Skautské průšvihy: vařící voda v holínkách

Častým dějištěm táborových úrazů je kuchyň. V tomto vydání skautských průšvihů přinášíme příklad opařenin, ale rizik je samozřejmě mnohem více. Stal se ve vaší táborové kuchyni nějaký průšvih? Sdílej ho na webu prusvihy.skaut.cz a pomoz jiným oddílům získat cenná ponaučení i bez bolestivé zkušenosti.

Popis události 

Skauti měli na táboře službu v kuchyni. Ten den lilo, tak jeden z nich přišel do služby v holinkách. Před obědem tento skaut chtěl slít vodu z těstovin. Vzali s kamarádem těžký hrnec plný horké vody. Hrnec se naklopil a horká voda se mu vylila do holinek. Měl opařené obě nohy po kolena. Zavolali jsme záchranku, ta skauta odvezla do nemocnice, kde ležel 3 týdny. Ponaučení: Od té doby skauti vědí, že do kuchyně smějí jen v zavázané pevné obuvi a vodu z těstovin slévá pouze vedoucí, který unese těžký hrnec plný horké vody. 

Komentář

Kromě dvou nejdůležitějších ponaučení uvedených v textu nabízíme několik dalších možností, které mohou manipulaci s horkou vodou v táborové kuchyni usnadnit: 

  • Kvalitní chňapky nebo uzavřené kuchyňské rukavice snižují riziko nechtěného upuštění hrnce, ke kterému může snadno dojít při přenášení ve starých utěrkách. 
  • Při přenášení velkého hrnce často není vidět pod nohy, proto je nutné v kuchyni a bezprostředním okolí udržovat pořádek (typickým rizikem jsou válející se polena či nářadí). 
  • Ti, kdo budou manipulovat s hrncem horké vody (čaje nebo polévky) by měli hrnec nejdříve sami naplnit studenou vodou a umístit na kamna. Vyzkouší si tím, jak je těžký a zda to zvládnou. Když se plní hrnec z hadice přímo na kamnech, může je váha hrnce překvapit. 
  • Rizikem v kuchyni mohou být i lidé, kteří plní zvláštní zkoušky, například 3 orlí pera - mlčení. Nemohou ostatním včas říci, že je třeba něco z kamen odstavit nebo je upozornit na okamžité riziko. Mlčící skaut by měl raději plnit jiné úkoly, než mít zodpovědnost v kuchyni. 
  • Pokud si kamna stavíme sami, lze je postavit nižší, aby se velké hrnce sundavaly snáz. Možná budou nízká kamna méně pohodlná na smažení na pánvi, ale smažení zpravidla bývá na táborech méně časté, než vaření. 

Na velkém táboře se společnou kuchyní je dopomoc starších roverů či dospělých vedoucích s horkými hrnci nezbytná. Pokud chceme posílit samostatnost chlapců a děvčat, mohou uvařené těstoviny vybrat z hrnce cedníkem. Zcela samostatně mohou vše zvládnout na menším táboře, případně si družiny mohou vařit po družinách. Při vhodném uspořádání tábora a aktuálních podmínkách (zejm. sucho), lze vařit na otevřených ohních, kde každá družina má vlastní ohniště. Případně lze pořídit malá družinová kamna, podobně jako to dělá ostravský oddíl Modrý šíp

Komentář lékaře

Nejdříve vyzujeme holínky, sundáme ponožky, případně kalhoty a chladíme popáleniny. Na táboře k tomu použijeme pitnou vodu, buď je možné namočit nohy do studené vody v kbelíku či podobné nádobě, nebo přiložit namočenou čistou látku (čistou utěrku, ručník apod.) a pravidelně ji otáčet nebo znovu namáčet. Tak velkou opařeninu musí řešit v nemocnici, lépe než transportovat postiženého vlastní cestou, je zavolat záchranku. Chladíme celou popálenou plochu do příjezdu záchranky. Mysleme na podchlazení, postiženého oblečeme nebo zabalíme do deky. 

Další příklady skautských průšvihů najdeš na skautském zpravodajství po vyhledání hesla Skautské průšvihy

Zpracoval Jaroslav Petřík – Australan s využitím příběhů sdílených na prusvihy.skaut.cz a s komentáři od Jakub Jasaně – Rogala, Martina Adámka – Rumpála, Martina Večeři a Kristýny Koutenské – Vilíka. Případné reakce posílej na prusvihy@skaut.cz