První ochutnávka upgradovaného programu pro rovery a rangers připravena. Ochutnat můžeš i ty

“Chceme dělat rovering, ale vlastně moc nevíme, jak na to.” To je nejčastější věta, kterou slyším, když si povídám s mladými lidmi nebo těmi, kteří se jim věnují. Pevně věřím, že na tenhle povzdech přinášíme pomalu odpověď v podobě nové nabídky roverského programu. Do jeho testování se může už za chvíli zapojit každý, kdo o rovering stojí. Čti dál.

Potřebujeme inspiraci na činnost

Další věta, která se při mých rozhovorech o roveringu často objevuje. A tak tu inspiraci přinášíme. Má podobu databáze konkrétních výzev a projektů, z které můžete jako roveři a rangers vybírat dle svého zájmu a potřeb a pustit se do jejich naplňování. Výzvy jsou určeny pro jednotlivce a jsou jakousi osobní zkouškou. Projekty jsou pak stavěné pro roverské týmy, ať už je to roverský kmen, družina nebo parta roverů jednotlivců, která se pozná na kurzu a chtějí společně zkusit něco dalšího. 

Nabídka projektů a výzev je stavěná tak, aby pokrývala všech pět oblastí roverské cesty a tedy neopomněla nic z toho, co mladý člověk potřebuje, aby se z něj mohla stát osobnost zdravá a prospěšná světu, ve kterém žije. 

Neříkejte nám, co máme a nemáme dělat

Potřebujeme inspiraci, ale taky prostor pro vlastní volbu a hledání vlastní cesty. Další z vyjadřovaných roverských potřeb. Nabídka projektů a výzev není ničím víc než nabídkou. Je na každém, zda ji využije, je na každém, co si z ní vybere, a dokonce je na každém i to, aby si výzvu nebo projekt upravil dle svých potřeb, nebo dokonce vytvořil svou vlastní. 

V každém případě nabídneme nástroje, které pomohou jak s výběrem, tak s tvorbou vlastní výzvy nebo projektu, a také nástroje, které pomohou s vyhodnocením toho, jak se mi daná věc podařila a co mi to dalo. Každý rover a rangers tak může mapovat své schopnosti, úspěchy i výzvy do budoucna.

Vedle výzev a projektů je tu pak stále dost prostoru pro ty, kteří chtějí svůj roverský program postavit na dalších aktivitách dle vlastního výběru. Směrovkou jim přitom mají být zmíněné oblasti roverské cesty.

Chceme to vyzkoušet 

Už za pár dní pustíme do světa nabídku jarních projektů a výzev jako první ochutnávku. Na léto a podzim pak nabídneme kompletní databázi včetně podpůrných nástrojů. Hledáme rovery a rangers jednotlivce, hledáme roverské družiny a kmeny, které mají chuť nové výzvy a projekty vyzkoušet a říct, jak jim sedí, jestli jsou pro ně dostatečně zajímavé a co dalšího by pro svou roverskou cestu potřebovali. Pokud chceš o testování dostat víc informací, přihlas se o ně v tomto formuláři.

Testování bude probíhat ve 2 vlnách: 1) v létě a 2) na podzim. Projevit svůj zájem ale můžeš už teď, nezávisle na tom, do které vlny se chceš zapojit.

Rovering je výzva

Nejen pro mladého člověka v roverském věku, ale i pro celou naši organizaci. Právě to, jestli dokážeme skrze skauting nabídnout mladým lidem atraktivní, ale taky smysluplný program, jestli je dokážeme vybavit do života zdravou sebedůvěrou, ochotou přebírat odpovědnost za sebe sama i za svět kolem, je to, co ukazuje na schopnost naplňovat naše poslání. Daří se nám to jen částečně, máme se kam posunout. Nabídka projektů a výzev je prvním střípkem mozaiky, ty další postupně tvoříme. Máš-li chuť pracovat na tom s námi, ozvi se na program@skaut.cz a nebo se zapoj do právě spuštěných strategických diskusí, kde najdeš i téma roverů a rangers. 

 

Bára Tichavová, Rozárka
místostarostka a zpravodajka pro program