Hledáte inspiraci na náborové akce? Uspořádejte takovou, která je efektivní a ve vašich silách. Nováčci na vás čekají, stačí je správně oslovit

Pokud hledáte inspiraci, jak uspořádat náborovou akci, která bude fungovat, máte na ni dost sil a především osloví potenciální nováčky; čtěte následující řádky. Shromáždili jsme pro vás tipy a inspiraci, jak na to.

Jak na akce pro veřejnost

Nejedno středisko si na uspořádání velké akce pro veřejnost vylámalo zuby – stálo je to hodně sil a reálných nováčků z ní bylo málo. Pojďte na to chytřeji; držte se několika zásad a efektivita akce bude daleko větší!

  • Akce nemusí být bombastická pro celé velké město nebo okolí. Stačí hra po městě nebo i ve vaší klubovně.
  • Akci nedělejte čistě náborově jen pro veřejnost – pak hrozí, že účastníků nebude dost. Uspořádejte pro své děti, které dostanou možnost si pozvat kamarády a sourozence. Pokud jich dorazí málo, máte alespoň fajn oddílovou akci.
  • Pořádejte akci pravidelně, rodiče se naučí na ni s dětmi chodit. Buďte součástí dění v obci.
  • Buďte partnerem ostatním subjektům, zejména radnici. Zjistěte si, jaké akce se u vás konají, třeba byste se k něčemu mohli přidat. I dětský koutek na trzích vás zviditelní mezi lidmi a pro vedení města nebudete jen těmi, co o něco žádají.

„Obvykle uspořádáme dětský den, buď někde v obci (třeba v rámci větší akce), nebo u vlastní klubovny, kde připravujeme zajímavé aktivity. Za každou splněnou aktivitu dáváme například samolepky. Připravíme si dospělého vedoucího, který bude na konci trasy, kde si zatím popovídá s rodiči, řekne jim něco o skautu a dá jim letáček pro rodiče.“ – tip z Domažlic

>> Leták pro rodiče na skautském obchodě <<

>> Leták pro rodiče ve vodácké verzi na skautském obchodě <<

Jak na to šli jinde?

  • Ve Štětí nábor probíhá na několika úrovních. Jendou z nich je  stánek na akci Veletrh volnočasových aktivit, který pořádá město. Stranou nezůstanou ani sociální sítě, kde využívají hlavně Facebook, na který reaguje spousta lidí.
  • Havlíčkobrodské středisko se spojilo se záchrannou stanicí a Agenturou ochrany přírody a uspořádali Noc pro netopýry.
  • Pražské skautské středisko Prosek se každoročně pěkně zviditelní například účastí na celostátní akci Ukliďme česko.
  • V Červeném Kostelci v září pořádají tradiční náborovou akci Babí léto, zábavné dopoledne plné her pro děti předškolního a mladšího školního věku. V loňském roce tu letáčky pro rodiče a materiály pro děti měly velký úspěch. Letos máme super kartičky úplně nové.

>> Náborová kartička 10ks <<

>> Náborový plakát A3 superschopnosti <<

  • Litoměřické středisko pořádá každoročně na konci srpna akci „víkend na lanech“, kde rozdává letáky a hovoří s rodiči. Roveři a rangers v září obcházejí základní školy a mluví o skautingu s dětmi.
  • Po celé republice oddíly připravují kešky (třeba v prázdninové hře s ČT ) a do nich vloží vytvořené vizitky svého oddílu (nebo samolepky a další propagační předměty). Do schránky lze vložit třeba průvodní dopis s pozvánkou na den otevřených dveří. 
  • Nábor v Mostku probíhá při oslavách obce, mají tu svůj prostor s programem pro děti.
  • Ve Vrbátkách organizují Pouliční hru pro členy i neskauty. V Policích nad Metují hrají v ulicích hru Bang!, kterou si chodí zahrát i nečlenové.
  • V Plzni pořádají pro děti z okolí herní odpoledne hned dvakrát ročně – na jaře Aprílové hrátky a v září Odpoledne otevřených kluboven pokaždé s jiným symbolickým rámcem. Děti procházejí klubovny a plní akční úkoly.
  • Další oblíbené typy akcí: pohádkový les, dobrodružná stezka, vození dětí na lodičkách, koncert…

Pokud chcete udělat velkolepou akci s pódiem na náměstí, velkými stany nebo super lanovými aktivitami, klidně ji udělejte! K obecnému povědomí o vás určitě výrazně přispějí, počítejte ale s tím, že přímý náborový efekt mají tyto akce vzhledem k vynaložené energii a prostředkům spíše malý.

Tajné tipy

Přemýšlejte nad nábory komplexně – začněte propagací předem. Vyvěste plakáty ve školách a jejich okolí, u dětských doktorů, na legální vývěsky. Klidně zajděte do škol a děti osobně pozvěte. Upozorněte na akci na webu a sociálních sítí a hlavně – zapojte členy vašeho oddílu a jejich rodiče! Na tomto si dejte opravdu záležet; podpořte děti, ať přivedou své spolužáky i kamarády. Požádejte rodiče, ať dají vědět svým známým. Je to ta nejjednodušší a zároveň vysoce efektivní propagace.

Rozmyslete si, jak děti, které na akci přijdou, přitáhnout do oddílů – jak neztratit kontakt. Mějte nachystanou náborovou schůzku třeba hned příští týden a rovnou na ni děti zvěte.

„Na náborové akci máme připravené pohlednice a kdo z dětí má zájem, vyplní svou adresu a pohlednici nám při odchodu odevzdá. My pak potenciální zájemce osobně pozveme na schůzku do klubovny. Na děti to velmi dobře působí, že jsou k nám = mezi skauty osobně pozvaní.“ – Tip ze Štěpánova.

Jaké další kroky hned po náboru podniknout, abyste děti po náboru udrželi, zpracovává metodika Jak získat nováčky. Nezapomeňte na to, že je potřeba mít první schůzky pěkně připravené, aby nováčky zaujaly!

Přihlaste se k letošním náborům

Přihlásit a získat materiály ZDARMA

Získáte tak každoroční podporu, náborový balíček. Do náborových balíčků se nově přidávají dva nové plakáty a jeden balíček nových náborových (10 ks) kartiček. K tomu dostanete navíc 20 % slevu na všechny propagační materiály (kromě prémiového zboží a frisbee).

Balíček na rok 2021 obsahuje:

  • 25 letáků pro rodiče-karta
  • 3 plakáty A3 Gravitace
  • 2 plakáty A2 Seno
  • 2 plakáty A3 Superschopnosti
  • 10 letáků pro rodiče-brožura
  • 25 náborových časopisů
  • 10 náborových kartiček pro rozdávání spolužákům a vrstevníkům

Propagační materiály seženete na skautském obchodě

Potřebujete ceny na tábor, nebo do soutěží? Nakupte třeba skautské frisbeekarabinkysluneční brýle, nebo bavlněné tašky.

Petra Daněčková (Peťule) redaktorka interní komunikace