Vznikla vám v souvislosti s extrémním počasím škodní událost? Shrnutí vhodného postupu

Stojíme před víkendem, během nějž hrozí extrémní srážky a vysoké riziko povodní. Proto je důležité být připraven i na nepříjemné situace, jako je například poškození majetku. Ať už se jedná o vodu, která zasáhla vaši klubovnu nebo základnu, odplavené podsady uložené na tábořišti, či pády stromů, správný postup při hlášení pojistné události vám může ušetřit spoustu starostí.

1. Ověřte si pojištění

Než začnete cokoliv podnikat, ujistěte se, že máte sjednané pojištění majetku, které kryje danou situaci. Více informací o skautském pojištění a jeho rozsahu najdete na Skautské křižovatce v sekci Administrativa - Pojištění.

2. Zabezpečte majetek a dokumentujte

Pokud tušíte, že hrozí nějaká nepříjemnost (například silná bouře), zabezpečte majetek ať minimalizujete škody a zkuste předem nafotit nebo natočit majetek, který by mohl být poškozen. V případě, že ke škodě skutečně dojde, budete mít důkaz o původním stavu.

3. Důkladná dokumentace je klíčová

Jakmile se něco stane, důkladně zdokumentujte všechny škody. Pořiďte fotografie a videa poškozeného majetku ze všech úhlů, aby byl rozsah škody jasně viditelný.

4. Vyplňte hlášení škodní události

Stáhněte si formulář hlášení škodní události z pojištění a vyplňte jej co nejpřesněji. Pokud máte sjednané skautské pojištění, zašlete vyplněný formulář na e-mail kancelar@skaut.cz, ideálně do 3 dnů od vzniku škody.

5. Dodatečné doklady

Pojišťovna bude pravděpodobně vyžadovat další dokumenty, které pomohou určit příčinu a výši škody. Mezi tyto dokumenty mohou patřit:

  • Zprávy od hasičů nebo policie
  • Vaše fotodokumentace a videozáznamy
  • Doklady prokazující hodnotu poškozeného majetku (např. faktury, účtenky)
  • Faktury za opravu nebo obnovu majetku

Pamatujte: Čím dříve a pečlivěji vše nahlásíte a zdokumentujete, tím rychleji může být vaše pojistná událost vyřízena.

Nezapomeňte: V případě jakýchkoliv nejasností se nebojte obrátit na svou pojišťovnu nebo na kancelář ústředí Junáka – českého skauta, kde vám rádi poradí.

Pro kontext doporučujeme i aktuální doporučení pro skautské vedoucí ve světle předpovídaných extrémních srážek.

Pojistné události není nutné ani potřebné řešit se Skautskou krizovou linkou. V pracovní dny a hodiny vám s nimi poradíme na Ústředí: tel. 774 260 960.

David Palan
koordinátor pojištění

Jana Harušťáková
koordinátorka Bezpečného skautingu