Online setkání skautských vzdělavatelů: Práce s kompetenčním profilem

V uplynulém i letošním roce jsme několikrát využili online setkání k tomu, abychom vzdělavatele i skautskou veřejnost informovali o změnách ve skautském vzdělávání a protože se nám tento koncept osvědčil, rádi bychom v těchto setkáních pokračovali i nadále - a to zejména s cílem hledat nové inspirace pro skautské vzdělávání. Nejbližší setkání se bude zabývat prací s kompetenčním profilem.

Dalšími online schůzkami bychom rádi navázali na proces tvorby nové koncepce skautského vzdělávání, jejímž cílem je urgentně vyřešit kapacitní nedostatky. My bychom ale rádi skautské vzdělávání posouvali ještě dále tak, aby celý systém držel krok s moderní dobou a dobře reagoval na požadavky současné organizace i současného světa.

Budeme tedy společně sbírat inspiraci od zajímavých lidí a zajímavých pedagogických směrů a shromažďovat podněty pro další vývoj vzdělávacího systému. Také budeme diskutovat o tom, jaký přínos mohou mít pro skautské vzdělávání jednotlivá témata. Můžete se těšit na nejrůznější oblasti, např. z praxe zahraničních skautských organizací, ale i z neskautského vzdělávacího světa. Tato setkání se budou konat přibližně 4x za rok.

První takové online setkání proběhlo v polovině ledna letošního roku a naším hostem byl David Yilma - Kšanda, který nám vyprávěl, jak se učít děti na alternativní škole Summerhill, na které působil jako pedagog.

Další online setkání bude již toto pondělí 13. května od 19:30 do 21:00 (omlouváme se za last minute oznámení, ale z organizačních důvodů jsme nemohli setkání dříve potvrdit) a jeho tématem bude diskuse o práci s kompetenčním profilem. Jaké jsou limity takové práce a jaký skrývá potenciál? Jaké jsou alternativní cesty? O tom si budeme povídat s vámi a s dlouholetým (nejen skautským) vzdělavatelem Janem Smrčkou - Čápem, garantem OČK vedení oddílu a OČK táboření a bezpečnost, zástupcem vůdce Jihočeské lesní školy a vedoucím mezinárodního programu Ekoškola v ČR. Čáp je také tvůrcem nedávno oceněného modelu horského skautingu a instruktorem kritického myšlení a konstruktivistické pedagogiky.

K setkání se můžete připojit pod tímto odkazem: https://meet.google.com/​xqb-ywuu-bca .

Událost můžete sledovat zde.

Budeme se těšit na viděnou!

Michal Peroutka - Pérák
koordinátor vzdělávání