ZMĚNA: Ústřední lesní škola 2023 bude pouze jednodenní a v Praze. Informace o dalších setkáních

Ústřední lesní škola 2023 (dále ÚLŠ), celostátní setkání skautských vzdělavatelek a vzdělavatelů, se měla letos konat 3. - 5. listopadu v Litvínově. Do termínu uzavření přihlášek se ale nahlásilo málo zájemců. Příliš málo na to, aby se vyplatilo uspořádat ÚLŠ v Litvínově a na celý víkend. Ale dost na to, aby to stálo za jednodenní setkání v Praze (a několik dalších plánovaných - viz níže).

Ústřední lesní škola 2023

Ústřední lesní škola 2023 proto proběhne v podobě jednodenního setkání v sobotu 4. listopadu 2023 v Praze.

Budeme rádi, když se ti, kdo se přihlásili do Litvínova, dostanou i do Prahy. A doufáme, že lepší dopravní dostupnost třeba umožní přijet i dalším zájemcům (opět otevřeme přihlašování, bude-li přihlašování pro účast na akci nutné).

Podrobnosti musíme ještě doplánovat - informovat o nich budeme asi za týden. Sledujte web ÚLŠFCB ÚLŠ.

UPDATE: Přihlašování bude opět spuštěno od 21. října 2023 na webu ÚLŠ.

Už teď je ale jasné, že se budeme na ÚLŠ věnovat mj. otázce budoucnosti skautského vzdělávání. A to nejen té budoucnosti, o které už je skautská veřejnost informována (aktuálně probíhající změny řádu pro vzdělávání + změna celkové koncepce skautského vzdělávání). Chceme si klást otázky směřující k podobě vzdělávání za 5 a 10 let, kam současné změny řádu asi ještě nedosahují. Chceme si připomenout, že právě před 100 lety proběhla první lesní škola vůbec, což znamenalo zásadní kvalitativní posun ve skautském vzdělávání. Století lesních škol chceme využít jednak jako nastavení zrcadla současným kurzům (např. v otázce míry teoretičnosti a praktičnosti), a pak také jako otevření diskuse o tom, jak můžeme právě formát “lesní školy” využívat do budoucna. Jistě dojde i na další témata.

Budeme rádi, když si uděláte čas a přes neplánované změny na poslední chvíli dorazíte diskutovat, přemýšlet a sdílet zkušenosti a názory 4. listopadu 2023 na ÚLŠ v Praze. Srdečně vás zveme.

Ústřední lesní školu chápeme jako významné setkání pro komunitu vzdělavatelek a vzdělavatelů. Je skvělé, když se můžeme navzájem poznávat a obohacovat. Nejde přitom jen o předávání informací, ale také o to být spolu, poznávat se a vzájemně se inspirovat.


Další setkání ke skautskému vzdělávání

Rádi bychom o probíhajících změnách řádu i o tom, jak chceme pracovat pro další budoucnost skautského vzdělávání, informovali i ty, kteří se na listopadovou ÚLŠ do Prahy nedostanou. Proto vyhlašujeme několik dalších, kratších, informativních a diskusních setkání pro všechny, které současnost a budoucnost skautského vzdělávání zajímá a chtějí se k tématu vyjádřit (Ústřední lesní škola má z našeho pohledu přednost. Ostatní setkání ji jistě plně nenahradí):

  • Pondělí 30. října 2023 od 18:00 do 20:00 v Brně (Fakulta sociálních studií, učebna U34),
  • Úterý 31. října 2023 od 18:00 do 20:00 v Praze na ústředí (Senovážné náměstí 24, 4. patro - Velká zasedačka),
  • Pondělí 6. listopadu od 19:00 do 20:30 online informativní setkání o tom, co nového ÚLŠ právě přinesla.

Ještě jednou opakujeme, že budeme velmi rádi, když se zúčastníte přímo ÚLŠ a obohatíte ji o své názory a zkušenosti, pokud to bude ve vašich časových možnostech.

Těšíme se na setkání, ať už na ÚLŠ či jinde.


Martin Sovák - Čajoch
hlavní vedoucí ÚLŠ 2023 

Filip hlavinka - Mukóki
zpravodaj VRJ pro vzdělávání