Vzkaz od starosty: Podpořme v létě ukrajinské holky a kluky

Milé sestry, milí bratři, jsou to už více než tři měsíce od začátku válečné invaze Ruska na Ukrajinu, kvůli které musely miliony lidí opustit svůj domov. Mnoho z nich přišlo i do naší země a my bychom rádi poděkovali všem, kteří v duchu skautských hodnot podali pomocnou ruku. Pro ukrajinské holky a kluky, kteří našli svůj dočasný domov v Česku, jste již uspořádali bezpočet aktivit. Díky tomu si mohou nacházet nové kamarády, naučit se dříve česky a smysluplně a příjemně trávit svůj čas.  

Aktivní podpora zapojování dětských uprchlíků do české společnosti je i nadále nejlepší způsob, jakým my skauti můžeme pomoci. Tím spíš v době, kdy vlna solidarity s postupujícím časem ve společnosti pomalu upadá, systémová opatření mnohdy stále nejsou k dispozici, ale potřeba ukrajinských rodin žít i v aktuální situaci hodnotný život, nemizí.

Blíží se léto a příležitostí, kterými můžeme zlepšit kvalitu života ukrajinských holek a kluků, je ještě více. Rádi bychom vám představili některé z nich a zároveň s radostí oznámili, že na ně můžete čerpat zajímavé finanční příspěvky díky nově vytvořenému Skautskému programu finanční podpory Laskavo. A vyzýváme vás, abyste aktivně zvážili své možnosti, a bude-li to jen trochu možné, do této klíčové služby společnosti se zapojili.

Jak lze pomoci

Uspořádejte příměstský tábor a pozvěte na něj ukrajinské holky a kluky. Na tomto rozcestníku najdete praktickou podporu pro to, jak příměstský tábor uspořádat. Ten může být otevřený českým i ukrajinským dětem, případně i jen ukrajinským, pokud pro to budou dobré důvody. Praktické tipy k organizaci, dokumenty přeložené do ukrajinštiny, popis jednoduché cesty, jak na každého účastníka z Ukrajiny získat až 4.500,- Kč, a v následujících týdnech také připravený program tábora.

Vezměte ukrajinské nováčky s sebou na letní tábor. Holky a kluci z Ukrajiny nemusí být registrovanými členy Junáka – českého skauta, abyste je mohli vzít na tábor. Potřebují jen očkovací průkaz (očkovací kalendář mají podobný jako náš), potvrzení od lékaře a chuť zažít společný čas v přírodě. Od nás dostanete až 10.500,- Kč pro každého ukrajinského účastníka na jeho poplatek, tábornickou výbavu i příspěvek na další táborové vybavení.

Připravte jednoduchou volnočasovou aktivitu, kde se kluci a holky z Česka a Ukrajiny potkají. Stráví spolu např. odpoledne plné sportovních her, dopoledne nad společným pečením koláčů nebo vařením boršče nebo večer u ohně s písněmi. V leckterých místech může bý takový program příjemným zpestřením i jen pro ukrajinské rodiny, které žijí např. v odlehlejším ubytovacím zařízení. I na tyto aktivity vám finančně přispějeme tak, abyste mohli nakoupit např. sportovní vybavení nebo materiál na rukodělné aktivity.

Umožněte dětským uprchlíkům stát se součástí vašich oddílů.

Mnozí z vás už tak učinili, jiní možná ještě váhají. Připomínám, že s odstraněním obav nebo komunikačních bariér vám může pomoci naše metodika a od září vám pak pro ukrajinské nováčky nabídneme i finanční podporu na jejich skautování. 

Nabídněte vaše tábořiště nebo základnu pro tábor ukrajinských skautů.

Do 4. 6. ještě sbíráme možnosti, kde by mohly skautské oddíly z Ukrajiny uspořádat své tábory. Pokud můžete své tábořiště nabídnout, vyplňte jednoduchý formulář, ozveme se vám a probereme, za jakých podmínek je to pro vás možné. Více informací najdete v tomto článku.

Pomozte nám zlepšit přehled o již poskytnuté pomoci, a pokud jakoukoliv z výše jmenovaných aktivit, nebo jinou podobnou, děláte nebo jste dělali, vyplňte tento formulář. Děkujeme.

Věříme, že zvážíte své zapojení v následujících měsících a svou službou budeme nápomocni v trvající nelehké společenské situaci. Ještě jednou vám děkujeme za péči a energii, kterou již ukrajinským holkám a klukům věnujete. Velmi si vážíme toho, že hodnoty vytyčené ve skautském slibu a zákonu dokážeme společně převádět ve skutky a pomáháme tak dělat svět lepším.

Se stiskem levice

Josef Výprachtický – José
starosta 

a

Barbora Tichavová – Rozárka
místostarostka a koordinátorka ukrajinských aktivit