Žabka a její léto v litevském Skautském údolí

Dáš v létě dohromady pár týdnů? Vydej se žít na mezinárodní skautskou základnu v partě mladých dobrovolníků a dobrovolnic. Žabka ti přiblíží, jaké bylo její léto na Litevské skautské základně!

„Léto 2019 jsem strávila v Litvě pomáháním na mezinárodní základně Skautu Slenis neboli Scout Valley. Nachází se blízko městečka Ukmerge, které je domovem spousty dobrovolníků programu Evropský sbor solidarity (ESC). Na Skautu Slenis se žije jako v rodině a našimi rodiči byli Živilé a Jonas, kteří ji kdysi zakládali na svém pozemku. Tahle rodinná atmosféra se přenáší i mezi všechny ostatní skauty a dobrovolníky.

Na začátku našeho pobytu jsme dostali rozpis “služeb.” Každý jsme měli určeno, které dny máme volno a kdy pracujeme. A protože bylo léto a hlavní náplní byly tábory, fungovali jsme v týdenním režimu. Buď jsme pomáhali vedení táborů, což byl někdy oříšek vzhledem k jazykové bariéře, nebo vaření. Práce je to stejná jako na jakémkoliv táboře v Česku, jen je to všechno v angličtině obklopené litevštinou a s lidmi, které jste nikdy předtím neviděli.

Úžasným zážitkem byl volný čas, který jsem strávila s ostatními dobrovolníky. Občas jsme trávili čas na bytě a jeho okolí (výhodou byla dvě kola, která byla dobrovolníkům k dispozici) a krom toho jsme dost cestovali. Projeli jsme Litvu, jak jen to šlo, taky jsme byli v Lotyšsku a někteří zavítali i do Estonska, Finska. Protože jsme chtěli šetřit našimi finančními prostředky, dost jsme využívali stopování a musím říct, že Litevci jsou v tomto velmi ochotní. Nikdy jsme nečekali víc než půl hodiny a potkali jsme spousty milých lidí, od kterých jsme se toho i spoustu dozvěděli. Nejzajímavější byl duchovní, který výjimečně nejel svoji pravidelnou cestou, ale oklikou, a tak nás potkal. Dostali jsme od něj velké množství rad do života a ještě jsme se dostali, kam jsme potřebovali.

V srpnu se blížil konec dobrovolnické služby většině z nás. Někteří tu byli 2 či 6 měsíců, někteří i celý rok. Poslední povinností byla Youth Exchange, kdy přijely z Francie, Španělska, Ukrajiny a Česka skupiny lidí na výměnu, aby se přiučili něco z rukodělných prací. Potom jsme se ještě rozhodli, že spolu někam pojedeme. Zeptali jsme se tedy našich “rodičů” jestli bychom si nemohli půjčit dodávku a se souhlasem jsme vyrazili. Bylo to krásné zakončení, v devíti lidech jsme se za malý peníz podívali třeba do Klaipedy a na Kurskou kosu, což považuji za nejkrásnější část Litvy.

Pak už následovalo jen pár posledních dní a loučení. Bylo to náročné a zároveň úúúžasné léto, na které nikdy nezapomenu! Všechno nebylo sluníčkové, ale zkušenost to byla silná v dobré společnosti. A při prohlížení fotek pro tenhle článek se mi zachtělo vrátit nebo udělat znovu něco šíleného mimo moji komfortní zónu, protože vím, že za její hranicí najdu výjimečné zážitky jako tento.“ Žabka, 19 let v době pobytu

Nadchnulo tě Žabčino léto? Zjisti více o možnosti vyrazit na mezinárodní skautskou základnu a ozvi se nám na international@skaut.cz nebo na náš facebook Mezinárodní skauting s dotazy či výběrem tvé základny. Poradíme, co dál. :)

Těšíme se na tvou zprávu!

Markéta Byrtusová – koordinátorka mezinárodní spolupráce