Jak posílit mobilní signál nejen v přírodě? Díky Skautské telefonní síti to zjistíš

Může se ti stát, že na místě, a zejména v přírodě, nebude dobrý signál. Že můžeš vyjít z lesa na louku nebo vylézt na kopec asi víš. Nepomohlo ani to? Nevěš hlavu. Sepsali jsme pár tipů, které ti mohou pomoci situaci vyřešit.

Předtím než však začneš běhat po sběrných dvorech a hledat materiál na výrobu vlastního DIY zesilovače, doporučujeme, aby ses podíval/​a na mapu pokrytí (videonávod). Třeba chytneš lepší signál hned za bukem.

Jakmile budeš mít dobré připojení, můžeš využít skvělé aplikace do telefonu, které jsme pro tebe vybrali. Podívej se na skvělé appky pro skauting i na chatu a na parádní appky do přírody. K některým budeš potřebovat data. Skautská telefonní síť ti nabízí cenově výhodný internet do mobilu. Připoj se do STS klidně hned.

Pravidelné aktualizace software telefonu

Aktualizace optimalizují využívání paměti telefonu. Výrobci se snaží funkčnost zlepšovat, ladí chyby a tím pádem je možnost, že ti pomohou i s kvalitou příjmu signálu.

Zavírej nepoužívané aplikace

Výkon telefonu výrazně ovlivňuje počet běžících aplikací, byť jen na pozadí. Jejich zavřením zvýšíš jeho celkový výkon a tedy i kvalitu příjmu mobilního signálu. Doporučujeme využívat i nějakou ověřenou aplikaci na čištění mezipaměti. Například Avast Cleanup (pouze na Google Play) či Magic Cleaner & Smart Cleanup (pouze App Store).

Zkusili jste to vypnout a zapnout?

Je to záhada, ale skutečně občas postačí restartovat telefon či přerušit signál půlminutovou aktivací letového režimu.

Odstraň kryt telefonu

Každá vrstva, kterou musí signál projít, je ke škodě. Zkus sundat plastový kryt, zejména pokud má tlustou vrstvu.

Lidská anténa

Přilož telefon k hlavě, nejlépe v oblasti spánku. Lidská pokožka je přirozeně pokrytá vodou a díky tomu z celé hlavy vytvoříš improvizovaný zesilovač. A pozor, tento trik funguje i na dálkové zamykání auta.

Improvizovaná výroba zesilovače

Poslouží ti kovy a plechy. Vytvoř tvar podobný míse a do něj zapíchni železnou tyčku. V podstatě by měl výsledek připomínat televizní satelity, které mají lidé umístěny na balkonech.

Stejně tak ti jako zesilovač může posloužit jakýkoli kus železa, který je co nejrozměrnější a ideálně co nejvyšší. Okenní mříže, bleskosvody, fotbalová brána…

Profesionální zesilovače signálu

Na trhu je řada zesilovačů signálu, které lze koupit v obchodech s elektronikou. Je však zapotřebí mít na místě zdroj elektřiny.

VoIP/​VoLTE volání

Bonusový tip navíc. Pokud se dostanete do situace, kdy máte na místě internet, ale mobilní signál je špatný, pomůže vám VoIP (Voice over Internet Protocol – volání přes internet). Více se o této speciální vychytávce dozvíš zde. Případně se nám můžeš ozvat a my ti pomůžeme.

Přejeme mnoho zábavy, radosti, poučení a klidu v přírodě. A to nejen na datech v aplikacích, ale i v telefonickém a smskovém spojení se skauty a skautkami i jejich blízkými díky Skautské telefonní síti. V případě nejasností nás neváhej kontaktovat.

Chci získat cenově výhodná data a další telefonní služby

Za TDC
Ondřej Turek – Opičák

skaut.cz/​sts
telefony@skaut.cz