Klimatický seminář a další environmentální nabídky ve skautském vzdělávání

V novém roce přinášíme pestrou škálu programů pro enviromentální vzdělávání. Jak mluvit v oddíle konstruktivně o klimatické krizi? Jak se sám v tématu klimatu a jeho změny dovzdělat, zjistit praktické informace? Nebo si jít přírodu "jen" užít díky projektovému dni na klíč od Ekoodboru – stačí si vybrat.

Únorový seminář Práce s kontroverzními tématy

Je určen pro skautské vedoucí i skautské vzdělavatele a vzdělavatelky, kteří se ve své praxi nechtějí vyhýbat náročným tématům bez jednoznačných odpovědí, jako je například klimatická změna. Seminář proběhne v sobotu 4. 2. 2023 od 9 do 17 hod v NaZemi v Brně (Kounicova 42), přihlašování zde do úterý 24. 1. 2023.

Seminář se bude konat v případě, že se přihlásí 8 a více osob. Seminář je realizován s podporou odboru Skauti na Zemi a je akreditovaný MŠMT. Účast je zdarma, podmínkou je být registrovaným členem či členkou Junáka starší 15ti let a úspěšná absolvence kurzu. V rámci semináře bude zajištěn i oběd a drobné občerstvení během dne. Seminář povede Eliška Hanzlová - Pampeliška, která je zároveň skautská vzdělavatelka a zná kontext vedení oddílu či přípravy skautského kurzu, a Martin Jestřábek - Džestr z organizace NaZemi. Podrobné info zde.

Březnový víkendový seminář Tváří v tvář klimatické změně na Kaprálově mlýně

Jak má skautské hnutí reagovat na klimatickou změnu? Jak se mají změnit výchovné aktivity a program skautských oddílů? Nabídneme konkrétní aktivity, které můžete okamžitě použít v oddílové činnosti. Zároveň nám tyto aktivity poslouží jako materiál pro společnou diskusi o tom, jak náš program dělat tak, abychom připravili děti na transformaci společnosti a nám se přitom nezavařily hlavy vymýšlením zcela nových věcí. Máme pro vás dobrou zprávu: Pro klimatickou krizi nepotřebujeme revoluční změnu výchovných nástrojů, “jen” vědomé používání určitých principů. Především je třeba o problému mluvit. Chceme se bavit i o tom, jak v oddílech pracovat s emocemi a jak budovat psychickou odolnost (naši vlastní i dětí).

Seminář proběhne 10. - 12. 3. na Kaprálově mlýně (Ochoz u Brna) a je určený pro oddílové vedení, vzdělavatele a výchovné zpravodajove. Účast na semináři je zdarma, podmínkou je být registrovaným členem či členkou Junáka starší 15ti let.

Pro přihlášení klikni zde.

Celosezónní Projektový den s Ekoodborem

Chcete se v novém roce s oddílem vydat na výpravu za poznáním přírody a budete rádi, když vám s přípravou programu po odborné stránce někdo pomůže? Chcete se na táboře více věnovat přírodním poměrům v okolí? Ekologický odbor nabízí pomocnou ruku!

Společně s vámi zástupce EO naplánuje datum, místo a obsah vycházky a na místě ho pak společně zrealizujete. Program bude přibližně čtyřhodinový, ale je možné domluvit i si i celodenní výpravu. Protože program bude probíhat podle společné domluvy, je aktivita vhodná pro všechny výchovné kategorie od benjamínků po oldskaut(k)y. 

Stačí se přihlásit přes tento formulář a zástupce EO vás bude v brzké době kontaktovat, abyste si domluvili spolupráci.

Konference Změňme klima proběhne 1. února 2023 v Praze, od 14:00 do 17:00, s tematem "Klima a  já": Osobní a inspirativní příběhy lidí, hlavně mladých, kteří něco pro klima udělali. Budou mluvit i o těžkostech a bariérách, a co jim pomohlo je překonat. Akce je primárně určená pro mladé lidi od 12 let. Lze se účastnit buď přímo na místě, nebo online anebo lze i shlédnout zpětně záznam. Web akce: https://ekoskola.cz/​cz/​konference-2023 

Za projekt Podpora neformálního vzdělávání v Junáku - českém skautu
Josefa Kolmanová - Jožka