Mobil na výpravě? Využij ho pro program, STS ti poradí jak na to

Určitě už přemýšlíš nad tím, co budete s oddílem dělat o podzimních prázdninách. Co letos zkusit něco netradičně? Vezměte si s sebou do přírody telefony a uspořádejte program, na který budete dlouho vzpomínat.

Telefony rozhodně nejsou věc, která by do skauta nepatřila. Naopak je můžeš využít jako skvělou pomůcku pro programy. Skautská telefonní síť ti přináší několik tipů. Nejpohodlnější je zajistit si tarif s daty, aby vše běželo hladce. Mrkni se do SkautISu na ceník, u nás ho seženeš levně.

První pomoc interaktivně

Zařaď do programu výuku zdravovědy dle mediky posvěcených aktualizovaných metod. Dvacet let staré příručky už nemusí být tou nejlepší volbou. Neboj se aplikace První pomoc od Červeného kříže (Google Play), kde máš výukové lekce ani aplikace Záchranka (Google Play / App Store), kterou si mohou všichni rovnou do telefonu nainstalovat. Neméně užitečná může být aplikace První psychická pomoc (Google Play / App Store) či Nepanikař (Google Play / App Store).

Digitální stopovačka

Staré dobré cesty po šipkách, fáborcích či azimutech jsou super. Co je ale zkusit ozvláštnit využitím GPS, kvízy, bodováním za splněné aktivity či rychlost projití trasy s vyhodnocením ihned po dokončení trasy? Co takhle úkoly s nutností nahrát zvuk či natočit video? K tomu skvěle poslouží aplikace Action Bound (Google Play / App Store). Stejně tak můžeš zakomponovat do stopovačky QR kódy s různými vzkazy, internetovými odkazy či e-vizitky. Zkus takové QR kódy vygenerovat třeba na QR Monkey. Anebo zkus aplikaci s mnoha šiframi nejen pro skautskou činnost, ale i pro geocaching GC Wizard (Google Play / App Store).

Fotopříběh a video

Během výpravy můžete fotit fotky a tisknout je pomocí malé digitální tiskárny rovnou z telefonu. Jde o kapesní velikost a fotky tak můžete mít umístěné na nástěnce či je lepit do kroniky. Mimo vzpomínkových fotek můžete zkusit vytvořit třeba fotoromán. Editovat fotky, přidávat k nim texty apod. můžete rovnou v telefonech. Aplikací najdete mnoho. Třeba Polish (Google Play / App Store).

Nebo můžete uspořádat velký filmový festival. Nechte družinám čas na to, aby si vymysleli scénáře, zajistili kostýmy, natočili krátké filmy a sestříhali je. Videoeditorů je v obchodech na aplikace celá řada. Večer udělejte festival a předejte skautské Oskary. Také můžete na video nahrát nejzajímavější chvíle z výpravy a nechat video automaticky sestříhat pomocí umělé inteligence díky aplikaci GoPro Quik (Google Play / App Store).

Levné tarify Skautské telefonní sítě

Připojit se k STS můžeš už od 15 let. Navíc můžeš připojit až 6 dalších čísel. Nabídni STS svým blízkým, přátelům či rodině. Kompletní ceník najdeš ve SkautISu.

Chci se připojit k STS

Připoj až 6 dalších čísel

Za TDC
Ondřej Turek – Opičák