Strategické téma Hospodaření a kontrola uzavřeno. Využíváte na středisku podporu, která i díky naplňování tématu vznikla?

Vylepšení sekce hospodaření na Skautské křižovatce, nabídka online a prezenčních školení, pravidelná rozesílka Hospodářských střípků nebo metodické články na Zpravodajství. Přečtěte si, co dalšího se v rámci naplňování tématu podařilo, přepošlete článek hospodáři vaší jednotky.

Práce na tématu s prioritou 3 probíhala v letech 2019 - 2022, garantkami tématu byly Markéta Olišarová - Jóňa, zpravodajka pro ústředí, a Olga Dočekalová. 

V roce 2019 Náčelnictvo schválilo zadání tématu, v návaznosti na to pak VRJ projednala a schválila plán jeho realizace.

Cíl naplňování strategického tématu: “Junák má dostatek kompetentních činovníků, kteří se věnují hospodaření organizačních jednotek a jeho kontrole v rámci revizních komisí.”

Strategické téma Hospodaření a kontrola bylo otevřeno s cílem zavést systematické vzdělávání a podporu pro hospodáře a bylo významně provázáno se strategickým tématem Vzdělanost hospodářských a organizačních činovníků (dále ST HOČ). Jelikož v rámci ST HOČ byly realizovány projekty zejména na podporu vedoucích a revizní činnosti, byly projekty v ST Hospodaření a kontrola zacíleny především na podporu hospodářů.

Stejně jako v době zahájení ST Hospodaření a kontrola, i nyní je skupina osob, které zajišťují hospodářskou agendu v organizaci velmi rozmanitá, a to z hlediska věku, odbornosti i zkušeností. 

V rámci naplňování strategického tématu se podařilo

  • V rámci ST Hospodaření a kontrola jsme nastavili plán pro vzdělávání hospodářských činovníků tak, aby byly zajištěny kurzy pro začínající hospodáře, a následné kurzy pro rozvoj hlubších znalostí v navazujících tématech. Metodické materiály byly převedeny na novou platformu Křižovatky a průběžně jsou aktualizovány nejen z hlediska obsahu, ale i formy. 
  • Hospodářům a členům revizních komisí jsou pravidelně zasílány Hospodářské střípky. Na Křižovatce i ve Zpravodajství existují speciální sekce s informacemi z hospodářské oblasti. Ekonomické oddělení KÚJ také převzalo správu FB skupiny Hospodaření pro skauty a bude tak garantovat kvalitu a rychlost odpovědí na položené dotazy i přes tento komunikační kanál.
  • Realizovali jsme a budeme opakovat online workshopy k přiznání k dani z příjmu PO, dotacím MŠMT, čtení účetních výkazů, online nástrojům k hospodaření, připravujeme školení na téma pojištění. V rámci Vzdělávání na klíč nabízíme Seminář pro začínající revizory a nabídku budeme rozšiřovat.
  • Proběhla setkání hospodářů a členů revizních komisí, a to prezenčně v Praze v listopadu 2019, v online podobě v listopadu 2020, a prezenčně v Brně v listopadu 2022. 
  • V červnu 2022 byl založen Odbor pro hospodaření, který se zapojuje do přípravy a připomínkování metodických materiálů, do realizace hospodářského vzdělávání a konzultuje konkrétní dotazy a témata od OJ. Na základě svých zkušeností přináší cenný pohled o stavu hospodaření v organizaci. 
  • Ve spolupráci s Masarykovou univerzitou vznikl model finančního zdraví NNO, resp. kalkulačka pro OJ a následné vyhodnocení dat, který je dostupný na webu fikane.cz. Více o možném využití informujeme v článku na Zpravodajství

Kompletní závěrečná zpráva strategického tématu Hospodaření a kontrola  je k dispozici zde.

Doporučení k dalšímu pokračování tématu

Strukturovat metodickou podporu pro začínající hospodáře a zkušené hospodáře. Rozšířit o informace pro profesionální účetní bez zkušeností z neziskové sféry. Rozšířit hospodářské vzdělávání pro role v zázemí i na oddílovou úroveň.

Posílit hospodářské vzdělávání v oblasti finančního řízení, pro hospodáře i vedoucí (radu) OJ, např. rozšířením hospodářských programů na kurzech střediskového minima. Tato potřeba se výrazně týká zajištění činnosti nemovitostmi, nebo zajištění finančních zdrojů pro běžnou činnost OJ. Dále podpořit vzdělávání v oblasti hospodaření nejen velkých akcí. 

Podpořit personalistiku hospodářských funkcí vč. nástupnictví, zvýšit prestiž hospodářských témat a funkcí.

Zabývat se možnostmi digitalizace a zjednodušení administrativy ve spojitosti s hospodářskou agendou (pokračující podpora ESA a h.skautingu), zjednodušením vnitřních procesů současně se zachováním (nebo posílením) bezpečnosti a ochrany majetku OJ.

Poděkování

Děkujeme všem dobrovolníkům i profesionálům, kteří se podíleli svými připomínkami a podněty na tvorbě a aktualizaci nástrojů a materiálů, které vznikly na podporu samotných hospodářů nebo této oblasti. A stejně tak všem, kteří se podíleli na přípravě a realizaci online či fyzických seminářů a workshopů. Děkujeme členům a členkám odboru pro hospodaření, dále Olze Dočekalové, Janě Godarové – Ellie, Blance Radové – Bláně a Jakubovi Pejcalovi – Bobymu za práci odvedenou při naplňování tématu.