V mnoha skautských družinách je místo pro nováčky. Soustřeďme se v září na jejich posílení

Ze zjišťování ve SkautFóru vyplynulo, že zatímco ve věku světlušek a vlčat je v podstatné části našich oddílů skutečně plno, ve skautském věku je volných míst mnohem více. Skautské družiny jsou tak menší, než by mohly být, na výpravu občas dorazí opravdu málo účastníků a trpí i družinový systém. S tím vším ale lze něco dělat!

Odkazované zjišťování je sice starší, ale i když nám meziročně přibylo velké množství nováčků, těžko se něco zásadního změnilo na tom, že ve skautském věku máme více volných míst, protože jsme prostě zvyklí nabírat ve věku světlušek a vlčat - a z nich nás někteří opustí. A, přiznejme si, ono se to v něm také snáze daří. To ale neznamená, že se nedá nabírat ve skautském věku. Je ale třeba se pro to rozhodnout a něco pro to udělat.

Proč nabírat holky a kluky ve skautském věku?

Nejběžnější je nabírat holky a kluky do oddílu nebo střediska na začátku prvního stupně. Ale nikdy ve skautu nezůstanou všichni a není neobvyklé, že se pak po třech čtyřech letech smíříme se skautskými družinami, které nejsou nejplnější. Často by družinám bylo lépe, kdyby byly plné, ale nejsme všude navyklí se na vývoj velikosti družin dívat v čase. A tak je někdy obvyklejší (a vždy snazší) udělat ze tří zmenšených družin dvě, než se ty tři pokusit doplnit. Je to škoda. Přijdeme tak v čase o několik šikovných holek a kluků, kteří by v rádcovské pozici mohli růst lépe než v pozici řadového člena, přijdeme tak i o potenciální budoucí vedoucí (třeba proto, že nikdy nedostali příležitost rádcovat) a nevyužijeme příležitost nabídnout skautská dobrodružství těm, kteří se k němu ještě nedostali.

Soustřeďte se na kamarády členek a členů oddílu

V deseti, jedenácti nebo dvanácti letech už záleží míň na rodičích a víc a holkách a klucích samotných. Zároveň je pro mnohé náročnější přijít do již existující party. Zkuste se soustředit na kamarády vašich členů. Spousta skautek a skautů má dobré kamarády mimo oddíl, jen je (ani jejich kamarády) třeba nikdy nenapadlo, že by to mohli změnit. Když přijde v pokročilém (rozuměj třeba v jedenácti) věku do družiny někdo, kdo už v ní má kamaráda, je na úspěch zaděláno lépe, než když předem nikoho neznal. Řekněte svým členům, ale i jejich rodičům, že jsou u vás třeba čtyři volná místa pro nováčky z páté šesté třídy. Nejspíš zájemce ve svém okolí snadno najdou, pokud má váš oddíl spokojené holky, kluky i rodiče.

Uspořádejte v září nebo říjnu výpravu s kamarády

Dobrou cestou k pozvání kamarádů může být uspořádání výpravy, kam jsou výslovně zváni. Bude to fungovat spíš než “na každou výpravu můžeš vzít kamaráda.” Líp se na to jako vedení oddílu připravíte, budete s kamarády počítat v programu, budete jim věnovat pozornost. Nejde o nic závazného, a kamarádi to mají vědět. Zkuste si s námi skautskou výpravu (půjdeme na lanovou stezku a bude to pecka!) a třeba se vám u nás bude líbit, a třeba taky ne. Nic se neděje, za pokus nic nedáte.

Doplněním skautských družin jako vedoucí pomůžete i svým rádkyním a rádcům. Vést plnou družinu je větší radost a zodpovědnější úkol než doufat, že dorazí aspoň tři. A na dobře fungujících družinách skauting stojí, a z dobrých rádkyň budou skvělé vedoucí. Mysleme na to, i v září 2023. Pobavte se o tom už na táboře, co podniknout.

Máte tip na to, jak do oddílu pozvat nováčky ve skautském věku? Podívejte se na zkušenosti druhých z loňského ve vlákna ve SkautFóru a klidně přispějte novými zkušenostmi. A sledujte přes léto Zpravdodajství i FB / SkautInfo, čekají vás různé tipy a podpora pro vydařené nábory, nejen starších dětí, ale i těch mladších, pokud takové nábory zrovna u vás dávají smysl.

Petr Vaněk - Permi
místostarosta a zpravodaj pro komunikaci a projekty služby společnosti