Buďme připraveni aneb aktuální doporučení pro skautské vedoucí ve světle předpovídaných extrémních srážek

Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem povodní, které mohou zasáhnout většinu republiky. Předpovídaná situace působí mimořádným dojmem. Doporučujeme skautským jednotkám věnovat jí pozornost a zamyslet se nad následujícím.

🟠 Bezpečnost na akcích: Mohou hrozit povodně, sesuvy půdy, pády stromů stojících v podmáčené půdě a další. Před každou akcí si důkladně prostudujte aktuální informace o počasí a rizicích v cílové oblasti. Neváhejte akci zrušit nebo upravit její program, pokud to bude nutné. Bezpečnost účastníků je vždy na prvním místě.

🟠 Zajištění majetku: Je vysoce pravděpodobné, že se zvedne hladina mnoha toků. Zkontrolujte stav své klubovny a tábořiště. Ujistěte se, že jsou vybaveny pro případ povodní a že cenné věci jsou v bezpečí.

🟠 Skautská pomoc: Pokud voda ohrozí vaši obec, zvažte, jak můžete jako skauti pomoci. Můžete nabídnout pomoc s evakuací, s úklidem po povodni nebo s dalšími potřebnými činnostmi. Dbejte na to, abyste do méně předvídatelných situací vstupovali s dobře zváženým rizikem, pamatujte na vlastní bezpečnost a spolupracujte s Integrovaným záchranným systémem. Pomoc může dát smysl nabídnout i předem, třeba hasičům nebo starostce obce. Zvažte, jestli je to vhodné právě u vás a jste toho zároveň schopni.

Doporučujeme průběžně sledovat předpovědi a varování Českého hydrometeorologického ústavu, stejně jako zpravodajství například České televize a Českého rozhlasu.

Buďmě připraveni, a v bezpečí!

Petr Vaněk - Permi
místostarosta