Podzimní čísla skautských časopisů: Od rizik ve skautingu k mimovůdcovským cestám a práci s přírodou

Říjnová čísla skautských časopisů přinášejí pestrou škálu témat. Skautský svět se zaměřuje na rizika a jejich prevenci, Roverský kmen zkoumá mimovůdcovské cesty a Skauting nabízí tipy pro práci s přírodou v oddílové činnosti. Ben Já Mína seznamuje děti s lidskými smysly a učí je, jak se chovat k lidem s handicapem.

Skautský svět

Říjnový Skautský svět se zaměřuje na rizika při skautování a tomu, jak jim předcházet. V hlavním tématu se věnuje oblasti rizik, jejich mapování, vyhodnocování i krokům, které mají vést k tomu, abychom jim lépe dokázali předcházet. "Zdravá organizace se dokáže učit z vlastních chyb. Vyhodnocuje nehody, přijímá nápravná opatření a připravuje své členy na rizika, se kterými se při činnosti mohou setkávat. Má v ní panovat kultura sdílené chyby. Jak jsme na tom v té naší?" píše v úvodu svého článku Australan.

V tomto čísle si dále můžete přečíst:

  • Rozhovor se zástupcem ředitele Skautského institutu pro vnější vztahy a komunikaci Jakubem Ambrozkem – Mravencem o tom, kde začínal skautovat, jak se dostal k práci ve Skautském institutu nebo o chystané kampani při příležitosti oslav deseti let Skautského institutu na Staromáku.
  • V nové rubrice Jak podpořit dospělé ve skautingu přiblížíme krátké příběhy čtyř dospělých skautských činovníků a činovnic a přidáme k nim konkrétní tipy, jak je můžeme ve středisku podpořit, aby se jim skautovalo co nejlépe
  • V rozhovoru s Veronikou Kašparovou z pražského střediska Stopaři si přečtete o tom, co se jí osvědčilo v roli výchovné zpravodajky, jak se jim ve středisku podařilo postupně zapálit pro oblast výchovy spoustu lidí a vytvořit ve středisku systém s několika výchovnými zpravodaji.
  • Publicista a pedagog Bob Kartous napsal první ze série krátkých úvah o tom, jaké jsou největší výchovné výzvy dneška. „Je zcestné domnívat se, že vychovávat děti ke čtení, pohybu nebo digitální dospělosti lze bez toho, aniž by rodič, autorita a celoživotní vzor, sám tyto kvality nereprezentoval,“ píše v ní.

Skautský svět říjen 2024 

Roverský kmen

Roverský kmen se vydává pod špičku ledovce. Přemýšleli jste někdy nad tím, co všechno nevíte? Ve světě se nachází nespočetněkrát více informací, než kolik jsme schopni za naše životy nabýt. Existují však i témata, která jsou nám na dosah a přehlížíme je. Některá z nich jsme v redakci vybrali a budeme se jim věnovat v tomto ročníku s titulem Pod špičkou ledovce.  V říjnovém čísle se podíváme na mimovůdcovské cesty. Co se roverům a rangers nabízí za činnosti ve skautu kromě vedení družin, oddílů a kmenů? Odpovědi hledáme v sérii textů, mezi kterými najdete shrnující feature, anketu mezi odbory nebo rozhovor s fulltime skautkou. Dále se v čísle věnujeme prvním krokům roverského kmene a v novém seriálu Evoluce kmene popisujeme, jak založit kmen. Seriál Za horizontem skautských dějin se zaměřuje na skauting na Podkarpatské Rusi v období První republiky. V čísle se také nachází reportáže z letních akcí od Roverway, přes Obrok až po CEJ. Tohle a mnohem víc najdete už teď v archivu skautských časopisů, brzo ve vašich schránkách a na našem webu. Tam je k poslechu i nové číslo podcastu Co najdete v Roverském kmeni, tentokrát natočeného v terénu na brněnském Vyšlápnutí.  

Web: Web a audioúvod nového čísla Roverského kmenu

Archiv časopisů: Roverský kmen říjen 2024 

Skauting

Jak v oddílové činnosti pracovat se skautskou výchovnou metodou a využívat její výchovný potenciál naplno skrze synergie jednotlivých prvků? Na to jsme se zaměřili v říjnovém čísle Skautingu. Komplexitu SVM jsme se rozhodli prozkoumat skrze jeden z jejích prvků - Přírodu. V prvním čísle tohoto ročníku proto najdete řadu konkrétních tipů na skautský program v přírodě a s přírodou, navíc vždy v kombinaci s některým z dalších, neméně důležitých pilířu skautské výchovy.

casopis.skauting.cz

Ben Já Mína

Myšlenkou tohoto čísla je ukázat dětem, že i když jsme jako lidé na první pohled odlišní, uvnitř se tolik nelišíme. Kolem nás je mnoho zdravotně znevýhodněných lidí. Někdo hůře slyší nebo neslyší vůbec, někdo má špatné oči a někdo zase nedokáže naplno používat své končetiny. Dokážeme si vůbec představit takový život? Říjnová Ben Já Mína nás seznámí s pěti lidskými, a velmi důležitými, smyly – zrak, chuť, hmat, sluch a čich. Povíme si, jak se chovat k lidem s handicapem, a vyzkoušíme si práci s vlastními smysly.

benjamina.skaut.cz

👉 Baví tě hledání odpovědí na otázky? Zajímají tě skautské časopisy a další nástroje skautské výchovy? Chtěl/​a by ses podílet na jejich zlepšování?
Chci dávat časopisům zpětnou vazbu

Světýlko

Říjnové Světýlko nás zavede do lesa, kde se budete cítit, jako doma. Společně se zaměříme na ekologii, záchrannou síť, najdete tu inspiraci na kutilství, rukodělky a mnoho dalšího.

Světýlko říjen 2024 

Skaut

V říjnovém Skautu je hlavní téma "Startuje mise SZ", dále se dozvíte jak půda zadrží vodu, řeč bude o hudbě k pochodu, na řadu příjdou také lovci pokladů a v neposlední řadě survival.

Skaut říjen 2024

A nastražte uši! Skautské časopisy i tentokrát mají svou audioverzi. Zabrouzdejte do časopisů, které běžně nečtete, a nasajte čerstvou inspiraci na to, jak být lepším vedoucím i člověkem.

Potřebujete časopisy přiobjednat?

Nechcete-li o informační a metodický servis přijít ani nadcházejícím roce, nezapomeňte si spolu s registrací časopisy objednat. Přiobjednání není složité. Využijte k objednání stránky send.cz.

Přišel časopis všem?

Zkontrolujte, jestli nové číslo časopisu přišlo všem, i vašim nováčkům. Návody najdete zde.

Za TDC
Petra Daněčková (Peťule)