Začíná podzim, správný čas na řešení psychické bezpečnosti vzdělávaček. Pomůže ti nová kniha Duševní stabilita na kurzu

Léto je za námi a s ním většina vzdělávacích kurzů. Jejich instruktoři si mohou právem pogratulovat k úspěchům. Zároveň přichází doba, během které máme dostatek času na vylepšování a zdokonalení našich kurzů. Na jaře se toho děje mnoho a v létě už vůbec nebývá čas. Psychická bezpečnost a příprava na krizové situace je jedno z důležitých témat, kterému je dobré se nyní věnovat.

Na vzdělávacích akcích se stále častěji objevují účastníci s různými duševními obtížemi. Stejně tak se někdy stane, že během programu vznikne situace, kterou instruktorský tým nečekal. Objevují se citlivá témata jako je sebepoškozování nebo nevhodné sexuální chování. Nejraději bychom se těmto situacím úplně vyhnuli, ale často to nejde. Je třeba být připravený a když situace nastane, je důležité mít jasně stanovený postup. Nechceme, aby náš tým vzdělavatelů stál bezradně před nějakou situací a tápal, co dělat.

Přitom celý proces může být klidnější. Stačí, abychom v tomto období zvážili, jak můžeme zvýšit kvalitu vzdělávací akce v této oblasti. Mnohdy stačí jen málo." Třeba si připomenout, co děláte dobře už teď, zavést inovaci v podobě schránky důvěry, zhodnotit nakolik se vám na kurzu daří dodržovat Kodex jednání dospělých.

Zároveň doporučujeme udělat si čas a přečíst si novou knihu Duševní stabilita na kurzu. Pomůže vám podívat se na vaši vzdělávací akci z nadhledu a uvědomit si, co se jak dá udělat před jejím zahájením. Dalším důvodem, proč si tuto knihu přečíst, je její podrobné zpracování tématu krizových situací. Pomůže vám vytvořit nebo vylepšit vaše plány pro krizové situace a zjistit, kam se obrátit a v jaké role se kdo má ujmout, když něco nečekaného nastane.

Chci číst knihu Duševní stabilita na kurzu

Rozhovor s autorem

Video se

.

Přečtení této knihy přinese instruktorům vzdělávacích kurzů podporu pro to, jak nakládat s riziky, která k těmto akcím nevyhnutelně patří. Jde o práci s prostředím, programem, jeho dynamikou i účastníky samotnými. Autor v textu reaguje na palčivou a velmi aktuální otázku: Jak pracovat s účastníky kurzů s duševními obtížemi? Provází nás celým procesem takové práce včetně mnoha jeho variant: Rozlišuje, kde duševní obtíže vznikají, zda jsou trvalejšího charakteru nebo reakcí na program. Každá ze situací je specifická a nabízený text může být dobrým pomocníkem pro to, jak je zvládnout.
PhDr. Barbora Lucká, PhD.
psycholožka a trenérka Feuersteinovy metody, instruktorka skautských kurzů

Kniha vylepšuje kurzy

Příkladem, kdy kniha pomohla vylepšit vzdělávací akci je kurz Zapalovač pro začínající a budoucí vedoucí. Ten má běžně třetinu účastníků ze skauta a dvě třetiny z mnoha dalších skautských i neskautských organizací. I neskautští vzdělavatelé si pochvalují, že jim kniha Duševní stabilita na kurzu pomohla. Poslechněte si, jak jeho lektoři s knihou pracovali.

Po přečtení knihy jsme zhodnotili rizikové faktory kurzu a na základě tohoto uvědomění pracovali s prevencí i případným řešením krizových situací. U některých věcí jsme si "jen" oddychli, že k nim přistupujeme správně a ujistili se, že to tak je i v této metodice. Také jsme získali pár tipů na to, co zavést na kurzu nově. Takový kontaktovník na krizové linky v lektorně nebo třeba schránka důvěry po celou dobu kurzu a další novinky, budou určitě ku prospěchu minimalizace rizika a práce s ním. Na další ročník jsme určitě díky knize připravenější – a to jsme si mysleli, že už o moc víc není co upravit.
Anna Fišerová
lektorka kurzu Zapalovač, původem z oddílu MOP Stopa Klánovice

Kde knihu získat

Knihu pořídíš ve Skautském obchodě. V současné době navíc připravujeme e-book, který uveřejníme po boku ostatních skautských publikací na PalmknihyKosmas.

Bude tě zajímat

Ondřej Turek – Opičák
Tiskové a distribuční centrum Junáka – Českého skauta