Členský příspěvek na rok 2025 a aktualizovaná směrnice k registraci

Blíží se období registrace, a tak přinášíme informace o schválené výši členského příspěvku pro rok 2025 a také aktualizovanou směrnici k registraci pro daný rok.

Směrnice k registraci

Směrnice upravuje termíny, výši členského příspěvku a podrobnosti k registraci členů i jednotek pro rok 2025. Při zpracování registrace je nutné se řídit touto směrnicí a také Směrnicí k evidenci údajů ve skautISu (především kapitolou 5), která popisuje základní pravidla pro registraci osob a jednotek.

Termíny odevzdání registrace (stejné jako v minulosti)

Pro zpracování a odevzdání dat registrace 2025 ve skautISu zůstávají termíny stejné jako v minulosti:

  • střediska předají registraci přímo nadřízené VOJ nejpozději 31. 1. 2025
  • ZvOJ předají registraci KÚJ nejpozději do 31. 1. 2025
  • okresy předají registraci krajům nejpozději 14. 2. 2025
  • kraje předají registraci KÚJ nejpozději 28. 2. 2025

Tedy všechny jednotky, ve kterých se přímo sdružují členky a členové, musí odevzdat registraci ve skautISu nejpozději do konce ledna 2025 (střediska, přístavy i ZvOJ). Na zpracování přihlášek členů, aktualizaci a doplnění údajů o členech i jednotkách však ve skautISu můžete začít pracovat už nyní, oddílům se může také hodit možnost rozeslání výzvy rodičům k aktualizaci údajů mladších členů. Samotné odevzdání zcela dokončené registrace jednotek je však možné odevzdávat až během ledna.

Členské příspěvky pro rok 2025

V návaznosti na už v červnu projednaný rozpočtový výhled na další tři roky, nyní v říjnu Náčelnictvo stanovilo svým usnesením pro hlavní spolek jednotný členský příspěvek na rok 2025 ve výši 430,- Kč na člena. 

Poznámka: Od roku 2024 střediska za každou řádně registrovanou osobu na ústředí odvádí stejnou částku bez ohledu na to, jaké členské služby a benefity daná osoba využívá. Více informací zmiňujeme v loňském článku.

Schválení členského příspěvku v organizačních jednotkách

Připomínáme, že rada každé organizační jednotky schvaluje svůj vlastní členský příspěvek pro členy daného střediska či VOJ a ten musí být zaznamenán v zápise. Člen pak organizační jednotce platí jeden celkový členský příspěvek daný součtem členského příspěvku střediska, nadřízených VOJ a jednotného členského příspěvku Junáka – českého skauta.

Termíny zaplacení členských příspěvků

Pro zaplacení členských příspěvků za členy jsou stanoveny stejné termíny jako v minulosti:

  • střediska zaplatí členské příspěvky přímo nadřízeným VOJ nejpozději 28. 2. 2025
  • ZvOJ zaplatí členské příspěvky do KÚJ nejpozději 28. 2. 2025
  • okresy zaplatí členské příspěvky krajům nejpozději 14. 3. 2025
  • kraje zaplatí členské příspěvky do KÚJ nejpozději 28. 3. 2025

Odevzdání hospodářských výkazů

Součástí registračních dat je i hospodářský výkaz za rok 2024 (v podvojném nebo jednoduchém formátu) a účetní závěrka nebo její část za rok 2024. Všechny OJ vyplní data hospodářských výkazů přímo ve skautISu a vedení OJ je závazně potvrdí v období mezi 1. lednem a 10. květnem 2025. Pro jednotky využívající odkladu pro podání daňového přiznání (mají oficiálního daňového poradce) je stanoven dodatečný termín do 10. července 2025, tato skutečnost však musí být při založení hospodářského výkazu ve skautISu označena nejpozději do 10. května 2025.

Odevzdání účetních závěrek za rok 2024 je povinností, která vzniká všem organizačním jednotkám Junáka - českého skauta ze zákona. Pokud OJ tuto svou povinnost řádně nesplní, může být například krácena na provozních a dalších dotacích, případně může být obcemi či dalšími subjekty vyřazena z žádostí o další finanční podporu. Ze skautISu do spolkového rejstříku zkontrolované účetní závěrky vkládá za jednotky v průběhu celého roku Kancelář ústředí.

Doplnění pro ZvOJ 

Zvláštní organizační jednotky, v souladu s Řádem pro ZvOJ a Směrnicí k registraci, navíc předávají e-mailem do KÚJ:

  • rozpočet a plán činnosti na rok 2025 nejpozději do 10. 5. 2025 (doporučuje se předložit už v termínu registrace, tedy do 31. 1. 2025),
  • výroční zprávu o činnosti a zprávu o hospodaření za rok 2024 nejpozději do 30. 6. 2025 (pro ZvOJ využívající odkladu pro podání daňového přiznání je stanoven dodatečný termín nejpozději do 10. 7. 2025). 

Směrnice související s registrací

Registrace se řídí předpisy:

Kompletní znění směrnic k registraci 2025 i evidenci údajů ve skautISu, stejně tak všechny další předpisy, si můžete standardně pročíst či stáhnout ve spisovně na Křižovatce.

Dotazy a podněty

V případě dalších dotazů, nejasností apod. se na nás neváhejte obrátit e-mailem podpora@skaut.cz 

Jan Chmelař
asistent pro organizaci

Ondřej Peřina (Jerry)
zpravodaj VRJ pro ICT a organizaci