Pomozme ukrajinským skautkám a skautům uskutečnit letní tábory

Letní tábor je vyvrcholením celého roku skautské činnosti a pro mnoho skautů a skautek tím nejzásadnějším zážitkem prázdnin. Za zvuku sirén protileteckých poplachů se nicméně táboří obtížně a je stále zřejmější, že pro ukrajinské skautky a skauty nebude bezpečné tábořit ani v západních částech jejich země. 

“Máme možnost ukázat, že máme velká srdce” takovými slovy náčelník Ondřej Vokál - Vokin vyzývá skautské oddíly k pomoci ukrajinským dětským uprchlíkům. Spolu s náčelní Vendulou Buškovou – Véňou natočili o víkendu na pražském Křížku poděkování všem, kteří se už do pomoci zapojili, ať už přijetím holek a kluků do oddílu, sportovním odpolednem nebo kurzy češtiny. Poslechnout a zhlédnout jejich video můžete v tomto odkaze

Již dříve jsme vyzývali k přijetí ukrajinských holek a kluků do oddílů či k zorganizování příměstských integračních táborů. Nyní máte příležitost pomoci ukrajinským skautům s uskutečněním letních táborů na našem území.

Ukrajinští skautští vedoucí ale nechtějí připravit své svěřence o toto letní dobrodružství, a proto prosí polské, slovenské a české skauty, aby jim pomohli, přijali je na svých tábořištích a umožnili jim uskutečnit letní tábory na svém území.

Ukrajinští vedoucí by rádi zorganizovali tábory co nejvíce podobné těm v době míru. Vytvoří týmy, které budou jednotlivé tábory připravovat a zajišťovat účastníky i program. Samotný tábor se pak odehraje nikoliv na Ukrajině, ale v zahraničí.

Naše jednotky mohou pomoci dvěma základními způsoby: 

  • přizvat si ukrajinský oddíl na tábořiště v době svého vlastního tábora, a vytvořit tak dva tábory sdílející kuchyň, vybavení a podle domluvy i některé prvky programu 
  • nabídnout vybavené a postavené tábořiště nebo základnu spolu s jedním koordinátorem, který by byl ukrajinským skautům k dispozici v průběhu jejich tábora a pomohl jim s orientací v cizí zemi

U první možnosti vzhledem ke kapacitě tábořišť předpokládáme hostování menších táborů (do 35 lidí včetně vedoucích). Tábory by mohly sdílet kuchyň a vařit buď odděleně v různé časy, nebo společně pro oba tábory najednou. Čeští skauti by tak ochutnali pro ně netradiční jídla, a naopak představili českou táborovou kuchyni přátelům ze zahraničí. Též je možné s ukrajinskými skauty sdílet části programu a využít jejich přítomnost na tábořišti k obohacení zkušeností našich kluků a holek. Konkrétní nastavení spolupráce záleží na vzájemné dohodě. 

Vypůjčení vybaveného tábořiště či základny dovoluje přijmout i větší tábory, např. okresní úrovně (30 až 100 lidí). Ukrajinská vlčata a světlušky běžně táboří nejen pod stany nebo tee-pee, ale i v základnách, proto je možné vypůjčit i ty. Každé takové místo by mělo mít svého koordinátora z řad českých skautů, který bude k dispozici a pomůže Ukrajincům s nákupem potravin, obstaráním lékaře v případě potřeby apod. 

V obou případech přijedou již vytvořené týmy ukrajinských vedoucích, které si zajistí dopravu z Ukrajiny na tábořiště vlastními autobusy. Ukrajinští skauti se přizpůsobí termínem, je tedy opravdu na vás, kdy si je na tábořiště pozvete. Nejraději by tábořili 10 dní. Vedoucí mluví většinou anglicky (nebo rusky, i když neradi :)).

Jednotkám nabídneme finanční podporu, která pokryje náklady a zajistí stravu pro ukrajinské táborníky. 

Rádi bychom vyzvali všechny oddíly, aby zvážily pomoc ukrajinským skautům tímto způsobem. Může se tak využít přes léto volná základna nebo již postavené tábořiště. Dost možná díky vám vznikne nemálo přátelství mezi skauty a skautkami z jiných zemí a v budoucnu budete třeba pozváni na tábor do karpatských luk!

Do konce května budou ukrajinští skauti formovat organizační týmy a nahlašovat tábory, pro které je potřeba najít místo. Pak se jejich poptávka rozprostře mezi polské, slovenské a české skauty podle možností každé z národních organizací. V průběhu června budeme domlouvat, kdo a kam konkrétně pojede.

Promyslete a prodiskutujte tuto pomoc se svým oddílem či střediskem. Pokud se rozhodnete přijmout ukrajinské skauty a skautky, vyplňte prosím do 4. června tento formulář a my se vám ozveme. Jestli vás napadnou nějaké dotazy, neváhejte napsat na ukrajina@skaut.cz.

Předem mockrát děkujeme za každého táborníka, kterému vytvoříte bezpečný prostor pro letní dobrodružství! 

Natalie Dubanevičová - Doby | ukrajina@skaut.cz
realizátorka podpůrných integračních aktivit

Barbora Tichavová - Rozárka
místostarostka a garantka podpůrných aktivit pro Ukrajinu