Jak na táboře podpořit družiny skautů a skautek a zapojit výchovné nástroje

Připravujete program pro skauty a skautky na tábor a chcete do něj zapojit výchovné nástroje nebo podpořit fungování družin? Máme pro vás pár tipů, jak na to.

Plánování programu s výchovnými nástroji

Výchovné nástroje jsou klíčové pro rozvoj skautů a skautek, a tábor je ideální příležitostí, jak je začlenit do denního programu. Skautská stezka nebo odborky mohou být snadno zakomponovány do aktivit, které plánujeme.

  1. Individuální plnění úkolů: Dejme skautům a skautkám prostor v harmonogramu, aby si mohli sami plnit úkoly ze stezky nebo z odborek. Tím podpoříme jejich samostatnost a snáze vyjdeme vstříc jejich potřebám. Vyčleňme část odpoledne, kdy se mohou věnovat aktivitám dle svého výběru. Během tohoto času jim buďme k dispozici, ukazujme jim možnosti plnění a zodpovídejme otázky.
  2. Zapojení do společných aktivit: Propojme úkoly ze stezky s běžnými táborovými činnostmi. Například při stavění tábora mohou plnit úkoly jako je „Sekera“ (příprava dřeva) nebo „Nové uzly“ (použití nových uzlů při stavbě táborových staveb).

Další nápady, jak pracovat s výchovnými nástroji na táboře, uvádí tento článek. 

Podpora družinového systému

Tábor je také skvělým místem pro posílení družinového identity a spolupráce mezi členy a členkami družiny. Zde je několik způsobů, jak toho dosáhnout:

  1. Projekty: Nechejme družiny pracovat na společném projektu, který bude mít význam pro celý tábor. Například postavení táborového ohniště, zútulnění hezkého přírodního místa nebo příprava večerního programu pro ostatní.
  2. Společná práce: Zapojujme kluky a holky do chodu tábora. Nechejme je připravovat jídlo, kácet soušky nebo se starat o oheň v kamnech.  
  3. Družinový čas: Vyhraďme družinám jejich vlastní čas, který mohou strávit podle svého uvážení. Mohou jít na procházku po okolí nebo třeba hrát deskovky. 

Více tipů, jak podpořit družiny, najdeš v tomto článku.

Inspirace a sdílení

Pokud nám docházejí nápady nebo hledáme inspiraci, nezapomeňme využít web Chystám program (chystamprogram.skaut.cz), kde najdeme mnoho aktivit a her, které můžeme zařadit do našeho táborového programu. Vyhledávejme aktivity podle oblastí úkolů ze stezky nebo velikosti skupiny, se kterou budeme pracovat.

Například v aktivitě Nebuď Pat a Mat se účastníci a účastnice programu naučí rozlišovat mezi jednotlivými druhy nářadí. Hodí se zařadit hned na začátek tábora, abychom si zopakovali, jaké nářadí se na co používá. 

Až aktivity vyzkoušíme, podělme se o své zkušenosti s ostatními vedoucími. Sdílením osvědčených aktivit a programů na webu Chystám program můžeme inspirovat další oddíly a přispět k pestřejší výchově kluků a holek.

Za Skautský odbor

Lukáš Matějek - Panda