Jací chceme být v roce 2030? Tvoříme novou strategii organizace

Junák - český skaut dokončuje aktuální strategické období ohraničené Strategií 2022 a zároveň zahajuje práce na Strategii 2030. Jaká organizace chceme být za 8 let? Jak mají vypadat naše oddíly, naše vzdělávání, naše tábořiště? Jak máme promlouvat ke společnosti? Pojďme se podívat, jak Strategie 2030 vznikne a jak se do toho můžeme zapojit.

Co bude výstupem? 

Strategie 2030. Velmi stručný dokument členěný do několika částí: 

  • Vize. Krátký text, který obecně popíše, kam chceme směřovat a proč. 
  • Strategická témata. Dvě až osm témat, na kterých budeme chtít do roku 2030 nejvíce pracovat. 
  • Záměry strategických témat. Každé z témat bude rozpracované do podrobnějšího a pečlivě vyargumentovaného záměru. Záměr vysvětlí, jak se chceme posunout, co pro to musíme udělat a také, čeho se třeba budeme muset vzdát, abychom v rámci tématu naplnili své cíle. 

Rádi bychom připravili strategii, která bude pevně stát na základech položených Strategií 2022, které ovšem na některých místech vyztuží nebo trochu přeskládá. V čem se bude Strategie 2030 lišit od té současné?

  • Bude více ukazovat směr, ale už méně řídit naše každodenní počínání. Formulace záměrů témat bude ukazovat směr a mety, ale nebude zadávat konkrétní projekty a opatření. Ti, co se budou tématům věnovat, budou mít volnější ruce v dosahování cílů. 
  • Bude více motivovat kraje, okresy, střediska, oddíly a další jednotky do zapojení. Témata a jejich záměry by měly být zvoleny tak, aby vybízely všechny úrovně organizace (tedy nejen ústředí) k jejich zapojení a rozvoji. 
  • Bude stručnější. Vybereme méně strategických témat, abychom se v nich mohli prokopat hlouběji a zároveň se nepřehltili. Na ústředí i jinde nám musí zbýt dostatek energie na operativu, nečekané změny kolem nás, řízení, akce…

Jak se ke Strategii 2030 dopracujeme?

Co nejvíce společně. Na této stránce na Křižovatce si můžete přečíst podrobný popis jednotlivých fází příprav Strategie 2030. Určitě se tam podívejte alespoň na obrázek s přehledem fází tvorby strategie 2030, který vám v lecčem udělá jasno. 

Významný prostor pro zapojení skautské veřejnosti bude hned teď na začátku, kdy budeme sbírat první podněty, pak během jara a léta 2023, kdy budeme společně diskutovat o předvybraných strategických tématech. Velmi důležitým momentem bude též projednání na krajských sněmech na přelomu roku 2023 a 2024. 

Konečný návrh Strategie 2030 projedná Valný sněm na začátku roku 2024. 

Můžete se zapojit právě teď!

V průběhu září položíme skautské veřejnosti postupně tři dotazy. Odpovědi nám pomohou zachytit pestrost pohledů uvnitř organizace a přemýšlet nad klíčovými výzvami v nadcházejících letech. Otázky budeme klást tak, aby se do nich mohl dobře zapojit začínající 16letý rover i zkušená 35letá středisková vedoucí (a kdokoliv další). Nebudou vyžadovat žádné zvláštní dovednosti, budeme především hledat co nejvíce možných osobních perspektiv. Otázky budou kladené tak, aby stačily poměrně krátké odpovědi, ale v případě zájmu se budete moci rozepsat a svoji pozici argumentačně podpořit. Budeme rádi, když budete mít chuť poskytnout své odpovědi, čím více se jich sejde, tím větší pestrost a sílu podnětů budeme mít s vaší pomocí k dispozici. 

Počínaje 13. zářím položíme každé zářijové úterý jednu otázku. Hlavní sběr odpovědí bude probíhat v celostátní facebookové činovnické skupině SkautFórum, která se nám již tolikrát osvědčila jako dobře fungující prostor pro sběr podnětů a výměnu perspektiv. SkautFórum umožní, abychom si navzájem četli perspektivy druhých a nechali (a nebo také nenechali) se jimi ovlivňovat ve svém uvažování a mohli na ně i reagovat. 

Ne každý ale musí být ve SkautFóru, ne každý navíc bude chtít svoji odpověď sdílet veřejně. Proto nebudeme odpovědi sbírat pouze ve SkautFóru. Další možností bude vyplnění jednoduchého Google formuláře, skrze který se vaše odpovědi dostanou pouze ke zrakům týmu pracujícího na tvorbě Strategie 2030. Každé úterý se tak dotaz objeví nejen ve SkautFóru, ale také na Zpravodajství a k tomu na instagram.com/​skaut. Ať na otázku ten který týden zrovna narazíte kdekoli, vždy si budete moci rozhodnout, chcete-li odpovídat skrze SkautFórum nebo skrze Google formulář. 

Získané odpovědi poslouží týmům pracujícím na tvorbě strategie jako podněty pro další uvažování o zacílení klíčových témat následujících let. Neváhejte využít tuto jednoduchou cestu a zapojte se to toho, jak budeme společně utvářet skautskou budoucnost.

Sestry a bratři, budeme moc rádi, když se k nám připojíte a budete budoucnost Junáka - české skauta formovat společně s námi. Těšíme se na to!

Marek Baláš - Čiča, zpravodaj VRJ pro strategii 
Ondřej Vokál - Vokin, náčelník a vedoucí pracovní skupiny NJ pro strategii

P.S.: Zde najdete již zveřejněné dotazy: