Dětská tisková konference k Ukrajině, (nejen) s místopředsedou vlády Vítem Rakušanem

Český rozhlas - Radiožurnál a Junák - český skaut pořádají pravděpodobně první dětskou tiskovou konferenci v Česku. Pozvánka pro holky a kluky školního věku. Dívejte se online! Výzva pro rodiče, učitele, skautské a jiné vedoucí. Dívejte se s dětmi, sdílejte jim tuto pozvánku!

Usilujeme o to, aby kluci a holky byli součástí veřejné debaty, zejména během situací náročných pro celou společnost, a aby na ně představitelé státu nezapomínali, ale brali je jako partnery do diskuze a společné práce. Během pandemie jsme bolestně vnímali, že vláda na kluky a holky často zapomíná, nejen v komunikaci, ale i v opatřeních. Inspirujeme se ve skandinávských zemích, kde podobné tiskové konference pořádají vlády samotné.

Polovina přicházejících válečných uprchlíků jsou děti. České děti se s nimi budou potkávat a kamarádit. I holky a kluci školního věku si zaslouží ověřené a věkově odpovídající informace o válce na Ukrajině.

Dětská tisková konference zároveň může pomoci i dospělým - s tím, jak naložit s dětskými otázkami na ruskou invazi na Ukrajině.

Hosty dětské tiskové konference budou:

  • Vít Rakušan, ministr vnitra a místopředseda Vlády ČR
  • Petra Wünschová, psychoterapeutka, Centrum LOCIKA
  • Jakub Lucký, zahraniční redakce Českého rozhlasu
  • Natálie Dubanevičová, skautská vedoucí a dobrovolnice, Ukrajinka
  • Moderovat bude Barbora Trojak, skautská tisková mluvčí.

Pozvaní hosté budou připraveni pokrýt všechny oblasti současné situace, které by kluky a holky mohly zajímat - např. co se děje na Ukrajině, co se děje u nás, na co se máme připravit, co dělat se strachem nebo co mají rády ukrajinské děti.

Sledovat živý videopřenos (a později jeho záznam) můžete na následujících adresách:

Facebook
facebook.com/​radiozurnal
facebook.com/​radiojuniorcz
&
facebook.com/​skaut

YouTube
youtube.com/​cro1radiozurnal

Přijdete se ke sledování (první) dětské tiskové konference i vy!
Doma, ve škole, v klubovně, kdekoliv.

Děkujeme, pokud pozvánku pošlete dál a pozvete své kamarády.

Barbora Trojak,
skautská tisková mluvčí