Průběžně aktualizovaný rozcestník s informacemi k povodním (skaut.cz/povodne)

V polovině září 2024 ohrožuje velkou část Česka extrémní počasí a povodně. Na tomto místě na skautském Zpravodajství budeme průběžně aktualizovat informace, které mohou být užitečné skautským jednotkám i skautkám a skautům jednotlivcům. Neváhejte se na skaut.cz/povodne vracet opakovaně.

Naposledy aktualizováno: středa 18. září 2024, 18:15 hod.

  • Všechno, co potřebuješ vědět ke skautské pomoci po povodních. U jakých humanirátních organizací se můžeš registrovat, jak vyjet pomáhat se svojí skautskou skupinou nebo jak získat finanční podporu (třeba na ubytování a stravu na místě) od Skautské nadece Jaroslava Foglara, to vše najdeš v tomto dokumentu.

  • Vznikla vám v souvislosti s extrémním počasím škodní událost nebo taková situace hrozí? Připravili jsme shrnutí vhodného postupu, abyste se se situací co nejlépe vypořádali. 

  • Ústředí (prozatím) neorganizuje celostátní Skautskou pomoc a v tomto textu ve SkautFóru je vysvětleno, proč postupujeme, jak postupujeme. Zároveň jsme připraveni s celostátní koordinací začít, bude-li to užitečné. 

  • Na mnoha místech Česka skautské jednotky nabídly pomoc vedení svých obcí nebo složkám Integrovaného záchranného systému. Pomozte nám rozšiřovat přehled s příklady toho, kde a jak již skautky a skauti pomáhají nebo jsou připraveni pomáhat ve svém okolí. Rozrůstající se seznam najdete v tomto vláknu ve SkautFóru. 

  • Tento aktualizovaný rozcestník na Zpravodajství najdete na adrese skaut.cz/​povodne. Zároveň jsme založili e-mailovou adresu povodne@skaut.cz, kam můžete posílat své podněty pro možnou skautskou pomoc nebo své případné dotazy. 

Hodně zdaru a sil všem v těchto těžkých okamžicích. Snažme se při jednotlivých rozhodováních myslet na to, že jako skauti nejsme profesionály v oblasti krizové pomoci, a zároveň podle vlastních sil a okolních potřeb hledat cesty, jak pomáhat bezpečně a způsobem, na který stačíme.

Se stiskem levice,

Petr Vaněk - Permi | povodne@skaut.cz
místostarosta a krizový koordinátor