Rozjíždíme nový tříletý projekt na vzdělávání skautů, skautek i vedoucích

Dobrá zpráva. Náš projekt v rámci Operačního programu Jan Amos Komenský od MŠMT byl schválen. Díky vaší podpoře se můžeme pustit do práce a připravit pro vás pestrou nabídku vzdělávacích aktivit, workshopů a kurzů.

Na jaře jsme skautská střediska a kraje žádali o souhlas se zapojením do výzvy Operačního programu Jan Amos Komenský od MŠMT, která podporuje rozvoj vzdělávacích aktivit pro děti a mládež v neformálním vzdělávání. I díky vaší rychlé reakci jsme projekt dokázali včas podat a nyní již po dlouhém čekání víme, že jsme byli úspěšní. Na ústředí momentálně společně intenzivně pracujeme zejména na programové náplni jednotlivých aktivit, jež budou nabízeny.

Konkrétní informace budeme na Zpravodajství přinášet postupně v průběhu aktuálního skautského roku. Jisté však je, že díky projektu bude možné účastnit se pestré nabídky vzdělávacích aktivit.  Realizace většiny z nich bude probíhat až v letech 2025 a 2026, nicméně některé aktivity plánujeme nabídnout již v letošním roce. 

V programovém týmu vyvíjíme tři nové varianty programů. Rádci a rádkyně si na oddílových radách vyzkouší připravené programy pro další využití ve svých družinách. Pro skupiny roverů a rangers chystáme zážitkový víkend Roverský (re)start, jehož cílem je podpora roverských společenství. V budoucnu bude možnost si objednat workshop skautské výchovné metody pro oddílové rady, který pomůže hlubšímu pochopení skautské výchovné metody a jejímu zapojení do oddílové činnosti.

Pokračujeme také ve workshopech k družinovému systému, které si můžete nadále objednávat do svých jednotek. Připravujeme regionální semináře pro vedoucí oddílů, kteří by se rádi vzdělávali, ale nemají možnost jezdit na velké skautské akce. V rámci vzdělávání budeme klást důraz i na velmi důležitou oblast bezpečí, pro níž nabídneme kurzy z oblasti krizové intervence.

Na příští tři roky máme ale i spoustu dalších nápadů a doufáme, že se nám je podaří díky podpoře Ministerstva školství zrealizovat.

Katarína Petránková
finanční manažerka