Zpráva k registraci 2022 - největší meziroční růst a mnoho zajímavostí

Zpráva k registraci 2022 i letos přináší na více jak 40 stranách zajímavé informace o členské základně Junáka - českého skauta. Třeba největší meziroční růst členské základny, popis rozdílné situace různých regionů nebo zjištění, že každý přibližně 140. občan Česka je skautem.

Prolistujte si celou zprávu k registraci 2022 v přiloženém PDF nebo se podívejte na web skautských otevřených dat, kde najdete i další data a mapové výstupy.

Zpráva z registrace 2022 (PDF | 2,08 MB)

I přes mnohá úskalí se skautingu daří

Bohužel už více jak dva roky se celá společnost musí vypořádávat s dopady nemoci covid-19 – s poklesy i razantními nárůsty počtu nemocných a s tím spojenými případnými omezeními, která různě dopadala i na naši skautskou činnost. Naštěstí v posledním roce již nedocházelo k úplným zákazům školní ani skautské činnosti, v létě bylo možné pořádat tábory a se začátkem skautského roku 2021/​22 se naplno rozjely nábory i běžná skautská činnost. Obrovské úsilí skautských vedoucích i dalších dobrovolnic a dobrovolníků, kteří se podílejí na činnosti tisíců oddílů a kteří zajišťují atraktivní program i v nelehké době, se pozitivně podepsalo na výsledcích registrace 2022. Vám všem patří obrovský dík, že bez ohledu na překážky, umožňujete tisícům holek a kluků zažívat skautská dobrodružství.

A tak v registračních datech vidíme, že po loňském nepříjemném zpomalení růstu a u mladších dokonce propadu, nyní v registraci 2022 již členská základna včetně mladších členů opravdu významně rostla. Celkově šlo o největší růst za posledních 20 let. Přesto i v letošní registraci najdeme věci, které si zaslouží pozornost, zamyšlení, případně i nějaké vhodné kroky do budoucna. Ne všude je vše tak růžové, jak by se z jediného čísla růstu mohlo na první pohled zdát. Zároveň je však nutné upozornit, že na základě dat let 2021 a 2022 není vhodné dělat nějaké významné a dlouhodobé predikce – oba tyto roky jsou ovlivněny velmi nestandardními vnějšími okolnostmi covidových let.

Co tedy ve zprávě k registraci najdete?

Letošní zpráva k registraci na více jak 40 stranách plných grafů, tabulek, čísel, textů, ale i několika mapách, ukazuje, jak si aktuálně naše organizace stojí. Dozvíte se počty členů s nejrůznějšími kategoriemi a detaily, zjistíte, jak jsou na tom skautské kraje, i počty různých jednotek, díváme se na mladší i dospělé členy, stejně tak na činovníky. Nezapomínáme ani na srovnání naší členské základny s populací Česka. Celá zpráva má stejnou strukturu jako ta loňská, a tak se může hodit si ke čtení otevřít i tu minulou, a srovnávat více, kde vás to zajímá. Všechny zprávy k registraci najdete na webu opendata.skaut.cz.

Než se pustíte do listování či podrobného zkoumání jednotlivých stránek této zprávy, vypíchnu několik údajů:

  • celkový počet členek a členů i letos opět rostl (+4 513 osob, +6,6 %), jde o největší nárůst za víc jak 20 let
  • po loňském nepříznivém roce se podařilo zastavit a otočit propad mladších členů, růst byl ve všech kategoriích kluků a holek tak výrazný, že nejen dorovnal loňský propad, ale dokonce jsme se vrátili na trend dlouhodobého růstu organizace (jako by žádný propad loni nebyl)
  • letošní nábor nováčků se vydařil, proti předchozímu roku přibylo v organizaci o 45 % více nových mladších členů (místo loňských 7,5 tisíce se podařilo získat více jak 11 tisíc nových kluků a holek, což je dokonce o několik stovek více než v letech před covidem)
  • nejrychlejší růst členů má organizace u mladších členů (benjamínci, vlčata a světlušky), ale i ve skautském věku došlo k nárůstu o téměř tisícovku skautek a skautů
  • v posledním roce přibylo mnoho nových vzdělávacích akcí, a tak se stovkám osob podařilo získat novou kvalifikaci (nejen ČZ a VZ), přesto je i nadále oblasti vzdělávání třeba věnovat pozornost a podporu
  • skautské kraje v celkovém počtu členů vyrostly, v mladších členech až na jeden kraj také (ten bohužel o několik mladších členů přišel), rozdíly v regionech jsou často velké a podmínky v některých limitující
  • některé skautské kraje loňský největší propad mladších členů dokázaly letos obrátit a stát se v podstatě lídry růstu, však se sami na srovnání krajů podívejte
  • podařilo se uspořádat nejvíce letních skautských táborů a léto roku 2022 naznačuje, že jich bude ještě více
  • skautingu se ve společnosti daří, skauti tvoří už 0,7 % obyvatel Česka (téměř každý 140. občan je skaut)

Hledejme cesty, jak skauting dále podpořit

Nenechme se však ukolébat letošním obrovským růstem. Podpořme oddíly a regiony, kde před sebou mají velké výzvy a situace jim tolik nepřeje. Nadále se věnujme vzdělávání, novým oddílům i střediskům. Nabízejme klukům a holkám zážitky i program, který je baví a rozvíjí. A také dál jezděme na celostátní, regionální i zahraniční akce.

Zpráva k registraci ke stažení

Celá zpráva z registrace z aktuálního roku, ale i těch předchozích, různé datové přehledy (v průběhu let různě doplňované a aktualizované) najdete na webu skautských otevřených dat (opendata.skaut.cz).

Zpráva z registrace 2022 (PDF | 2,08 MB)

Za přípravu této zprávy moc děkuji především Ivaně Petrové (Bzííí) a Barboře Školové (Barče), které ji z registračních dat zpracovaly. Také děkuji Anně Hradecké (Hrance) a Petře Krskové (Pétě), které doplnily několik map.

Ondřej Peřina (Jerry)
zpravodaj Výkonné rady pro ICT a organizaci