ZVaS v roce 2022! V čem je specifický a kde najdu podporu?

Milí vedoucí, jsme již třetím rokem na stejné startovní pozici a rádi bychom Vás informovali, že si moc přejeme, aby na jaře 2022 ZVaS proběhl. Pevně tomu věříme a připravujeme se na to a prosíme vás o totéž.

Samozřejmě nelze předvídat co nový skautský rok přinese stran epidemiologické situace, ale buďme připraveni a chystejme se. Vlčata a světlušky si to po tolika letech opravdu zaslouží. 

ZVaS vnímáme jako důležitý výchovný nástroj, který umožňuje prožití radostného setkání s ostatními vlčaty a světluškami i vedoucími. Druhým důležitým bodem je prožití příběhu - celodenní aktivity zasazené do symbolického rámce. ZVaS dává vlčatům a světluškám příležitost vyzkoušet a poradit si se situacemi současné doby.

Na jaře 2022, doufáme, proběhne ZVaS, jehož poslední ročník byl v roce 2018. Z toho důvodu je tento ročník velice zvláštním, protože nejstaršími členy šestek budou vlčata a světlušky, které ještě nikdy ZVaS nezažili. Zároveň se nám mohly obměnit týmy ve střediscích a na přípravě závodů se budou pravděpodobně podílet mladí roveři a vedoucí, kteří taktéž nemusí vědět, co příprava takové akce obnáší.

Výše uvedené speciality tohoto ročníku jsou velkým úkolem pro všechny vedoucí a pořadatele, kteří tyto zkušenosti mají, aby je předávaly dále. To je naše velká prosba. Pojďme všichni do toho, abychom vlčatům a světluškám mohli tuto akci ukázat takovou, jak nejlépe dovedeme. 

Materiály pro pořádání ZVaS prošly po roce 2018 rozsáhlou revizí a existuje mnoho podkladů, které dokáží pomoci s organizací kol. Pro všechny pořadatele i vedoucí jsou k dispozici závazná pravidla a web zavody.skaut.cz, kde jsou námi připravené podklady nahrány. Doporučujeme prostudovat připravené materiály a v případě nejasností vznášet dotazy na zvas@skaut.cz

Během příprav na ZVaS počítáme s podporou vedoucích a pořadatelů. V listopadu bude v rámci on-line Poradní skály seminář zaměřený na toto téma. Další podpora bude následovat.

Mějte krásné podzimní dny

Za ZVaS
Dana Tarantová - Komtesa
Tomáš Kurc - Šůgr
Markéta Musilová - Blecha