Jak udělat oddíl ještě lepší? Objednejte si seminář pro výchovné zpravodaje

Učený z nebe nespadl. Platí to o lékařích, pilotech, astronautech, ale také oddílových vedoucích. Proto začínající vedoucí jezdí na vůdcovské kurzy - aby se učili. Ale stačí to? Vůdce s čerstvým vůdcovským dekretem je jako řidič s čerstvým řidičákem - má sice oprávnění řídit, ale to neznamená, že řídí dobře. Potřebnou dovednost získá až po mnoha kilometrech, učení tedy pokračuje dál.

Učení je mnohem efektivnější, když má student svého průvodce, mentora, gurua. Začínající řidiči často jezdí se svými rodiči, než získají zkušenosti a s tím i jistotu. Vedoucím skautských oddílů má pomáhat výchovný zpravodaj či zpravodajka. Máte je na středisku? Ne? Ano, ale moc vám nepomáhá? Pojďme to změnit! 

Na semináři Jak být dobrým výchovným zpravodajem / zpravodajkou? se dozvíte konkrétní tipy, jak pomáhat oddílům, aby nabízely co nejopravdovější skauting. Třeba jak posílit využívání skautské výchovné metody, jak začlenit rovery do vedení nebo jak zavést družinový systém. Můžeme se věnovat i konkrétním výchovným otázkám, například: 

  • Jak oddíly pracují s vnitřní a vnější motivací? Potřebují vedoucí využívat odměny a tresty, nebo dovedou probouzet nadšení a smysl pro povinnost i bez nich? 
  • Mají rádkyně a rádci příležitost se rozvíjet a průběžně získávat inspiraci pro činnost družin? Nespoléháte se příliš na rádcovské kurzy? 
  • Mají oddíly dobře zpracovaný plán činnosti? Zapojovali se do jeho tvorby všichni, kdo mají, má jasně vymezené cíle, které se promítají do jednotlivých akcí? 
  • Hodnotí oddíly svoji činnost, znají svoje silné stránky a pracují na těch slabých? 
  • Daří se vedoucím oddílů vychovávat nástupce? Dovedou postupně rozvíjet jejich dovednosti a současně i rozšiřovat rámec jejich působnosti a odpovědnosti tak, aby ve chvíli kdy oddíl přebírají, věděli, co vedení obnáší a byli na ně připraveni? 
  • Dochází na skautských akcích vašich oddílů / středisek ke konzumaci alkoholu? Máte vyjasněná a vyargumentovaná pravidla, se kterými všichni dospělí a dospívající členové souhlasí a respektují je? Nebo přemýšlíte, jak toto téma uchopit? 
  • Umíte ke skautingu pozvat a začlenit dospělé nováčky? 
  • Je pro vás skautování radost, nebo spíš práce? Neděláte si to zbytečně složité? 

Seminář nabídneme v místě, které si sami určíte. Může proběhnout i online. Jeho trvání může být kdekoliv v rozmezí 1,5 hodiny až celý den, záleží na zadání (pro základ je dobré si vyčlenit alespoň 3 hodiny). A je celý zdarma! 

Seminář pro každé středisko 

  • Seminář není určen výhradně pro výchovné zpravodaje. Aby se jim dobře pracovalo, je třeba, aby i jejich nejbližší spolupracovníci rozuměli roli výchovných zpravodajů a věděli, co od nich mohou očekávat. Nebojte se proto seminář objednat i pro malé středisko - spolu s jedním nebo dvěma výchovnými zpravodaji se ho zúčastní vedoucí střediska, jeho zástupce, vedoucí oddílů a jejich zástupci - díky společnému setkání pak bude činnost výchovného zpravodaje o mnoho jednodušší. 
  • Není třeba se scházet extra. Přilepte seminář k pravidelné střediskové radě nebo jej naplánujte jako část delšího (např. výjezdního víkendového) setkání. 
  • Máš-li o seminář zájem jako jednotlivec, ale víš, že na středisku nedáš dohromady dost účastníků, napiš nám. Zkusíme tě propojit s dalšími středisky v okolí nebo pozvat na seminář, který si objednal někdo jiný. 

Jak seminář objednat 

Máš o seminář zájem, ale nedáš dohromady dostatečný počet účastníků?

  • Přihlas se na otevřený seminář 22. března 2022. Seminář proběhne online v čase 19:00-20:30.
  • Seminář je určen především těm výchovným zpravodajkám a zpravodajům, kteří jsou ve své roli noví či neaktivní a rádi by se dozvěděli, jak mohou v této roli pomáhat rozvíjet skautskou výchovu v oddílech.

Kdo jsou lektoři? 

Lektory vybereme podle vašich požadavků a místa semináře. Mohou to být například: 

  • zkušení výchovní zpravodajové (např. Bumerang)
  • Koordinátor výchovných zpravodajů (Australan) 
  • Zpravodajka pro dospělé (Prcek) 

Profily uvedených lektorů najdeš například na webu posledního ročníku Setkání výchovných zpravodajů

Více informací o výchovných zpravodajích a jejich činnosti najdeš na skautské křižovatce. Pokud už jsi zkušeným výchovným zpravodajem / zpravodajkou a máš zájem o pokročilejší seminář, můžeme ti pomoci uspořádat například výměnu zkušeností s dalšími výchovnými zpravodaji v okolí. 

Jaroslav Petřík - Australan 
koordinátor výchovných zpravodajů