Speciální číslo časopisu Skaut pro ukrajinské děti v Česku

Vědí vaši svěřenci a děti, jaké appky se hodí mít v telefonu? Nebo kdo je nejsledovanější youtuber v Česku a na Ukrajině? Jací ptáci se prohánějí zimní oblohou a jak chutnají švestkové vareniky? Vše se dozvědí ve speciálním dvojjazyčném česko-ukrajinském čísle skautského časopisu Skaut, který právě vychází.

Na 52 stránkách se nachází spoustu doplňovaček, rébusů a křížovek, několik deskovek, tipy na zajímavé knížky a výlety, kulturní okénka do obou států, ale i návody, jak se bránit hejtům či najít relevantní informace. Články jsou dvojjazyčně nebo se slovníčkem, aby usnadnily porozumění i holkám a klukům z Ukrajiny. 

Časopis je určen pro české i ukrajinské holky a kluky od 8 do 13 let z řad skautů i neskautů. Je možné ho číst samostatně, každý článek ale obsahuje i nadstavbové úkoly, které může dítě plnit se svými kamarády/​v oddíle/​spolužáky. Je tedy vhodný i na oddílové schůzky či školní hodiny, do komunitních center a knihoven, jako podpora při výuce češtiny. 

Pro oddílové vedoucí, rodiče, terénní pracovníky a učitele nabízíme metodiku, jak s časopisem pracovat. Metodika obsahuje dodatečně úplné texty a materiály a nápady na aktivity, o které je možné témata z časopisu rozšířit. Metodiku najdete na tomto odkazu.

Časopis můžete pro jednotlivce i pro instituci objednat v balení po 10 ks na www.junshop.cz. Koupíte ho zdarma, jen za cenu poštovného. Fyzicky je možné si ho vyzvednout v našich spřátelených neziskovkách (seznam míst).

Časopis je financován z projektu ECARO/​PCA20225620, který finančně podpořil UNICEF, a realizován pod hlavičkou Junáka - českého skauta.

Natálie Dubanevičová - Doby | ukrajina@skaut.cz
Anastasia Čepelova - Žabka