Lucka servisačkou na rakouském Jamboree aneb zkus to taky

Čti, jaké to je být součástí mezinárodního servis týmu mladých dobrovolníků a dobrovolnic očima Lucky, české IST na rakouském Jamboree. Na konci tě čekají i tipy, jak takovou akci najít a vyrazit!

"Státnice za mnou, léto přede mnou a plány žádný, že bych zas vyrazila na mezinárodní skautskou akci? Byla jsem už jako účastnice, členka organizačního týmu, a tak byl čas na IST (International Service Team). Na Facebooku Mezinárodní skauting jsem našla Jamboree Horního Rakouska (cca 3000 lidí). Čím víc se akce přibližovala, tím víc rostla moje nervozita a pochyby. Zvládnu to? Je dobrý nápad jet sama na akci? Co když nikdo nebude rozumět mojí angličtině? Spoiler alert: dopadlo to dobře.

V den odjezdu jsem nasedla do ranního vlaku směr Linec, dopravila se na akci, zaregistrovala a dostala šátek (jupí), a pak se seznámila se svým pracovním týmem. Všichni byli hrozně fajn: starší skaut ze Švédska, který na podobné akce jezdí pravidelně, skautka z Velké Británie, skauti z Nizozemska, Itálie a Litvy a samozřejmě i domácí.

Účastníci a účastnice si na akci vařili sami v rámci patrol a naše práce spočívala v chystání potravin do plastových přepravek, které si skauti 3x denně odnášeli. Pracovali jsme v ranní a odpolední směně, já byla naštěstí v té druhé, takže jsem nemusela ani brzy vstávat. Práci jsem si vlastně užívala, protože v průběhu směny jsme měli možnost hrát stolní hry, nebo si jen tak povídat. Jídlo jsme na rozdíl od účastníků dostávali hotové, a měli i vlastní program.

Mezi nejlepší zážitky rozhodně patřil IST výlet! Dachstein je nádherný a výhledy z něj ještě víc, ve věčně zmrzlé jeskyni je možné pozorovat globální klimatické změny. Podobně skvělé, i když studené, bylo taky koupání v Atterském jezeře a celý výlet jsme zakončili tradičním rakouským jídlem. Největší překvapení ale nastalo v návštěvní den. Na Jamboree zavítal samotný spolkový prezident Alexander Van der Bellen. Dostal meruňkové knedlíky, prošel si areál a poděkoval všem dobrovolníkům. A tak jsem viděla rakouského prezidenta. 

Kulturní šok bylo hlavně jídlo. Některé kombinace byly přinejmenším zajímavé a pro našince až na hranici poživatelnosti, třeba zvláštně sladké těstoviny se zelím. Naopak jsem hrozně oceňovala, že u každého jídla byl salátový bar a tzv. vitamínové ostrovy s ovocem přístupné po celý den. Velmi mě překvapilo, že byl na akci stan pro 18+, kde jste si od 18 hodin mohli koupit pivo, víno nebo cider.

Večerní program byl příjemně různorodý. Máte náladu na disko? Není problém. Chcete si spíše popovídat s přáteli a zpívat u ohně? Taky máme. A pokud nechcete dělat ani jedno, můžete si lehnout do trávy a pozorovat perseidy. Zažila jsem i večerní koncert, na který si většina lidí přinesla rozkládací židličku nebo deky a celou dobu seděli, i když kapela hrála známé taneční písničky. Skvělou drobností byly 2 skautky, které každý den chodily s kytarou a super kloboučky a-lá narozeninový dort a zpívaly Zum Geburtstag viel Glück všem oslavencům a oslavenkyním.

Všechny své pocity, vzpomínky a zážitky nejsem schopná popsat, pořád mě napadají další a další. Celkově jsem si akci moc užila a jsem ráda, že jsem vystoupila z komfortní zóny, měla možnost zažít nové věci a poznat nové lidi (shout out to Kačka, že jsem se díky tobě jako introvert nemusela tolik socializovat). Určitě do toho jděte. Stojí to za to!" Lucka, 23 let

Chtěl/​a bys zažít něco podobného, jako Lucka? Koukni do naší Mapy možností na mezinárodní skautské akce a vyber si! Místo pro servisáky mají ještě taky české kontingenty na Intercamp nebo Středoevropské Jamboree 2024. Všechny akce ale stojí za to a pokud nechceš jet sama/​sám, najdi si skautského parťáka/​parťačku v Azimuthu! Neváhej taky napsat na international@skaut.cz rádi poradíme!

Markéta Byrtusová
Koordinátorka mezinárodní spolupráce