3, 2, 1, nový skautský rok! Přinášíme rady, jak se na něj připravit

Ještě ani nestihly v naší mysli uhasnout uhlíky ze slibového ohně a už se blíží září a s ním nový skautský rok, nová dobrodružství a výzvy. Jak se na něj připravit a co vše můžeš využít k jeho naplánování?

Jak do nového roku vkročit? S plánem v ruce! Pokud chceme u kluků a holek individuálně rozvíjet jejich životní kompetence, reagovat na to, co je skutečně potřeba, vyhněme se bezcílnému vedení metodou “letos jako loni”, nebo plánům ze schůzky na schůzku bez konceptu. A jak na to? Je to snazší než se zdá! Existuje spousta pomůcek a inspirace. Seznam se s nimi a využij to, co ti sedne.

3 kroky: zhodnoť, naplánuj, inspiruj se

Po uplynulém roce a táboře je určitě, co hodnotit. Tím je třeba začít. 

Nabízí se dvě pomůcky se stejným cílem, ale trochu jinými prostředky. Zvol si dle toho, co vám v oddílové radě právě vyhovuje.

  • Hodnocení kvality je nástroj, který slouží k hodnocení činnosti oddílů (ale i organizačních jednotek či akcí) a hodnotit můžeš online díky přihlášení do SkautISu. Zabývá se celou šíří oddílové agendy v 5 oblastech: zázemí, práce s lidmi, řízení a plánování, program a činnost, působení na venek. Data se zpracovávají do přehledných výstupů v podobě tzv. spider analýzy.
  • Semafor pro oddíly je “mladším bratříčkem” hodnocení kvality. Pomůcky jsou si velmi podobné obsahem. Cílem ohodnotit tvůj oddíl skrze 5 oblastí však nabízí jinou cestu: a to skrze offline variantu postavenou více na otevřené diskuzi oddílové rady, jiném způsobu zaznamenávání a inspiracích k daným oblastem. 

Semafor již přímo nabízí prostředky k plánování, dalšímu důležitému kroku. Je však spousta dalších zdrojů, kde se můžeš o plánování dočíst, např. o tom, jak vytvářet výchovné cíle, nebo jak by například mohl vypadat takový oddílový plán. Nebo pokud chceš více pracovat se skautskou stezkou, mrkni například na plán oddílu Tapírů a Tapírek

Hledáš konkrétní inspiraci na stanovené cíle, oblasti stezky či “instantní” databázi nápadů na skautské aktivity, zavítej na Chystám program, webového pomocníka pro přípravu programů. 

2 pomůcky: družinový kalendář, podpora rádců 

Jak plány uvést v život? Zkus následující:

Družinový kalendář

Hodilo by se něco, co by vaše plány drželo viditelné a zároveň nabízelo inspiraci? Družinový kalendář je ta pravá pomůcka do vaší klubovny! Na každý týden přináší aktivity pro družinu. Každá aktivita pomáhá s plněním úkolu ze stezky nebo odborky. Aktivity jsou inspirovány významným dnem v týdnu nebo ročním obdobím. A každý den má nějaká z častých skautských přezdívek svátek. 

Pokud ti nepřišel (chodí všem vedoucím skautů a skautek s časopisem Skauting), stáhneš jej na webu.

Podpoř rádce

To se vždycky vyplatí! Je to univerzální rada pro vedení oddílu, které své členy rozvíjí v rámci družinového systému. Vězte, že pro jejich podporu je tu hned celá řada pomůcek a tipů:

1 téma, které mění mnohé: družinový systém

Možná vám to přijde jako něco, co tu je a netřeba tomu věnovat pozornost. Opak je pravdou. Družinový systém je unikátním prvkem skautské metody, který když kontinuálně podporujete, přináší řešení mnoha typických oddílových problémů. Možná takových, které na to zprvu nevypadají a hledáte jiné kličky, jak jejich vyřešení pomoci. Mrkni na videa a přesvědč se.

Ať vám družinový systém a podpora rádců funguje více či méně, vždycky je něco kam s oddílovou radou upnout pozornost, i kdyby mělo jít o sjednocení se v tématu napříč členy rady nebo získat nové svěží nápady. K tomu vám nabízíme specializovaný workshop! Kvalifikovaní lektoři přijedou za vámi a s vám na míru připraveným programem se věnují třeba i celé vaší oddílové radě. Vše najdeš na druzina.skaut.cz. Termíny jsou i pro skautský rok 2022/​2023. Nalezneš je vypsané na webu v sekci Termíny konání. Zajímá-li tě, co workshopy přináší účastníkům, či jak si poradit, když nemáte prostory nebo dostatek účastníků, projdi si článek Nové termíny k workshopu družinového systému a zjistíš odpovědi.

Ale víš co? Klidně si o nějaký vhodný termín napiš už teď na druzina@skaut.cz a třeba se rovnou dohodneme. 

Inspirace ze života družin!

Od září do půlky prosince můžeš také na skautských informačních kanálech očekávat seriál “ze života družiny”. Každý týden se podíváme pod pokličku fungování jiné družiny. Inspirujeme se tím, co právě dělají a ty tak můžeš sbírat rady, tipy triky pro svou vlastní činnost. 

- - -

Přejeme vám příjemné plánování a ještě příjemnější čas na akcích s vašimi oddíly v novém skautském roce! Ať je to rok plný dobrodružství a společného růstu. 

Za programový tým

Markéta Musilová - Blecha