Je čas na nová skautská dobrodružství. Máte ještě místo v oddíle?

Prázdniny jsou v plném proudu, ale nový skautský rok se nezadržitelně blíží. Je čas přemýšlet o náborech. I když máte možná plno světlušek a vlčat, co takhle otevřít dveře starším dětem a rozšířit družiny stávajících skautů a skautek?

Možná si říkáte, že nábor není potřeba. Ale často by družinám bylo lépe, kdyby byly plné. Doplněním skautských družin jako vedoucí pomůžete i svým rádkyním a rádcům. Zkuste se zamyslet, zda nemáte ve vašem oddíle ještě nějaké volné místo. Třeba se uvolnilo po odchodu starších členů nebo máte dostatek vedoucích, aby se mohli věnovat většímu počtu dětí.

Nebojte se dát o sobě vědět. Ve vašem okolí se jistě najdou děti, které by skauting bavil a našly u vás partu kamarádů. Nábor je skvělá příležitost, jak přivést do skautingu nové tváře a obohatit tak váš oddíl o nové členy.

Připravili jsme pro vás seriál podpory, tipů a materiálů které vám s nábory pomohou. Postupně je během léta budeme zveřejňovat zde na Zpravodajství. Můžete se těšit na praktický návod krok za krokem, kde představíme, jak uspořádat úspěšnou náborovou akci, nebo naopak na rady, jak komunikovat s rodiči a udržet dveře otevřené, když je oddíl plný. Nalaďte se na sledování. :)

Základní informace najdete na Křižovatce, kde je přehledně strukturovaná kategorie plná rad, jak udělat náborové aktivity efektivní:

A pro začátek nepřehlédněte tento nestárnoucí článek, který se zabývá problematikou posílení družin:

V mnoha skautských družinách je místo pro nováčky.
Soustřeďme se v září na jejich posílení
Petr Vaněk - Permi místostarosta a zpravodaj pro komunikaci a projekty služby společnosti

V dalších článcích se dozvíte, jak oslovit nové členy, jak připravit zajímavý program a jak zajistit, aby se noví skauti a skautky ve vašem oddíle cítili dobře. Navíc vám poradíme, jak využít skautské propagační materiály a jak získat podporu od skautského ústředí.

Za TDC
Petra Daněčková (Peťule)
redaktorka interní komunikace