Abychom pomohli ostatním, potřebujeme pomoci sobě

Ptali jste se sami sebe v posledních dnech, po vystupňování konfliktu na Ukrajině, jestli můžete jít na koncert, uspořádat plánovanou oslavu nebo jet na hory na jarní prázdniny? Jestli máte právo bavit se s přáteli a odpočívat, když tak blízko lidé umírají? Jestli dává smysl na skautskou akci použít původně připravený program?

Většina z nás v těchto dnech zpracovává pocity ohrožení, úzkosti a bezmoci. Vlna solidarity s uprchlíky a různé formy pomoci jsou velmi potřebné. Přinášejí mnohdy až hektickou činnost, které je nejen smysluplná, ale zároveň nám pomáhá vyrovnat se s těmito emocemi. Je obdivuhodné, kolik aktivit jsme na různých místech republiky jako skauti dokázali za těch pár dní zorganizovat i dotáhnout do úspěšného konce. Je ale čas alespoň na malou chvíli vydechnout a uvědomit si, jak nás tyto aktivity v souběhu s našimi běžnými povinnostmi a silně prožívanými emocemi vyčerpávají.

Neznáme přesný budoucí vývoj konfliktu na Ukrajině, ale jistě můžeme očekávat dlouhodobější následky a zátěž pro každého z nás. Naší pomoci bude třeba nejen tento týden. Je jen na nás postarat se o to, abychom i za půl roku, za rok tady byli v plné síle a zdraví pro naše blízké, pro kluky a holky ve skautských oddílech, pro lidi postižené válečným konfliktem nebo jeho následky.

Ano, můžeme si dovolit radosti a obvyklý běh našeho života, dokonce o ně máme aktivně usilovat. Zkusili jsme zabalit KPZ pro posilování duše a nabízíme Ti ji pro zamyšlení a inspiraci. Použij ji pro sebe a pošli dále, pokud máš ve svém okolí lidi, kterým by mohla být užitečná!

KPZ pro posilování duše 

  • Vypusťte emoce ven

Plačte, zpívejte, modlete se, malujte, jděte běhat, jděte boxovat, zacvičte si pozdrav slunci, křičte, objímejte stromy, objímejte své blízké… A nechte ostatní, ať se chovají tak, jak pomáhá jim.

  • Držte se pevných bodů v životě

Snažte se přidržet svých obvyklých zvyků a rytmu života. Pravidelný úterní volejbal a v pátek se zastavit u rodičů, jestli něco nepotřebují. Pečujte o své vztahy, o své blízké. Povídejte si spolu otevřeně o tom, co cítíte, co prožíváte.

  • Dopřejte si radost a humor

Neodpírejte si radost, naopak ji vyhledávejte. A humor je solí života, pomáhá nám často překlenout i ty nejtěžší okamžiky. S citem k situaci: smějte se a buďte veselé mysli.

  • Buďte přítomni tady a teď

Vnímejte své tělo, svůj dech. Vnímejte své blízké. Rozhlédněte se vědomě kolem sebe - jaké je počasí, jak vypadá nebe, auta na silnici, tráva ve větru? Přesměrujte své vnímání od katastrofických scénářů a představ. Pokud se cítíte paralyzováni a nedokážete se rozhodnout, co dělat, plánujte si krátké časové úseky.

  • Hlídejte si své hranice

Nemůžete dát to, co sami nemáte. Jste unavení? Snažte se odložit vše, co lze, a jděte včas spát. Jste vyčerpaní z přívalu zpráv a často protichůdných informací? Z dobrovolnické práce? Vyhraďte si na sledování zpravodajství a sociálních sítí omezený čas v průběhu dne - pokud možno ne přímo večer před usínáním. Řekněte si vědomě, co dělat můžete a co už ne, i v případě dobrovolnické pomoci.

  • Pomáhejte potřebným (pokud to zrovna jde)

Pomoc druhým nás svou smysluplností nabíjí a obohacuje. V čem můžu právě já přiložit ruku k dílu? A mám na to “nabité baterky”? Mám pokračovat v dosavadní dlouhodobé dobrovolnické práci, nebo se mám (a mohu) zapojit také do pomoci týkající se okamžité krize? Pomoc druhým pomáhá posilovat naši naději a víru v dobré konce.

  • Dobíjejte si baterky

Přemýšlejte, co vás v minulosti nejlépe uklidnilo, pomohlo vám načerpat nové síly. Povídejte si o tom s ostatními, inspirujte se navzájem. Použijte osvědčené způsoby a zkuste nový, který vám zní lákavě. vyraž do přírody, zahraj si na nástroj, vyraž na koncert či do kina, prostě to co ti fungovalo.

  • Pečujte o své tělo

Nezapomeňte pravidelně a zdravě jíst. Snažte se dopřát si dostatek spánku i pohybu, nejlépe na čerstvém vzduchu. Netrestejte se, když se vám to pokaždé nepovede. Připomínejte si: v zdravém těle zdravý duch.

Hodí se Ti něco z téhle “KáPéZetky”? Nebo potřebuješ ještě něco dalšího? Možná pro Tebe budou užitečné následující zdroje:

Můžeš nám také napsat své náměty či otázky k tématu na lide@skaut.cz.

Barbora Trojak, skautská tisková mluvčí 
Jana Jirasová, zpravodajka VRJ pro dospělé