Co všechno se podařilo v rámci naplňování strategického tématu Dospělí nováčci? Nahlédněte do závěrečné zprávy

Téma Dospělí nováčci je další částí Strategie 2022, kterou se podařilo naplnit a uzavřít. Díky komunikaci k tématu a nově připraveným nástrojům podpory přijímání dospělých nováčků se podařilo posunout vnímání vstupu dospělých dobrovolníků do organizace a jejich zapojování do skautské činnosti.

Práce na tématu s prioritou 2 probíhalo v letech 2019 – 2022, garantkou tématu byla Jana Jirasová – Prcek, zpravodajka pro dospělé a personalistiku.

Cíl naplňování strategického tématu (ST): Aktivní činovníci vnímají nově příchozí zájemce zvenčí jako vítanou posilu. Existují nástroje podpory integrace dospělých nováčků, které usnadňují jejich zapojení a které zároveň zohledňují aspekt ochrany a bezpečí dětí. Skautské vzdělávání nabízí možnosti přizpůsobené specifickým potřebám dospělých nováčků.

Na základě zadání, schváleného Náčelnictvem, vznikl plán realizace ST, tj. přehled konkrétních projektů, skrze něž bylo téma naplňováno.

V organizaci došlo k posunu vnímání možnosti získávání dospělých dobrovolníků zvenčí organizace, která je nyní častěji než v počátku práce na tématu vnímaná pozitivně a jako možná a žádoucí (potvrdily to mj. Sondy na téma dospělý nováček z června 2021). Byla tak odstraněna klíčová bariéra pro vstup dospělých zájemců o skauting zveční organizace.

K dispozici jsou metodické a podpůrné materiály k tématu, persoodbor opakovaně vede programy na téma dospělých nováčků na celostátních akcích i personalistických seminářích na klíč. V oblasti vzdělávání klademe důraz na roli patrona (mentora) na lokální úrovni střediska. Rozhodli nejít cestou vytváření paralelního či doplňkového vzdělávání dospělé nováčky, podporujeme však vznik kurzů, které se přímo zaměřují na práci se zralými dospělými.

Stanovené indikátory byly naplněny v oblasti metodické podpory, zčásti je nedokážeme exaktně vyhodnotit (informovanost o nabízené podpoře a její využívání ze strany OJ). Indikátor nárůstu počtu dospělých nováčků naplněn nebyl, ročně do organizace přichází v posledních pěti letech průměrně 430 dospělých.

Souhrn výstupů naplňování ST

Po uzavření strategického tématu

  • Při růstu organizace je začleňování dospělých nováčků nezbytností i do budoucna. Je třeba, aby i nadále ústřední orgány, vzdělávací a celostátní akce propagovaly otevřenost organizace vůči dospělým nováčkům a metodické materiály pro podporu jejich začlenění. Je také třeba hledat nové flexibilnější formy vzdělávání a získávání kvalifikace.
  • S přijímáním dospělých nováčků jako možného řešení personálních kapacit oddílů a středisek může narůstat tendence k potlačování personalistické práce s dorůstajícími rovery. Na toto a práci s týmem jako celkem se chceme v následujícím období zaměřit.
  • Budeme se dále zaměřovat na možná specifická rizika dospělých nováčků z hlediska bezpečnosti holek a kluků, předpokládáme však, že většina opatření v rámci tématu bezpečného skautingu bude a má zahrnovat všechny dospělé v organizaci.

Kompletní závěrečná zpráva strategického tématu Dospělí nováčci je k nahlédnutí zde.

Poděkování

Děkujeme všem dospělým nováčkům za odvahu a energii, se kterou se vydávají na svou skautskou stezku, a střediskům, která je přijímají a na této cestě podporují. Obzvlášť děkujeme oddílu Podskaláci  z Vinoře a středisku Oheň Horní Počernice, 8. oddílu a středisku Modrý květ Mnichovice, Aleši Jelínkovi - Imrahilovi, Milanu Hanušovi - Jelenovi, Martinu Večeřovi, Václavu Špačkovi - Štipovi, Adamovi Krůželovi a Alče Skálové, VŠ RK Skrypta, Martinovi Klenčíkovi - Akélovi a dalším ze střediska Hraničář Trutnov a mnoha dalším (bývalým) dospělým nováčkům za sdílení vlastních zkušeností a komentování vznikajících metodik. Dík za spolupráci patří i členkám a členům odboru pro personalistiku a všem dalším, kteří se na naplňování tématu podíleli.

Lenka Šablová, koordinátorka agendy Strategie 2022