134. jednání Náčelnictva, tentokrát v Praze. Čím vším se zabývalo? Přečtěte si článek a nahlédněte do zápisu

Máme za sebou další jednání Náčelnictva, v pořadí už 134. Hm… nováčkovský dotaz, kdy vlastně bylo první? A vypadá to, že jsem se stala kronikářkou pro období 2024-2027. No, jak Náčelnictvo myslí. Co jsme měli na programu? Čtěte.

S tou kronikářkou jsem si trochu zapřeháněla. V pátek jednání začíná v osm hodin večer, což pro matku s miminem, které chodí spát v devět a musí zatím uspávat, není úplně kompatibilní. Tuto část jednání vynechávám a přečtu si důkladně zápis.

Ale abyste nepřišli o reportáž, tak předám slovo na chvíli Lindě. 

Jako matka s miminem, která chodí spát až o půl desáté, jsem se pátečního večerního jednání mohla účastnit online přes Google meet. Bohužel tedy nemohu detailně popsat atmosféru v klubovně Na Křížku, snad mi to odpustíte. Na dálku jsem slyšela přátelské štěbetání, ale jestli se u toho třeba prali, nevím, neměla jsem obraz. 

Začali jsme krátce po 20. hodině Zprávou Náčelnictva. V té členky a členové NJ (především Rada NJ) hlásí, co za uplynulé období dělali, např. u koho byli na návštěvě se podívat, jak to tam chodí. A krajánci přinášejí zprávy ze svých krajů, např. jaké významné akce kraje pořádaly nebo kdo co kde provedl, prodal a koupil. Tentokrát někteří krajánci přišli se smutnými zprávami – řada skautských kluboven byla poničena nebo zcela zničena nedávnými povodněmi. Pokud vám tedy přebývá jeden fufník, nebo dva, pošlete je prosím skautům z poškozených regionů

Vokin nás pak informoval o tom, jak celkově pokračují práce na Strategii 2030, shrnu-li to: je to pěkně rozjeté jako dobře namazaný vlak (mažou se vlaky?) a na dalším zasedání NJ se budeme těšit na schvalování zadání prvních čtyř témat – Bezpečí, Klubovny, tábořiště a základny, Environmentální výzvy a Roveři a rangers.

Kromě strategie je dalším velkým tématem pro toto Náčelnictvo naplnění usnesení Valného sněmu k pravidelnému jmenování starosty. Bilbo nás seznámil s tím, že jedním z možných přístupů volby starosty by mohlo být výběrové řízení. Jedno takové totiž už proběhlo v letech 2017-2018, ale byla by ho potřeba dopilovat. Pokud Tě tohle téma nadchlo a zároveň máš velké manažerské zkušenosti a máš k tématu co říct, tak PS Volba starosty hledá právě Tebe!

A na konec přátelského večera jsme si nechali schvalování návrhů na vyznamenání. Véňa důležitě podotkla, že u tohoto tématu je vidět, kdo se na zasedání připravuje předem a čte materiály, protože vyjádření k návrhům můžeme předem zapisovat do tabulky. Přátelsky proto doporučuju sobě i svým bratrům a sestrám z NJ, že až se příště objeví návrhy na vyznamenání, je záhodno mu věnovat velkou pozornost (ne-li největší :)).

No, a na úplný konec přátelského večera se někteří ambiciózní jedinci snažili lobbovat za pokračování jednání, což schváleno k mojí úlevě nebylo (Amálka chodí spát kolem 21:30, a bylo 21:33). A poslední přátelské doporučení pro současné i případné budoucí členy a členky NJ – pokud chybíte první den zasedání a chystáte se přijít další den ráno, koukněte se do toho programu, ještě než půjdete spát. Nikdy nevíte dne, ani hodiny, jestli si přítomní neodhlasují posun začátku jednání. Úplná zkouška pozornosti! :) 

Doufám, že jsem nebyla moc dlouhá. Radši předávám slovo zpátky Upírkovi, to se pobavíte. :)))

V sobotu ráno kontroluji, jestli stále začínáme v 8:30. Ono se to totiž mohlo v pátek během jednání klidně změnit. Zjišťuji, že ano, tak v lehkém poklusu snídám, chystám svačinky celé rodině (jak praví staré přísloví: na jednání NJ bez svačinek nelez) a vyrážím na cestu. V tramvaji potkávám Skippy, která mi stručně řekne, co se dělo v pátek, takže při příchodu nejsem úplně mimo.

Po chvíli Véňa zahajuje jednání, klubovna se utiší a začínáme. První ranní bod programu jsou Priority NJ pro toto období a zároveň moje první zkušenost s moderováním diskuze NJ. Diskutujeme to už podruhé, tak ladíme jenom drobnosti a v poslední minutě přidělené tomuhle bodu text schvalujeme. Naštěstí. Udělala jsem totiž klasickou nováčkovskou chybu, že jsem si nehlídala čas. Příště lépe.

Další na programu je Plán práce NJ pro toto období. Díváme se na pracovní skupiny, jejich členstvo a cíle. Zjišťuji, že z “mých” témat nakonec máme jen PS pro environmentální výzvy. Velké akce ani komunikace se do konečného výběru nedostaly. Co se dá dělat, budu jenom v jedné skupině. Většina skupin má zájem o otevřenou výzvu ke členství (přihlašte se do 6. listopadu, třeba se potkáme na schůzce PS).

Po hodině a 35 minutách jednání následuje krátká pauza a pak zase ke stolu povídat si o Kmeni dospělých a jeho otevírání všem věkovým kategoriím dospělých skautek a skautů. Věděli jste, že ne všichni dospělí v Junáku - českém skautu jsou členové Kmene dospělých? Rada Náčelnictva pro diskuzi připravila text poselství Kmenové poradě Kmene dospělých. Bavíme se hlavně o vizi a cílech pro budoucnost kmene. Navržený text trochu upravujeme a dostáváme se občas i do vášnivějších diskuzí. Po téměř dvou hodinách dosahujeme formulací, které jsou přijatelné pro všechny zúčastněné. Rada Náčelnictva teď poselství předloží kmenové poradě k debatě a my se těšíme na odpověď, která nám přijde.

Přichází čas oběda a taky moje dcera s otcem. Vítáme se a jdeme jíst. V restauraci to trochu trvá, a protože přicházíme poslední, tak taky poslední, těsně před koncem obědové pauzy, odcházíme. Po obědě zahajujeme tématem předloženým vedením Kmene dospělých, a to návrhem na vznik (resp. znovuobnovení, neboť v minulosti již krátce vycházel) časopisu zaměřeného na potřeby KD. Diskutujeme o různých aspektech nového časopisu, o potřebách Kmene dospělých i o existujících časopisech zaměřených na dospělé členy organizace. Diskuzi nicméně uzavíráme bez usnesení, protože na prosincové zasedání NJ předloží VRJ návrh revize projektu Spolkový časopis. Vezmeme to tedy v prosinci všechno zároveň, abychom teď nerozhodovali bez znalosti širšího kontextu změn v časopisech (budou-li nějaké navrženy).

Pak máme trochu lehčí téma - teze novely Hospodářského řádu. Lehčí protože se jedná jenom o provozní změny, které usnadní fungování řadě středisek. Teze tedy schvalujeme.

Před odpolední pauzou ještě po dlouhé diskuzi schvalujeme výši členských příspěvků na rok 2025 ve výši 430 Kč. Diskuze je bohatá, užívám si ji z pozice moderátorky. Tentokrát už si musím zapisovat přihlášené, abych na nikoho nezapomněla. Stejně se si párkrát nevšimla, že se někdo hlásí; dlouhá nudle a část lidí sedící v druhé řadě není ideální diskuzní prostředí. Je to docela jízda. Původně plánovaný čas překračujeme, ale od rána jsem se poučila, čas si hlídám a včas navrhuji čas určený pro tento bod prodloužit. Jsem ale do moderování tak zabraná, že zapomínám hlasovat. 

Po svačinové pauze máme na programu Zprávu VRJreportáž ze světové Skautské skautské konference WOSM. I přestože řada otázek byla položena a zodpovězena v podkladovém dokumentu, tak další dotazy na členy VRJ létají vzduchem, ti se zodpovědně reagují.

V úplném závěru 134. jednání NJ schvalujeme novelu Hospodářského řádu v 1. čtení. Tentokrát už koukáme na konkrétní změny v textu. Příště nás čeká ještě druhé čtení jako pojistka, abychom nic nepřehlédli.

Pak už zakončujeme jednání, já mířím s rodinou tramvají domů, ale velká část NJ vyráží oslavit 10 leté výročí Skautského institutu (blahopřeju aspoň na dálku). 

Kompletní zápis ze 134. zasedání Náčelnictva je k nahlédnutí i přečtení ve Spisovně na Skautské křižovatce. Neváhejte ho otevřít a zastavit se u toho, co vás zajímá.

135. jednání NJ proběhne první prosincový víkend v Praze v bohnické klubovně. Přijďte se na nás podívat. Tentokrát bude opravdu celý víkend, protože materiálů se na nás chystá celá řada. 

Sepsaly Eliška Trnková - Upírek a Dieu Hien Rozsívalová - Linda

PS. Pro ty, kteří dočetli až do konce, odpověď na úvodní otázku: 1. zasedání Náčelnictva proběhlo po Valném sněmu ve Vsetíně, tedy na podzim 2001.