#RoverskaVyzva #RoverskyProjekt: zapoj se do jarní ochutnávky roverského programu

Pět jarních výzev, pět jarních projektů, pojď do toho taky. Objev novou záložku na webu Roverského rozcestníku, vyber si to, co tebe a tvou roverskou partu zaujme, a přijmi spolu s dalšími rovery a rangers tuhle jarní challenge!

Vyber si, zažij, sdílej

Na Rovernetu najdeš dvě nové záložky! 

Co mám udělat?

  1. mrkni na web a seznam se s tím, oč jde
  2. vyber si jakoukoliv výzvu pro sebe
  3. vyberte si se skupinou projekt pro vás
  4. pusť/te se do plnění
  5. sdílej pomocí hashtagu #rovering s ostatními a vzájemně se inspirujme! (na instagramu rovering_cz a facebookové stránce Rovernet budeme sdílet inspiraci i diskuze)

Pohyb, podcasty nebo fairtrade? Všechno máme

Nabídka je šitá na míru jarnímu období a nabízí něco z každé z pěti oblastí roverské cesty.

ROVERSKÉ VÝZVY

VýzvaOblast roverské cestyProč teď?
Pomáhej pohybem Objevování vlastních fyzických a duševních možnostíJarní počasí nás láká ven. Ideální příležitost pro rozhýbání se po zimě a zařazení zdravé rutiny v podobě pohybu do svého života.
Vlastní znak Hledání pravdyPro nadcházející tábory a kurzy, může být praktické mít svůj vlastní znak - můžeš jej použít k označení osobních věcí, podpisu na pohledy či sebeprezentaci.
Rodinný výlet Navazování dobrých vztahůRodina je naše zázemí, o které je třeba neustále pečovat. Utužovat rodinné vztahy lze často pomocí společných zážitků. Buďte v tom aktivní, využijte jarního počasí ke společným venkovním radovánkám a výletům.
Podcast o světě Hledání vlastního místa ve společnostiVědět, co se řeší ve společnosti (od té nejbližší po tu globální), s jakými výzvami se potýkáme je důležitou výbavu každého mladého člověka zajímajícího se o svět, do kterého vyrůstá. Mimojiné nám to pomůže tříbit si názory, hledat své zájmy a směrovat se v profesním a politickém uvažování.
Zbav se věcí Nalézání vlastního vztahu k příroděJarní úklid a pořádek ve skříních pomáhá i s pořádkem v životě a odlehčí nás i duševně. Zbavme se touhy hromadit. Minimalizace podnětů a předmětů kolem nás nám pomůže soustředit se na důležité a přítomné. A je šetrné k přírodě.

ROVERSKÉ PROJEKTY

ProjektOblast roverské cestyProč teď?
Údržba klubovny či základny Objevování vlastních fyzických a duševních možnostíNa jaře často probíhají opravy a údržby objektů. Vemte příležitost za pačesy a zapojte se na vaší základně, klubovně, a nebo vymyslete vlastní nápad na zkrášlení prostředí, které používáte.
Nyní si můžete zažádat i o dar - viz článek.
Výprava za skautingem Hledání pravdy24.4. slavíme svátek sv. Jiří, patrona skautů a skautek. To nás mimojiné vybízí ke vztažení se ke skautským hodnotám, osobnostem, milníkům, příběhům, které nás skauty spojují. Využijte příležitost si něco z toho připomenout díky výletu do míst se skautským příběhem.
Mimo skautskou bublinu Navazování dobrých vztahůNa jaře je spousta možností, ať už výletních, sportovních či kulturních, které vedou k tomu, abychom se potkávali - vyjděte i mimo skautskou bublinu, rozšiřte si obzory a kamarádské okruhy. 
Férová snídaně Hledání vlastního místa ve společnostiAkce probíhá každý rok druhou sobotu v květnu na Světový den pro fair trade, letos tedy 13.května. I když si tématikou důstojné práce můžete připomínat celoročně, je ideální příležitost happening na podporu pěstitelů udělat v době, kdy probíhá po celé republice na x místech a získat potřebnou publicitu a pomoc od organizátorů akce.
Zasaď se Nalézání vlastního vztahu k příroděKdy jindy než na jaře, když všechno kvete a pučí se pustit do obdělání kousku půdy.

Plníš Skautského borce? Roverské výzvy a projekty se s ním skvěle doplňují

Pokud si letos namočen/​a do Skautského borce, věz, že je tam mnoho průniků v plnění rytířských ctností s jarní nabídkou výzev a projektů. Můžeš se do nich tedy směle pustit a zároveň tim neztrácíš čas na plnění borce, ba naopak. 

Někdy splněním projektu či výzvy dosáhneš i na více ctností. Například výzvou Rodinný výlet rozvíjíš ctnost Duchovno (přátelé a rodina) i Naděje (procházka), projektem Údržby klubovny se dotýkáš ctnosti Pokora (dobrovolnictví i domácí a fyzická práce) a nebo projektem Mimo skautskou bublinu zároveň Duchovno (přátelé a rodina)Naděje (kulturní život).

Ochutnávka před hlavním chodem

Tato jarní ochutnávka na roverskou činnost je pouhým začátkem. Od května se můžeš těšit na širší nabídku projektů a výzev stejně jako další podporu i informace k upgradovanému roverskému programu. Máš-li chuť dále ochutnávat a pomáhat nám směřovat roverský program, zapoj se do jeho testování. To bude probíhat přes léto a pak v druhé fázi od září. Chci se přihlásit.

S jakýmikoliv dotazy se neváhej obrátit na program@skaut.cz.

Těšíme se na vaše zážitky z jarních výzev a projektů!

  –

za programový tým ústředí
Markéta Musilová  – Blecha