího oddílu ze Svobody nad Úpou

Loni jsme si vzhledem k situaci na Den zamyšlení udělali „online výpravu“. Můžete kouknout na video z ní, které vytvořila naše vlčata. Pro program jsme čerpali z balíčku aktivit ke Dni zamyšlení. Konkrétně jsme si vybrali aktivitu Puzzle míru, Vstane ten kdo a Poselství míru. Myslím, že se nám „výprava“ dost povedla i přes online formu. Bylo to pro nás těžší naplánovat, a navíc jsme se trošku báli, že máme hodně nováčků a takhle náročná témata nedají, ale překvapili nás! :-)

Každý rok nějaké aktivity z balíčku využijeme, i když si je občas lehce upravíme. Pro vlčata a světlušky tam bývá méně věcí a nejsou úplně jednoduché, ale pro skauty a skautky je to použitelné i bez upravování. Podle mě je oslava Dne zamyšlení o motivaci vedoucích, zda do toho chtějí jít nebo ne. Děti by to třeba více zajímalo, kdyby to bylo jako téma s nějakými úkoly v únorovém časopise Světýlko a Skaut. Nemotivované vedoucí by asi pomohlo namotivovat více tipů, reakcí a fotek od samotných oddílů. :-) Možná vyhlásit i nějakou českou "challenge". Shark, vedoucí smečky vlčat Skokani Praha

Namotivovaly tě zážitky skautek z Krkonoš a vlčat z Prahy? Oslavte Den zamyšlení kolem 22. 2. i u vás v oddíle! Jak na to poradí tenhle článek a mrknout můžete i na web Chystám program. O letošním tématu a balíčku aktivit se dozvíte tady! Dotazy směřujte na international@skaut.cz nebo na náš facebook Mezinárodní skauting. Nezapomeňte s námi po oslavě sdílet váš zážitek, fotky a videa, ať můžeme před příštím ročníkem namotivovat další vedoucí! :-)

Přejeme vám krásný Den zamyšlení!

Zahraniční odbor