Auto, problém nebo radost?

Každý to někdy zažil. Na tábor vám kamarád nebo hodný rodič půjčí auto. Vše bezvadně funguje až do chvíle, kdy vedoucí, který auto řídí narazí při výjezdu z táborové louky do stromu nebo při couvání rozbije o pařez světla či při nákupu ve městě odře bok auta. Pak už se jen dohadujete, kdo za to může a kdo má škodu vyřešit a zaplatit.

Často se nás v podobných případech ptáte, co dělat. V následujících částech jsme pro vás připravili základní informace.

Kdo za co může?

Obecně platí, že za vozidlo je zodpovědný vlastník nebo provozovatel uvedený ve velkém technickém průkazu. 

V naší situaci kamarád / rodič zodpovídá za stav vozidla. Vedoucí zodpovídá čistě za své chyby a svůj stav. 

Jak z toho ven?

Nejlepším řešením je, když je auto pojištěno havarijním pojištěním. V tomto případě se zavolá pojišťovně a ta určí kolik vyplatí na opravu auta. Tuto částku však sníží o spoluúčast, ta může a pravděpodobně bude požadována po vedoucím. 

Kdy pomůže Junák?

Junák na základě smlouvy o pojištění odpovědnosti č.: 1690609318 pomůže s náhradou v případech například:

  • Když je na pojištěném autě zničená jenom “levnější” část, uražené zrcátko, prasklý nárazník nebo dokonce dítě hodilo (omylem) kámen do okna vše je hrazeno do limitu 50 000,-
  • Vedoucí nedobrzdí a narazí do plotu. V tomto případě se z pojištění zaplatí zničené části auta a případně i plot, ale pozor i zde platí limit max 50 000,-

Co pokryje pojištění?

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla - POV

Nedílnou součástí spojenou s pojištěním je tzv. POV neboli POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI Z PROVOZU VOZIDLA. Zde záleží na sjednaných limitech, za tyto parametry zodpovídá výhradně vlastník a ty s tím nic neuděláš. Minimální limit pojistného plnění je zákonem stanovený 35/​35 mil. To znamená 35 milionů škoda na majetku a 35 milionů škoda na zdraví každé zúčastněné osoby mimo řidiče - viníka nehody. V případě, že nabouráš vozidlo, z tohoto pojištění se zaplatí škoda, kterou způsobíš jiným.

Vozidlem nemusí být rozuměno výhradně auto, ale i třeba traktor, multikára či dokonce obyčejný vozík. 

Havarijní pojištění vozidla - HAV

Není povinným pojištěním a je sjednáno nejčastěji na aktuální hodnotu vozidla. Kryje škody na vlastním vozidle, to znamená, že v případě nehody pojišťovna zaplatí za mojí chybu (když jsem vlastník) a opraví mi auto. Z tohoto pojištění lze hradit i škody způsobené vedoucím, který si auto půjčil.

Na co si dát pozor?

Především upozornit toho, kdo ti auto půjčuje na všechny parametry akce. O auto se sice staráš perfektně, ale může jej potkat voda, bahno a vše co je na táboře běžné. Skautské táborové louky a cesty k nim, mohou být prostředím, kde dané vozidlo ještě nebylo. 

Velmi dobré je mít v ruce  prohlášení podepsané vlastníkem o tom, že vozidlo je půjčené z vlastní vůle a lze jej využít např. na táboře. 

Samozřejmostí je, že i jedno pivo může vše zkazit. Pojišťovna neplní jak má, vlastník/​rodič je v šoku z přítomnosti alkoholu. Vedoucí unavený a zničený zůstane sám na řešení celé situace.

A co řidič co naboural?

Zlomená ruka, otřes mozku, vyražené zuby, to vše je typické pro “lehčí” nehodu.

Řidič - viník je na tom v tuto chvíli opravdu špatně, z povinného ručení mu nikdo nepomůže. Povinné ručení je zde pro ochranu toho koho jsi naboural.

Jedním z řešení je mít sjednáno úrazové pojištění, prakticky každá pojišťovna na trhu jej nabízí. Většinou schované pod pojmem životní pojištění. JUNÁK má to své spojené s úrazovým pojištěním od ČRDM.

V případě dotazů pište na ekonomicke@skaut.cz

David Palan

Koordinátor pojištění a projektů